Alle updates van Jeanine

Onderwijs, veiligheid en voedsel voor 226 peuters

Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Rwanda om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2024 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Rwanda, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Nyarushishi geweest.

De kleuterschool in Nyarushishi staat er goed bij. De drie lokalen zitten heel vol met kinderen, ruim 70 per klas. De jongste kids gaan pas een paar weken naar school en dat is te zien als de juf probeert hun aandacht vast te houden. Dat doet ze aan de hand van een lesmethode die ze op een tablet heeft. De kinderen spreken haar na in het Engels; ze oefenen met de dagen van de week.

De middelste klas heeft al wat meer ervaring, daar wordt hard geoefend op de letters van het alfabet met speciale leskaarten. Deze kinderen zullen straks makkelijker aanhaken op de basisschool en maken minder kans om af te vallen. In de hoogste klas zijn ze druk bezig met rekensommen en getallen. Aan de hand van stippen op het schoolbord legt de juf een rekensom uit en kinderen schrijven het antwoord op het bord.

Na de lessen wordt er eten gebracht. In twee grote tonnen zit maïspap en bonen-groentensaus. Elk kind gaat met een goed gevulde maag naar huis. Het is maar goed dat de overheid sinds kort twee leerkrachten per klas plaatst (de ECD in Nyarushishi heeft er nu vijf, een zesde komt binnenkort), want vooral bij de jongste kids is het een behoorlijke operatie om ze allemaal te laten eten. Sommige kinderen zijn zo geconcentreerd aan het eten, dat we van onder een straaltje zien weglopen…

Het hoofd van de kleuterschool is erg enthousiast over ‘zijn’ school en over hoe het gaat. Ze streven naar excellentie en dat lukt best goed. Hun enige echte uitdaging is het aantal kinderen. Nu ze in zo’n mooi gebouw zitten, komen er steeds meer kinderen.

Bezoek aan Nyarushishi tijdens predikantenreis

Naast dat de kinderen kunnen profiteren van de prachtige klaslokalen en een dagelijkse maaltijd, krijgen ook de ouders uit de gemeenschappen hier ook les. Ze krijgen een "parenting course" waarmee ze meer leren over opvoeden en gaan daarover met elkaar in gesprek.

Ronnie gaat ook in gesprek met een van de predikanten die mee is, en het leuke is dat hij zelf een heel aantal jaren terug met World Servants mee is geweest op project.

“We join together”: Self Help Group Ambishyize Hamwe A

Vanaf de vorming van deze groep in 2016 heeft deze groep samen al een aantal mooie dingen kunnen bereiken: iedereen heeft een varken, een gezamenlijke koe, een eigen microkredietsysteem en wekelijks worden kinderrechten en andere belangrijke dingen in het leven van deze vrouwen besproken. Vestine, de leidster van de groep, geeft elke keer met een stralende witte glimlach antwoord op onze vragen, terwijl ondertussen regelmatig haar zoontje op schoot klimt om nog wat bij haar te komen drinken.

Pas bij de vraag wat hun mannen er eigenlijk van vinden dat ze een SHG hebben gevormd, laten alle vrouwen tegelijkertijd wat van zich horen. De mannen zijn erg blij; met hun microkredietsysteem kunnen ze zorgen dat hun kinderen naar school kunnen, ze zorgen voor de zorgverzekering, kunnen nu hun eigen kleding kopen en de vrouwen kunnen bijdragen in het oplossen van problemen in het huishouden, zowel sociaal als financieel. De mannen zijn zelfs zo onder de indruk dat ze hun eigen SHG willen oprichten. Alfred (AEE) legt uit dat mannen vaak eerst de resultaten moeten zien voordat ze zelf geïnteresseerd zijn in het oprichten van een SHG. Zo zijn deze vrouwen een mooi voorbeeld voor hun mannen.

Waar dit klein begon met kleine veranderingen in het leven van deze vrouwen, wordt het effect van de SHG steeds groter. De vrouwen zijn door het gegroeide zelfvertrouwen ook actiever in andere commissies (kerk, dorp, school) en ze hebben grootse plannen. Zo willen ze bijvoorbeeld graag een varkensboerderij beginnen en leren om hun eigen kleding te maken. Samen gaat het ze vast lukken!

In gesprek met Judith en Victory

Judith is betrokken bij de school als lid van het ECDC management comité. Hier zitten vertegenwoordigers van ouders, leraren, maar ook de CLA waar zij bij zit. CLA staat voor Cluster Level Association, dit is een groep afgevaardigden van 15 SHG's (Self Help Groups) die overstijgende belangen (zoals bijvoorbeeld onderwijs) behartigd. En Victoire of Victory is als community facilitator de brug tussen AEE en de SHG's, doordat zij de gemeenschap mobiliseert en enthousiasmeert om samen te werken als groep en omdat je op die manier meer samen kunt bereiken.

Beiden zijn enthousiast over de komst van de groep en het nieuwe gebouw: Judith: "Oh, yes the coming of the team brought a lot of change. Before we had no such a place to bring our children. There was only a very small room that we were renting. As parents (she has a daughter in the ECDC) we are now very happy. It is a good and safe surrounding now." Victory vult aan: “we learned from the visitors that they had to work hard to raise this amount, through doing (voluntary)work. So it is not only out of richness that they can do this. They really have to work hard! This example showed us that we can also help each other in this way.
And they not only came to visit and watch, but they also came to work with us. We could not believe that they could carry bricks and to do the hard work. They really showed love and enthusiasm. They were interested in us and our culture. It really touched our heart”
Ze vertelt verder: “when we were working in the kitchen they came to say thank you to us. They showed a lot of love, so you can see that they are one people: no one was left behind in the community and amongst each other. It didn’t matter for them if you are poor or not.”

Judith vertelt ons dat ook na het project in de gemeenschap verandering heeft gebracht. “there are many more people interested in becoming a member of a SHG, because they see what through the SHG and working together can be realized. Especially men are interested and they want to establish a SHG also.” Op dit moment zijn er 11 SHG’s in Nyarushishi, alleen zijn dit SHG's gestart door vrouwen en jongeren, en nog niet door mannen.

Ze hebben ook plannen voor verbeteringen van de ECDC: “we would like to add bread and milk to the porridge that is provided for the children. Another thing we would love to do is make a fence around the terrain and realise a place for the youngest children to go and sleep.”

Er kan nog meer bij...!!!

Wow, wat gaaf om deze kleuterschool in gebruik te zien. Uit eerdere berichten zie je al wel dat het gebouw er fantastisch uit ziet: het is super goed afgewerkt en met de keuken, watertank en latrines een prachtige complete ECDC. Maar om nu de kinderen in de klas te zien en de verhalen te horen: dat blijft toch elke keer weer een mooie ervaring. De mensen die we spraken waren ontzettend dankbaar voor de tijd die de groep hier heeft doorgebracht en zijn erg blij met deze kleuterschool. En niet onbelangrijk: er zijn nu 139! kinderen. Omdat er veel aandacht is besteed aan het voorlichten van de ouders over het belang van onderwijs en ze blijkbaar goed hebben geluisterd, waren er aan het begin van dit jaar 87 nieuwe kinderen aangemeld. Dat was te veel voor 1 groep dus ze hebben het opgesplitst in 2 groepen: groep 1A van 52 kinderen en groep 1B met 35 kinderen. Met klas 3 waren ze al begonnen en daar zitten ook 52 kinderen in, dus een mooi aantal kids op deze locatie! En ze pakken het onderwijs goed aan. Ze hebben het ingericht met tafels en stoeltjes en ze hadden ook al lesmateriaal ontvangen. De leraren waren op een mooie manier bezig met het lesgeven van de kinderen. Voorlezen op een kleedje in het midden van het lokaal of juist klassikaal met de kinderen dingen benoemen die op het bord getekend zijn of in groepjes met een werkboek bezig gaan. Er zijn nu 3 leerkrachten waarvan er 2 gekwalificeerd zijn en 1 bezig is om haar papieren te halen.
De kinderen krijgen elke dag een kop pap zodat ze meer energie hebben om goed te kunnen leren. En het management comité heeft als plan om de pap uit te breiden met brood en melk. Vanuit de overheid is er een programma die melk op de scholen brengt, maar ook vanuit de SHG’s hebben ze het plan om een koe te geven aan de school.
Tijdens ons bezoek was er ook een medische controle van de kinderen: dit is een samenwerking met de overheid waardoor er bijgehouden wordt hoe de kinderen zich ontwikkelen en of en waar er problemen zijn op het gebied van (onder)voeding en ontwikkelingen van de kinderen op allerlei gebied.

Naast de enorme verbetering van het onderwijs hebben we ook de ervaringen van Victory en Judith opgeschreven. Zie de volgende update!

Predikanten op studiereis in Rwanda

'Gisteren zijn we op bezoek geweest bij een aantal projecten van Red een Kind. En uiteraard zat daar ook een bezoek bij een de ECD (kleuterschool) die afgelopen zomer is gebouwd. Na een korte rit door het mooie landschap van Rwanda was daar ineens een grote open vlakte met daarop een prachtig gebouw, omgeven door de zo typische roodbruine grond. Het is prachtig weer en vanuit de open autoramen horen we het gezang van de eerste klassen ons al tegemoet komen.

Voorzichtig lopen we richting het klaslokaal waar we enthousiast worden onthaald door een grote groep kinderen en een toegewijde docent. In het kort krijgen we te horen dat hier tweehonderd kinderen dagelijks naartoe komen om naast onderwijs ook een gezonde maaltijd te krijgen. De nieuwe school met keuken en de zes toiletten zien er prachtig uit en de leerkrachten en docenten zijn er blij met de mooie grote ruimte en alle extra materialen die er zijn.

We horen hoe de hele community heeft genoten van de aanwezigheid van en de interactie met de groep jongeren uit Nederland. En de mensen zijn dankbaar voor de mooie kans die kun kinderen nu krijgen door zo vroeg al onderwijs te ontvangen. Na wat korte ontmoetingen en het zingen van een aantal liedjes gaan we door naar de andere projecten van Red een Kind.

De deelnemers van het project van afgelopen zomer krijgen de hartelijke groeten van de kinderen, de leerkrachten, de inwoners en uiteraard van coördinator Ezekiel, die met ons mee is op reis.

Hartelijke groeten van Ronnie en de andere reizigers.'

Building in use by school

Partner AEE of Help a Child Rwanda has worked hard to complete everything in time. The official opening of the building was on September 26, in the presence of district representatives, army, police, students and parents, and ever since the building is in good use. There are 52 children enrolled in the ECDC (Early Childhood Development Centre): 28 boys and 24 girls, with the teacher already teaching these children still there. The school lobbies for new teachers for 2 more classes, so the children are well prepared for primary school. This will be done in the coming 2 years, to grow towards a full ECDC.

