Ontwikkelingswerk Azië
Azië is het grootste continent op aarde. Binnen het werelddeel zijn de verschillen in cultuur en klimaat immens. Je loopt in Zuidoost-Azië de meest vriendelijke mensen tegen het lijf, reist door landschappen die je nergens anders op de wereld tegenkomt in Centraal-Azië en je vindt de grootste steden op de meest bijzondere plekken in het Midden-Oosten. World Servants is sinds een paar jaar actief in Azië: in Bangladesh en Myanmar worden er respectievelijk sinds 2015 en 2016 projecten gedaan.
Projectlanden
Klimaat
Het klimaat in Azië is er een van extremen. Het perfecte voorbeeld hiervan is Siberië: met elk jaar zeer koude winters heeft het gebied het record van laagste temperatuur in handen (waar mensen wonen): -68 graden Celsius. Daarentegen kan de temperatuur in de zomer geregeld oplopen tot 30 graden Celsius.
In Noord-Azië heerst dan ook het poolklimaat met zeer koude winters en veel regenval. In de wat zuidelijker gelegen gebieden komt ook wel het landklimaat voor.
Centraal-Azië heeft ook te maken met een landklimaat, alleen valt hier vaak minder regen dan in het noorden van het continent. Kenmerkend van de zomers in gebieden als Oost-China en Kazachstan is dat ze vaak heet en droog zijn.
In Zuid-Azië (waaronder landen als Bangladesh en India vallen) zijn de temperaturen het hele jaar door hoog. Ook heeft dit deel van Azië te maken met een droog seizoen en een regenseizoen. Ditzelfde geldt ook voor Zuidoost-Azië (waar onder andere ook Myanmar ligt). Dit gedeelte van Azië heeft veel te maken met de moesson (die zorgt voor het regenseizoen) die van juni tot oktober over dit gebied waait.
Het klimaat in onze projectlanden levert prachtige plaatjes op:
Bangladesh
Myanmar
Geschiedenis & cultuur
Een onderverdeling maken in cultuur is ontzettend lastig, al helemaal van een continent als Azië. Maar één ding is zeker: een gebrek aan gastvrijheid is er absoluut niet. Of je nou in Rusland of Thailand komt, mensen zijn altijd bereid je te helpen of je zelfs een maaltijd aan te bieden.
Maar terwijl je in een land als Japan juist een grote vaderlandsliefde hebt, is dit in de armere landen als Bangladesh of Myanmar wel een beetje anders. Onderdanigheid en een grote mate van respect voor elkaar en voor andere culturen is kenmerkend voor de bewoners uit deze landen.
Bangladesh heeft in het verleden veel te maken gehad met politieke onrust. Talloze nieuwe machtshebbers zijn er de afgelopen decennia langsgekomen. Hierbij speelde de grote mate van fraude en corruptie een grote rol.
Daarnaast komt het land vaak in het nieuws door de vele overstromingen die er plaatsvinden. Al honderden mensen zijn hierdoor overleden en daarnaast zijn miljoenen mensen in het verleden dakloos geworden. De altijd behulpzame Bengalen hebben dus onze hulp hard nodig.
In Myanmar (het vroegere Birma) is er eind 20ste en begin 21ste eeuw ontzettend veel politieke spanning geweest en moesten de bewoners leven in een communistische dictatuur. Door onder andere grootschalige protesten tegen het parlement vonden duizenden mensen uiteindelijk de dood.
Inmiddels is er een nieuwe grondwet in werking getreden en een nieuw parlement opgericht. Het toekomstperspectief van het land kan je zacht gezegd echter nog niet positief noemen: nog steeds is er sprake van marteling en onderdrukking en worden er mensen door de overheid vervolgd. De projecten die World Servants opzet voor de Myanmarezen is dan ook absoluut noodzakelijk.
Maar daarnaast is een belangrijk aspect in het leven van veel Aziaten het geloof, waar de mensen veel kracht uit putten. En net als in andere cultuuraspecten zie je ook hierin de veelzijdigheid als je een reis door Azië zou maken. Allerlei verschillende religies komen er voor, maar met name het Boeddhisme, Hindoeïsme en Islam zijn er sterk vertegenwoordigd. Vooral in Zuidoost-Azië vind je heel veel kerken, moskeeën en tempels. Zo ook in Myanmar.
Een prachtig gezicht: