World Servants in Ethiopië

Kom naar het land met één van de oudste culturen ter wereld en ervaar de gastvrijheid. Samen met partnerorganisatie TDA help je mee aan het bestrijden armoede en geef je de bevolking een hoopvolle toekomst.

Bele

multifunctioneel gebouw voor zelfhulpgroepen

21 juli - 12 augustus 2025


Vooral op het platteland van Ethiopië heerst nog veel armoede. Partnerorganisatie TDA is al op veel plekken zogenaamde Self-Help groups gestart. Hier leert de lokale bevolking sparen en samenwerken om zelf uit de armoede te komen. Sinds 2021 bouwt World Servants samen met TDA aan trainingscentra om deze Self-Help groepen te kunnen trainen en een plek te geven om zich verder te ontwikkelen. 

  • Hoofdstad: Addis Abeba
  • Oppervlakte: 1.104.300km²
  • Aantal inwoners: 120.090.358
  • Tijdsverschil: 3 uur later
  • Temperatuur: 17 graden
  • Taal: Amhaars
  • Religie: christendom en islam
  • Munteenheid: Birr
Geschiedenis

Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam “Abessinië”. In het begin van de 20e eeuw werd het land geregeerd door keizerin Zuditu, in 1930 overleed zij aan de gevolgen van diabetes. Haar neef werd de volgende keizer: keizer Haile Selassie. Hij onderhield goede banden met Italië. In 1936 werd het Ethiopische leger verslagen door Italië en de keizer ging in ballingschap in Londen. In 1941 werd het land door de Britten weer veroverd en kreeg keizer Haile Selassie zijn macht terug. Ethiopië ontkent overigens zelf dat ze ooit een kolonie zijn geweest van een ander land. Zij zien de Italiaanse periode slechts als een bezetting van enkele jaren. In andere Afrikaanse landen stond de keizer bekend als een machtig en goed man. In eigen land bevoordeelde hij de Amharen, de voornaamste bevolkingsgroep in Ethiopië. In 1960 werd er een mislukte staatsgreep gepleegd door zijn lijfwachten, maar vanaf dat moment kwamen er steeds meer mensen in opstand tegen de keizer. In 1974 lukte het de militairen om een staatsgreep te plegen. Een jaar later werd Ethiopië tot republiek uitgeroepen. Na een tijd lang met slechts één partij aan de macht bestaat Ethiopië sinds 1990 uit een meerpartijenstelsel. In 2005 werden er voor het eerst verkiezingen gehouden onder internationaal toezicht. Maar nog verliep dit niet zonder slag of stoot. Tijdens demonstraties over en weer vielen er honderden slachtoffers. Nu zijn de belangrijkste partijen de ‘Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front’ en aan de andere kant ‘Oromo Liberation Front’.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Ethiopië?

Ga mee

Het verhaal van...

Het meest bijzondere is het ontdekken en leren kennen van een andere cultuur. Dit heb ik allemaal meegemaakt toen ik een school bouwde in Wonji Shewa, Ethiopië.

Lees meer