In addition to the classes for children, the parents also receive lessons at the school on for example "positive parenting": they teach parents how to care about their kids from conception, playing, nourishing kids. So each aspect of educating kids from early age is talked about with the parents, and in addition to that, the parents are visited in their homes to see how practical are with the teachings acquired. This is part of the program of AEE and Help a Child Rwanda.

Gebouw is al... af!

Vanuit Rwanda kreeg hoofdleider Jan Bosman een mooie foto toegestuurd waarop een prachtig resultaat te zien is: klaslokalen, latrines en keuken... helemaal af! WOW! Indrukwekkende prestatie van de partner AEE Rwanda van Help a Child Rwanda.

RW118 | “Tot over 18 uur Nederland”

De groep is zonder vertraging aangekomen bij het laatste deel van de reis. Iedereen is lekker moe na een mooie dag Kigali. Op verzoek van velen werd het genocide memorial nog een keer bezocht, maar nu rustig om het goed op de groep in te laten werken. Daarna gingen ze nog naar een toeristenmarkt en de Expo. Nu is het lange wachten op een vliegveld aangebroken. Jan sluit af met “Welterusten Nederland. Tot over 18 uur.”

RW118 | Allesomvattende update

Deze keer een puntsgewijze update uit Rwanda.

  1. Het dak zit er op. Morgen officiele overdracht.
  2. Het logo is ontworpen en wordt op het pand geschilderd.
  3. De coördinator is tevreden. Normaal zien we blanken als supervisor. Jullie kwamen echt om samen te werken.
  4. Kinderwerk gaat lekker. En na het verhaal van Daniel in de leeuwenkuil, kun je toch niet anders dan leeuwenmaskers  maken en samen grommende leeuwen nadoen.
  5. De projectlokatie van 2019 bezocht. Wow dat wordt minstens net zo'n mooi project.
  6. Voor ons Wilde Ganzen project prachtige beelden gemaakt op een passievruchtenplantage. 45 cent per kilo kosten passievruchten hier.
  7. We zijn pannekoeken aan het bakken voor vanavond. Dan gaan we onze keukenstaf verwennen ipv andersom.
  8. Waarom zo'n korte update? Anders hebben we zaterdag niks meer te vertellen.
  9. Onze planning? Morgen kinderfeest en overdracht. Donderdag 6.00 in de bus op weg naar avontuurlijk oerwoud en vervolgen tot 18.00 onderweg naar Kigali. Vrijdag toeristje spelen in Kigali en om 00.45 uur het vliegtuig in. En zaterdag.... Wie komt ons halen. We hebben verhalen voor  een heel weekend en meer dan 10.000 foto's.  Bereiden jullie je maar voor en geniet van de beelden.

Groet, Jan

RW118 | Alles is cultuur..

Wij schrijven dit verslag vanuit Nyarushishi Five Star Hotel, dat ook een kapperszaak blijkt te bevatten. De haren van ongeveer 10 dames en 2 heren worden op dit moment klaargemaakt om ingevlochten te worden. Het ruikt naar shampoo en conditioner en de wasbak (oftewel afwasteil) is ook van de partij. Hopelijk is iedereen vanavond nog steeds zo blij.Het gaat nog steeds erg goed hier. Af en toe wat zwakke mensen, maar echt ziek kun je het nog niet noemen. Onze medisch leider heeft behalve blaren verzorgen nog niet veel te doen gehad. Met het douchen komt niet al het vuil meer van onze lichamen af en het wordt steeds moeilijker te bepalen of we nu zongebruind of gewoon zanderig zijn. De sperziebonen en doperwten komen intussen trouwens onze neuzen uit, dus liever iets anders bij thuiskomst!

Omdat we in de groetjes vanuit Nederland zoveel te horen krijgen over het weer, komt hier het weerbericht vanuit Nyarushishi: gevoelstemperatuur varieert overdag tussen de 15 en de 25 graden, waarbij wolkenvelden en felle zon elkaar snel afwisselen. Ondanks het droogseizoen, waarin het volgens de lokale bevolking onmogelijk is dat het regent, regent het hier elke dag. Het zijn wel korte buien en “Rain is a blessing”, dus er valt goed mee te leven.

De bouw vordert gestaag; de vloeren zijn inmiddels gestort en het dak kan er bijna op. De keuken naast de school kan ook bijna van een dak worden voorzien. Hopelijk kunnen we volgende week beginnen met het metselen aan de latrines. Verder zijn er ook moestuinen aangelegd, wat vooral bestond uit zand en aarde scheppen. Zwaar en vies werk, maar daar hebben wij de juiste mensen voor. 

Gisteren (woensdag 02-08) hebben we ’s ochtends met een klein groepje weer eens gebouwd. Het werk bestond vooral uit het sjouwen van beton en cement uitvoegen. De thuisblijvers hadden ook belangrijke taken: er werden programma’s verzorgd voor jonge kinderen en voor tieners. Het kinderwerk trekt nog niet super veel kinderen, maar gisteren stonden er uiteindelijk toch weer zo’n veertig kleuters te zingen, te dansen en te knutselen. Bij lifeskills hebben we het dinsdag en donderdag met de lokale jongeren (tussen de 15 en 24 jaar oud) gehad over thema’s als ‘you are special’ en ‘future’. Dit was bijzonder, omdat de jongeren in het begin vooral in ‘wij’ dachten en daarna ook echt voor zichzelf gingen nadenken. Ondanks de af en toe moeizame gesprekken hadden ze heel goed door waar het over ging en waren ze heel blij dat er open over deze onderwerpen gesproken werd.

’s Middags zijn we naar het Genocide Memorial Centre geweest, op een steenworp afstand van de bouw. Dit is het officiële herdenkingscentrum van de genocide in het district Rusizi. Het bleek nog in aanbouw te zijn, dus het centrum zelf bestond vooral uit lege zalen. Hier waren wel plannen voor, zoals een muur met de namen van alle slachtoffers die hier begraven liggen. Na de lege zalen doorlopen te hebben, mochten we beneden een indrukwekkend bezoek brengen aan de opgeslagen kisten. Hier stonden ongeveer 75 kisten van de slachtoffers. In totaal liggen er rond het Memorial Centre 8.407 slachtoffers begraven. Het zien van de kisten, waarbij foto’s en namen ook te zien waren, kwam bij sommigen van de groep erg hard binnen. Niet te bevatten dat er op de grond waar wij nu te gast zijn zulke verschrikkelijke dingen zijn gebeurd, waarbij mensen elkaar in koelen bloede hebben afgeslacht. Gelukkig hadden wij na dit bezoek wat vrije tijd om alles te laten bezinken. 

Na het avondeten kon iedereen weer lachend deelnemen aan het kampvuur, waarbij ook het keukenpersoneel aanwezig was. Heel bijzonder om in hun aanwezigheid opwekkingsliederen te zingen, waarbij zij vooral meeklapten, -lachten en -bewogen. Inmiddels zijn we bijna toe aan de koffiepauze en zijn de eerste gasten van de kapperszaak Nyarushishi onder handen genomen. Misverstanden alom, waarbij haar niet is ingevlochten maar opgestoken, en andersom. 

We houden de moed erin en we houden jullie op de hoogte van de resultaten!


Groetjes namens de hele groep,
Rik en Lotte

 

P.s check ook even de nieuwe microblog voor heel veel beeldmateriaal! 

RW118 | Even geen normale bouwdag en een verassing voor de thuisblijvers....

De locals zijn zo ontzettend blij met hun nieuwe school voor ECD (Early Childhood Education) dat ze met man en macht bezig zijn om de school, de schoolkeuken, de latrines en de kitchengarden af te krijgen.
Zo werken ze zo hard dat er voor ons soms geen plek is. Vandaag (dinsdag) zijn we niet op de bouw geweest. Vanochtend wandelenden we tussen de theeplantages door naar de theefabriek.
Supergave rondleiding waar we leerden hoe de groene theeblaadjes werden verwerkt tot de thee die we in ons theezakje hebben. Na afloop kregen we allemaal en grote zak thee mee voor thuis.

Natuurlijk was er weer uitgebreid voor ons gekookt. Na de lunch gingen we naar de school waar het ‘harvestfest’ gevierd werd. Weer heel veel dans van Afrikaanse kids en we mochten verschillende gerechten proeven. Tot slot nog een enerverende spel met z’n dertigen onder leiding van Daphne, Anielle en Frank. Er was duidelijk nog enorm veel energie in de groep. Ongelooflijk wat een herrie. Het keukenpersoneel en pastor Theophil wisten niet wat ze overkwam. Stelletje gekke Nederlanders.

Nu het belangrijkste waar jullie allemaal op zitten te wachten….. Groeten aan Nederland:

Alinde: Gefeliciteerd ilse!! Gaat super hier, mooie land en mooie mensen. Kan je de lyrics van linde met een E in de groetjes zetten?

Gerald: Hee Pa&Ma, alles goed hier. We hebben het enorm naar ons zin. Papa alleen iets minder knoeien met plamuur. Je Shirts zitten er helemaal onder :P @Daniel nog een beetje naar je zin zo alleen thuis? De rest ook de groetjes!

Marjon: Beste familie en vrienden, Super bedankt voor jullie leuke groetjes. Hier gaat alles goed en ik heb het onwijs naar mijn zin. Rwanda is echt prachtig en we doen hier een hoop leuke dingen. Zie jullie snel in Nederland!! Groetjes.

Hilde: Heej Lieverds, Het is hier geweldig! Ik geniet volop en ben gezond ;) Ik wordt erg blij van jullie groetjes dus ga vooral zo door (stuur ff een Vietnam update van Aaltje). Geniet van alles wat jullie nog gaan beleven. Ik mis jullie natuurlijk wel hoor. Tot over 1,5 of 3,5 week! ;) Liefs, Hil.

Florent: Hallow allemaal, Met mij gaat het goed, slaap ook prima. Rwanda is echt een fantastisch land.  

Ashwin: Hallo daar, hier is alles oke. En heb het hier heel erg naar mijn zin. En ik geniet hier heel erg van de cultuur en uitzicht, bedankt voor jullie mooie, en leuke berichten, ga voor al door daar mee groetjes uit het frisse land Rwanda.

