Bouw van een cacaocentrum in Bulu Bulu in 2018

  • Slaapaccommodatie
    Slaapaccommodatie
  • Voorbeeld van een opslagruimte voor de gedroogde cacao
    Voorbeeld van een opslagruimte voor de gedroogde cacao
  • Zak cacao gereed voor de verkoop
    Zak cacao gereed voor de verkoop
  • Gesprek met cooperatie tijdens set-up
    Gesprek met cooperatie tijdens set-up
  • Een voorbeeld van een overkapping voor de droogvloer
    Een voorbeeld van een overkapping voor de droogvloer
  • Een voorbeeld van een droogvloer voor cacao
    Een voorbeeld van een droogvloer voor cacao
fair trade
boerengemeenschap
rivierdelta

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Bulu Bulu


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

EC218 | Wachten wordt beloond

Ec218 is weer terug.

Lees meer

🛫🛫

Aan het boarden
17:34


De mensen in Bulu Bulu zijn veilig

Op zaterdag 18 maart werd Ecuador opgeschrikt door een aardbeving van 6,8 op de schaal van richter. Na de aardbeving is direct contact gezocht met onze partnerorganisatie Maquita, projectcoördinator Emilio vertelt hoe het nu gaat…

Lees meer

De coöperatie maakt zich klaar voor de toekomst

De boeren in Bulu Bulu hebben een moeilijke tijd achter de rug met Covid en een toename in criminaliteit in het gebied. Daarom hebben ze de plannen van de toekomst aangepast en zijn ze bezig om deze nu te realiseren.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

De rivier de Bulu Bulu stroomt 40 km ten oosten van Guayaquil in de provincie Guayas. Het cacaocentrum ligt in El Paraíso, maar wordt gebruikt door de verschillende dorpen die zich aan de rivier bevinden. Het is een vruchtbaar gebied. De Bulu Bulu eindigt samen met de rivier de Guyas in een delta gelegen aan de Stille Oceaan. Naast kleinschalige landbouw en cacao zijn er fruitbomen met mango’s, bananen en papaja’s.

Rond de Bulu Bulu is er ontzettend veel te doen. In nog geen drie uur rijd je van zeeniveau naar 4.500 meter hoogte, waar het Parque Nacional Cajas is. Dit park is vernoemd naar de 270 meren die er zich bevinden. Alleen al de weg ernaartoe, met steile bergwanden en snel veranderende natuur, is indrukwekkend. Iets verder van het park ligt Cuenca, een stad in het Andesgebergte die samen met hoofdstad Quito strijdt om de eer van mooiste stad van Ecuador. Op een half uur van El Paraíso ligt een ander nationaal park: Reserva Ecologica Manglar Churute. Daar heb je onder andere een prachtige plek met zeven watervallen en een gebied met de steeds zeldzamer wordende mangrovebossen.

Wat betreft het klimaat is het rondom de Bulu Bulu voornamelijk warm en vochtig. Er heerst een subtropisch klimaat. Rondom het gebied liggen veel bergen waar het een stuk koeler is, maar Bulu Bulu zelf is behoorlijk warm en vlak. De regentijd is van november tot april, de zomertijd van mei tot en met oktober.

PO Box 17-190010
Quito
Ecuador
+593 22 67 09 27
proyectos@fundmcch.com.ec

Maquita

Maquita Cushunchic Comercializando como Hermanos (MCCH) wil de mensen in Ecuador helpen met het commercialiseren van kleine bedrijven in het land. Met name de cacao-industrie is hier een belangrijk onderdeel van. Door het promoten van duurzame en rechtvaardige manieren van oogsten willen zij de kwetsbare families in het land een hart onder de riem steken.

In maar liefst 18 van de 24 provincies is MCCH bezig om de producenten in Ecuador hun afzet te laten vergroten door gebruik te maken van betere technologie, maar ook door middel van trainingen. Onderwijs is een belangrijk aspect van onze partnerorganisatie. Het aanleren van bepaalde vaardigheden en het bijbrengen van bijvoorbeeld marketingstrategieën helpt de boeren om uiteindelijk zelf verder te kunnen bouwen aan hun eigen bedrijf. De ondersteuning zorgt ook voor een betere concurrentiepositie op de nationale handelsmarkt. Daarbij komt ook nog dat de organisatie hulp biedt bij de verkoop van deze producten tegen een eerlijke prijs. Maatregelen die gelijk al z’n uitwerking hebben, maar die ook gericht zijn op de toekomst.

World Servants ondersteunt MCCH bij het bereiken van zijn doelen. In samenwerking met de partnerorganisatie hopen we zowel de hardwerkende boeren als de jeugd op deze manier een mooie toekomst te kunnen bieden.

Eerlijke chocola heeft niet direct tot gevolg dat boeren een hoger inkomen verdienen. Ook de boeren in het Bulu Bulu gebied hebben te maken het grillige verloop van de cacaoprijzen op de wereldmarkt. Eind 2015 koste een ton cacao daar nog € 3.000 begin 2018 is dat slechts € 1.700. Hierdoor is het kopen en verkopen van cacao tegen eerlijke prijzen, ook door Maquita, bijna niet te doen. Wel neemt wereldwijd de vraag naar duurzame (fair trade) cacao toe. De grote Belgische leverancier Callebaut (waar ook bijvoorbeeld Tony Chocolonely zijn chocola koopt) streeft ernaar om vanaf 2025 alleen nog maar duurzame chocolade op de markt te brengen. Maar zover is het nu helaas nog niet.

Voorheen verkochten de boeren bonen van lage kwaliteit die amper gesorteerd en gedroogd waren aan langsreizende handelaren. De prijs die ze kregen was erg laag. Na opkoop werden de bonen ergens anders gedroogd en bewerkt en daarna verkocht voor een hogere prijs. Met hulp van Maquita hebben de boeren zich georganiseerd in een coöperatie en werken ze samen om hun bonen beter te bewerken en te verhandelen. Het cacaocentrum dat jullie helpen uitbreiden speelt hierin een belangrijke rol. Met de droogvloeren en de droogschuur waar bonen gefermenteerd en in houten bakken verder behandeld worden, voegen de boeren meer waarde toe aan hun bonen. Doordat ze ook een eigen droge opslagruimte hebben, kunnen ze indien nodig afwachten tot de prijs gunstiger is. Maquita is onder andere door Fair Trade en Rainforest Alliance gecertificeerd. Hun staf helpt coöperaties om ook gecertificeerd te worden. Bonen die voldoen aan het fair trade keurmerk leveren meer op. Zo krijgen de boeren ‘tools’ die hun helpen om meer met hun bonen te verdienen en die hen helpen omgaan met de grillige wereldmarktprijs.      
     
De doelen van het uitbreiden van het centrum zijn:

  • De boeren in staat stellen om de kwaliteit van hun bonen te verhogen
  • Het gezinsinkomen van boeren verhogen doordat ze een betere prijs voor hun product krijgen
  • De coöperatie uitbreiden en versterken zodat ze beter bestand zijn tegen de extremen van de markt

Download eindrapportage