Renske & marlinde: Hoi allemaal, hier gaat het allemaal heel goed en we zijn lekker aan het genieten! Helaas geen tropische temperaturen voor ons maar eerder bibberen in onze truitjes af en toe. Genoeg lieve baby’s als vervanging van Joah, Mat, en nog veel plezier op vakantie. Har we zijn benieuwd hoe het gaat met de bruiloft. Leven alle kuikentjes nog? Ezechiel vroeg of papa de volgende keer ook mee komt naar Rwanda. We hebben nog geen geit of kip aangeboden gekregen, maar de mensen zijn erg dankbaar dat blijkt uit ons 5 sterrenhotel in Nyarushishi. We missen jullie wel hoor en onze fleecekleedjes. Marlinde is nog niet flauw gevallen btw;p See you in 1,5 week en Chris en mam veel plezier in Frankrijk, de groetjes ook aan hen.

Mendy: Lieve allemaal, het gaat goed hier, ik ben gezond en geniet van hoe mooi en gezellig het hier is. Fijn om te horen dat alles daar ook goed gaat, en Luuc, ik ben blij dat je zin krijgt in maandag <3 Ik mis jullie en ben super blij met alle groetjes. Luuc, ga knallen voor je theorie, ik weet dat je het kan! Dikke kus voor Ruby. Ik hou van jullie xx tot strakkies ;)

Stef: Haaai, het is hier ontzettend leuk. We hebben een superleuke groep en veel contact met de locals. Het uitzicht is hier fantastisch en het is lekker weer, vooral ’s avonds. En ja, ik heb een baard, soort van dan.

Quirine: Heeyy! Het gaat super goed hier en heb het erg naar mijn zin. Bedankt voor alle groetjes ze zijn echt super leuk. En Gita hoe gaat het met je? Pap, mam mis jullie wel hoor, hou van jullie x. Hier in Rwanda is het erg koud maar super mooi en de bevolking zijn echt geweldig. Ik heb trek in een (turkse) pizza en ander lekker eten ;) Tot snel!x

Liza: Hoi hoi allemaal, ik heb het super naar mijn zin hier en beleef echt de leukste dingen. Pap ik maak hele goede reclame voor Bakker Arkel en mam je rok is veel te groot :p. B & S nog gefeliciteerd met jullie verjaardag en N & A hoe was Praag? Ik heb trek in wraps en Mac hint hint. Veel kusjes van mij en tot ziens <3.

Alike: Hoi allemaal, hier gaat alles goed een warme trui extra was lekker geweest. Lieve Lianne, Elina en Siebe. Wat hebben jullie het druk zeg… Hoop dat het bouwen leuk was en dat je gezellig hebt gespeeld met mama. Voor jullie allemaal een dikke kus en voor Esther en Rink natuurlijk ook.

Sandra & Rosa: Lieve pap, mam, Wen & Sjoerd. Met ons gaat alles goed hoor, we genieten volop! Hoe was het bij jullie in Zeeland en hebben alle diertjes de warmte overleefd? Roos eet nog steeds geen rijst. Zaterdagavond willen we graag Pizza Mix eten! Tot dan en dikke knuffel van ons.

Sandra: Lieve Henk, ik mis je maar verder gaat alles goed. Dus maak je over mij maar geen zorgen ;) Hoe is het bij jou in Frankrijk? Geniet nog even van je laatste vakantiedagen en vergeet geen voorraad M&M’s in te slaan. Dikke kus en tot snel.

Jan-Bart: Hoi allemaal, het gaat prima met mij! Hoe is het met de voorbereidingen van de bruiloft? En Femke hoe is het met jou? Ik kom snel de voorraadkast weer leeg eten. Bedankt voor alle groetjes van iedereen. Ik zie jullie snel weer, Laateerrz PS: kunnen jullie m’n telefoon opgeladen meenemen naar schiphol?:)

Luuk: Lieve familie, vrienden en natuurlijk Jackie, ik mag een klein berichtje terugsturen om jullie gerust te stellen. Ik heb nog geen malaria of een krokodillenbeet! Ik zit hier met een supergezellige groep, en het land is prachtig! Oja Jackie, de pondjes vliegen ervan af door al het uitsloven ;-) Beetje bij-bruinen lukt hier ook wel. Ik mis jullie, maar ik zie jullie snel weer! Veel plezier in Nederland iedereen!

Maaike: Wat een prachtig land is Rwanda! Ik geniet van het uitzicht tijdens het tandenpoetsen, GMG’en, wandelen, bouwen en kletsen. Het gaat super goed!

Niels: Voor mij de eerste keer op project, met 3 woorden uitgelegd: Het is top! Iedere keer dat de groetjes worden voorgelezen komt er een lach op de gezichten van iedereen uit de groep. Super tof dat iedereen ook naar mij groetjes stuurt en special thanks to “Poepje en Kalf” en mijn andere gezinsleden natuurlijk ;). Ik hoop weer snel jullie berichten te horen. Liefs, jullie albino.

Lotte: Het gaat heel goed hier! (Nog) niet ziek en het is genieten van alle uitzichten. Bedankt voor alle groetjes, echt leuk om van zoveel mensen iets te horen! Tot over 1,5 week!

Rik: Bedankt voor alle tour-updates! Werd erg gewaardeerd, net als alle andere groetjes natuurlijk. Het gaat allemaal goed hier, super mooi land, aardige mensen en de sfeer is top. We worden erg verwend en ik ben nog helemaal gezond. De groeten en tot later!

Peter: Heel veel groetjes uit een prachtig Rwanda! Wat worden we hier elke dag verrast: door hoe goed we hier verzorgd worden, door hoe snel de bouw gaat, en door hoe de Afrikaanse warmte zich hier niet laat zien. Een bijzondere groet voor Janneke: Jarig vandaag, gefeliciteeeerd! Hoop het snel met je te vieren. Tot volgende week zaterdag!

Irene: Lieve familie en vrienden, bedankt voor de groetjes en steun! Het is hier heel mooi en gezellig. Het eten is westers ingesteld dus dat is wel fijn, alleen het koude (bijna Nederlandse) weer is wat minder (; Het arm-rijk verschil zie je hier wel goed, dat is best heftig af en toe. Hoe is het verder thuis en met de honden? Ik mis jullie wel heel erg! Ik hou van jullie, xx Irene.

Daphne: Hoi! Gaat goed hier, Afrika bevalt goed tot nu toe. Rwanda is heel mooi. Eerste muggenbeten zijn binnen, maar (nog) geen last! De verse thee komt mee naar huis, kunnen jullie alvast van het vooruitzicht genieten. Hopelijk gaat alles goed met iedereen. Kan Noah al zelfstandig lopen? Tot snel! Putterzoetjes: zin in doritos valt mee .

Anniëlle: Lieve allemaal, het gaat hier super! We zitten hier boven op een berg. Het is prachtig! De groep en de lokale mensen zijn geweldig. Ik geniet enorm van al het moois om me heen en kijk er naar uit alle belevenissen met jullie te delen. Nadie, onwijs veel plezier in Ecuador! Geniet ervan! Liefs van mij.

Frank: Hallootjes, het gaat helemaal top hier! Het is echt een super mooi land. Ik geniet ook van de vele groetjes die ik al heb gekregen! En jaja ik heb de diarree-trofee gewonnen Esther, ik mis je en veel plezier nog in Oekraïne! Pa, ma en Anna, nog veel plezier in Italië en alvast een goeie reis naar huis! Ellen, thanks voor de updates over Ajax! Mis jullie uiteraard ook!

Judit: Lief thuisfront, Wouter nog van harte! Ik geniet hier ontzettend van het mooie land en de leuke groep. Pap, mam en broers, tante Dayenne en oom Harry en Caro, heel erg bedankt voor de groetjes onwijs leuk, doet me echt goed, want ik mis jullie wel! Ca, m’n medicijnkoffertje is nog niet open geweest, ben in zeer goede gezondheid nog nergens last van :D. Een hele dikke knuffel en kus van mij ook aan de beestenbende thuis en zie er naar uit jullie weer te zien!

Anouk: heyy thuisfront, het gaat hier prima! Ik heb al een hele hoop leuke dagen achter de rug en ik heb zin in de dagen die nog komen. Ik mis jullie wel een beetje hoor . Is je verjaardag een beetje leuk geweest Martin? Leuk om te horen dat het goed gaat in nl. En succes met de vaat en de planten he, Dirk en Jeroen. Tot zaterdag allemaal, dan zal ik wel ff uitgebreid verslag geven!

 

RW118 | Dienend genieten of genietend dienen?

Lief thuisfront,

We verblijven nu alweer een week in Nyarushishi. Gelukkig plaatst onze zeer geliefde hoofdleider veel updates maar nu vonden we het wel eens tijd worden dat wij pen en papier zouden pakken.

Rwanda is een prachtig land en we genieten van elk klein moment. Tandenpoetsen met een prachtig uitzicht, douchen met een (soms iets te) verfrissend briesje, passievruchten in overvloed, GROETJES VAN JULLIE  en liedjes zingen op de bouwplaats. Steeds vaker horen we vanuit alle hoeken kinderen onze aangeleerde liedjes zingen (van je helahelahelaholala) .  Het is heel bijzonder om hiervan te mogen genieten in een land waar dat zeker niet vanzelfsprekend is geweest. Prachtig om te ervaren hoe na de genocide de lokale bevolking elkaar oprecht vergeven heeft.  Nu is Rwanda er klaar voor om samen te bouwen aan een betere toekomst. We willen graag twee ervaringen met jullie delen die dit onderstrepen.

Judit: ‘Ezekiel vertelde ons het volgende verhaal, wat indruk op mij maakte; Er was een jongeman die graag een keer slimmer wou zijn dan de oude wijze man. Hij nam een vlinder in de hand. De jongeman had als idee dat hij sowieso gelijk zou hebben bij de vraag die hij zou stellen. Zou de wijze man zeggen dat de vlinder levend  was dan was er maar een klein kneepje nodig om hem echt dood te laten gaan anders zou hij de vlinder levend houden. Met de vlinder in de hand liep hij naar de oude wijze man en stelde de vraag; Is de vlinder nog levend of is deze dood? De oude wijze man gaf als antwoord; Dit ligt eraan wat jij wilt. Het lot van de vlinder ligt in jouw handen. Dit verhaal koppelde Ezekiel aan ontwikkeling. Ontwikkeling kon gezien worden als de vlinder. Ontwikkelen ligt in onze handen. We kunnen het verdrukken, er niets mee doen. We kunnen ook onze handen openen en samen werken aan ontwikkeling.’

Hilde: ‘Het feit dat de school al tot aan de ringbalk af was op het moment dat wij aankwamen heeft voor mij heel veel invloed gehad op hoe ik naar dit project kijk. Ondanks het verleden wilt de bevolking met elkaar echt bouwen aan verandering. Daar hebben ze ons niet voor nodig. Ze zijn gemotiveerd en werken zich het zweet op hun rug. Tot mijn verbazing merkte ik bij mezelf maar ook bij anderen de teleurstelling toen we zagen dat ze al zover waren. Maar waarom? Nu pas is het echte dienen begonnen. Aan het eind van het project kunnen we niet zeggen ‘wij hebben deze school gebouwd’ en de werkzaamheden op de bouw worden misschien wel wat saai voor ons. Maar dit is echt dienen, dit is waar World Servants om draait. Geen prachtige foto’s van een overdracht waar wij trots zijn op ‘onze school’ maar drie weken lang cement maken en stenen doorgeven waardoor de bevolking HUN school kan bouwen.

Zondag zijn we naar de lokale kerk geweest welke om 09:00 uur á lá Nederlandse tijd begon. Toen we aankwamen werd al snel duidelijk dat het geloof hier echt gevierd wordt. Het gezang van twee verschillende koren kwam ons al tegemoet.  De kerkdienst die 3 uur duurde werd gevuld met  veel  gezang, geklap en liefde voor elkaar en voor God. Ook kreeg Jan de mogelijkheid om met Liza, Luuk en Hilde een preek te geven over het liefhebben van je naasten en dit laten zien in je daden. Het was een bijzondere preek waarbij daad bij het woord werd gevoegd toen Luuk en Hilde de voeten van twee locals wasten. De boodschap van de voetwassing uit Bijbel werd zo heel praktisch uitgedragen. Nadat wij als groep een aantal liederen hadden gezongen (dit wel wat valser dan de Rwandezen ;)) was het na de dienst tijd voor een door de kerk verzorgde lunch. De rest van de dag gebruikten we om uit te rusten en alle ervaringen een plekje te geven. Veel van ons hadden dit wel even nodig. Nu zijn we de week vol nieuwe energie begonnen. Vanochtend zijn we weer hard aan de slag geweest op de bouwplaats en s’middags hebben we een bezoek gebracht aan een selfhelpgroup van AEE. In deze groepen komen vrouwen bij elkaar om elkaar advies te geven, samen geld te sparen en projecten op te zetten. Indrukwekkend om te zien hoe met beperkte middelen (20 cent per persoon per week) sparen tot 100,- euro, zodat mensen kunnen  lenen om iets ondernemends op te zetten. Ze kopen bijvoorbeeld een geit (13,-) die in 5 maanden kleine geitjes krijgt en daarna verkocht wordt voor 25,-. Ook hebben de huisbezoeken plaatsgevonden. In groepjes van 5 gingen we langs bij de bewoners van het dorp. Dit zorgde voor veel gastvrije ontvangsten en bijzondere indrukken.

Als groep worden we steeds hechter en we genieten van alle ervaringen die we samen beleven. Wel missen we jullie stiekem een beetje hoor. We kijken er naar uit om jullie snel weer te zien en te overspoelen met al onze verhalen!

Heel veel lieve groetjes namens de groep,

Judit en Hilde

 

 

 

 

 

 

RW118 | Betrokkenheid van de hele bevolking

"Imuganda is echt fantastisch. Dat moeten we in Nederland ook invoeren. Iedere laatste zaterdag van de maand samen de schouders onder een maatschappelijke klus zetten. Deze keer dus onze school. Met ruim 150 mannen en vrouwen werd de grond rondom de school geëgaliseerd, de groentetuin aangelegd, alle stenen verplaatst en de lokalen gepleisterd. Ongelooflijk hoe gaaf om met z'n allen ergens voor te gaan. Gelukkig waren ook de dames van het dorp aanwezig waardoor projectdoel 'baby op rug dragen' gerealiseerd kon worden. Na de nodige toespraken waarin we weer uitvoerig bedankt werden, konden we aan de lunch met het hoofd van de politie, de loco burgemeester, het hoofd van het leger,  iemand van Help a Child en nog wat mensen van AEE. Daarna de voetbalwedstrijd Rwanda - Nederland. Na een spannende strijd hebben we helaas toe moeten geven dat we minder goed waren dan we dachten. 2-1 verloren. Lag natuurlijk aan het knollenveld waarop we speelden. Het supportersteam van het Nederlandse team werd versterkt door de Rwandeese jongeren. Superfeest... En oh ja... dat ene doelpunt van ons is gemaakt door een Rwandees die ons team wilde versterken. Nu veilig op ons thuishonk. Het gaat goed met ons. Natuurlijk wel de eerste diarreegevallen en erg moeie mensen. Meer dan een week van 's ochtends 6.00 tot 's avonds 22.00 alleen maar prikkels is wel veel. Morgen RUST."

Check de aftermovie van de eerste week

RW118 | Welk project haalt RW118 in?

RW118 Dankjewel voor alle groetjes die jullue naar een koud Rwanda stuurden.

Tijd voor weer een update na 20 kantjes met berichten van jullie. Het gaat super goed. We hebben het goed met elkaar. We genieten van de locals en van het koele weer. Max 25 hebben we vandaag bereikt. Een trui extra had geen kwaad gekund. 'S nachts waaien sommigen bijna uit hun bed.

 Even wat inhoud: Hoogste punt is bereikt na 3 dagen stenen aangeven en cement slepen. We zijn echt dienend want we mogen van bouwleider Peter onder geen beding op de onveilige steigers.. Morgen beginnen ze met het dak! (Welk project haalt RW118 in?) Maar niet getreurd om relatief weinig bouwwerk. Rwanda is een paradijs en de mensen die er wonen onderstrepen dat alleen maar. Gisteren zijn we naast stenen slepen ook begonnen met kinderwerk. 40 zeer gedisciplineerde kinderen hoorden dat ze speciaal waren. Speciaal om wie ze zijn en speciaal in Gods ogen. Vandaag vertrokken we om 8 uur met de bus. We zagen de brug tussen Rwanda en Congo (jawel die brug uit de film). We bezochten de werkplaats waar Red een Kind jongeren opleidt tot ambachtsman/-vrouw. Schoenen, slippers, tassen, t shirts en etuis in prachtige kleuren leren ze hier maken. Na 6 maanden kunnen deze jongeren voor zichzelf een inkomen genereren. Vervolgens reden we naar de warmwaterbronnen waar water van meer dan 50 graden uit grond komt. Een aantal van ons nam de kans om hier even op te warmen. Geen droge kleren bij he? Geen probleem. De zon schijnt. Uurtje later is alles weer droog. Gelukkig was de meegebrachte lunch ook weer geweldig zodat we niet af hoefden te kicken. Na een snel rindje lokale markt bezochten we de stoffenmarkt in Katembe. Jurken, rokjen en overhemden in vrolijke kleuren zijn besteld en worden binnen enkele dagen geleverd. Jullie kunnen een veelkleurige groep terug verwachten over 2 weken.

Tussen de bedrijven door ontmoeten we nog al wat belangrijke mensen die graag die blanke mensen ontmoeten. De politiebaas van het district, de legerbaas van het district, de major, de vice major, de executive secretary general en zo nog wat mensen die vertellen hoe belangrijk onze steun is. Inmiddels begint de groep spontaan te lachen als onze HL Jan weer eens voorgesteld wordt als de CEO van de wereldwijde activiteiten van World Servants. Morgenvdoen we mee met Umuganda. Een vaste dag per maand waar de hele bevolking vrijwillig verplicht allerlei klussen doet om het land netjes te houde. En dat is te zien Rwanda is veel schoner dan veel van de Afrikaanse landen die we gezien hebben. Kortom het is hier helemaal geweldig.

De groeten van ons allemaal.

RW118 | Zingen verbindt

Stap voor stap leren we elkaar kennen. Het bijbelverhaal van Marjon werd met grote ogen en klapperende oren gevolgd. Wij zitten op 1400 meter hoogte. Het land van 1000 heuvels.. en dan een vlak land beneden de waterspiegel waar ze schaatsen en sneeuwpoppen maken. Kunnen we onszelf ook bijna niks bij voorstellen

RW118 | Werken, lachen, huilen..

"RW118 gaat lekker" aldus hoofdleider Jan.

"We worden verwend. Daarnaast zijn we goed aan het werk met de locals. Op de bouwplaats en in ontmoeting. Vanmiddag een interessant cultuurprogramma: Rwanda Express. We leren van elkaars cultuur. Gisteravond 15 kantjes met groeten voorgelezen. Veel hilariteit en een enkele traan. Sommige mensen hebben nog geen groetjes gehad. Kom op Nederland laat ook die mensen even wat horen!"

 

RW118 | Ploegen en ploeteren in Rwanda

Ter voorbereiding op de komst van de groep wordt er door de lokale bevolking flink geploegd om straks het fundament voor de klaslokalen te kunnen neerleggen.

Check de foto’s om de laatste ontwikkelingen te zien.

RW118 | Projectcoördinator op het bouwterrein

De projectcoördinator van het 2018 project in Rwanda is afgereisd naar de bouwplek om te zien hoe het met de voorbereiding gaat en je en korte update te geven.

Check de video!

Check de vlog van Ezekiel over de plannen voor RW118

Komende zomer reist groep RW118 af naar Rwanda om daar samen met de gemeenschap extra lokalen voor de kleuterklassen te bouwen. De projectcoördinator vertelt je meer over de huidige situatie en de verandering die voor de deur staat.

ECD construction project to increase access to >5

Help a Child, AEE will work together with 30 participants from NL to build a 3 class roomed ECD and toilets in July 2018. There will be the involvement of community members in the implementation of this project, self-help group and CLA members will actively participate to make the project successful. Nyarushishi has provided a land to set up the ECD and is ready to provide accommodations to the 30 participants from the NL to allow them have interaction with community members. HAC and AEE team members are working hard on the preparations especially that only two months and a half is remaining. AEE Rusizi team have already identified a local constructor who worked on the BOQ and now are intending to start purchasing some construction materials such as bricks, sand, stones, cements etc. Jean Claude and I are planning to have a meeting with different stake holders such as Rusizi district officials, Nyakarenzo sector officials, head teacher and teachers of Nyarushishi school, police officers, hospital staff, as well as Cluster level associations representatives to clarify each ones responsibilities and stakes in this project.

RW118 | Op verkenning tijdens setupreis

Mensen in Rwanda, vooral op het platteland, zijn erg hartelijk, charmant, enthousiast en gastvrij. Mooie ontmoetingen staan de groep dan ook te wachten.

In februari is er een setupbezoek aan de projectlocatie gebracht om de voorbereidingen te bespreken. Ook is de camera meegenomen om de locatie op de foto te zetten.

Bekijk het fotoboek om te zien hoe de locatie eruit ziet en in welke omgeving je een aantal weken zult doorbrengen.