World Servants in Ethiopië
Kom naar het land met één van de oudste culturen ter wereld en ervaar de gastvrijheid. Samen met partnerorganisatie TDA help je mee aan het bestrijden armoede en geef je de bevolking een hoopvolle toekomst.
Kom naar het land met één van de oudste culturen ter wereld en ervaar de gastvrijheid. Samen met partnerorganisatie TDA help je mee aan het bestrijden armoede en geef je de bevolking een hoopvolle toekomst.
Vooral op het platteland van Ethiopië heerst nog veel armoede. Partnerorganisatie TDA is al op veel plekken zogenaamde Self-Help groups gestart. Hier leert de lokale bevolking sparen en samenwerken om zelf uit de armoede te komen. Sinds 2021 bouwt World Servants samen met TDA aan trainingscentra om deze Self-Help groepen te kunnen trainen en een plek te geven om zich verder te ontwikkelen.
Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam “Abessinië”. In het begin van de 20e eeuw werd het land geregeerd door keizerin Zuditu, in 1930 overleed zij aan de gevolgen van diabetes. Haar neef werd de volgende keizer: keizer Haile Selassie. Hij onderhield goede banden met Italië. In 1936 werd het Ethiopische leger verslagen door Italië en de keizer ging in ballingschap in Londen. In 1941 werd het land door de Britten weer veroverd en kreeg keizer Haile Selassie zijn macht terug. Ethiopië ontkent overigens zelf dat ze ooit een kolonie zijn geweest van een ander land. Zij zien de Italiaanse periode slechts als een bezetting van enkele jaren. In andere Afrikaanse landen stond de keizer bekend als een machtig en goed man. In eigen land bevoordeelde hij de Amharen, de voornaamste bevolkingsgroep in Ethiopië. In 1960 werd er een mislukte staatsgreep gepleegd door zijn lijfwachten, maar vanaf dat moment kwamen er steeds meer mensen in opstand tegen de keizer. In 1974 lukte het de militairen om een staatsgreep te plegen. Een jaar later werd Ethiopië tot republiek uitgeroepen. Na een tijd lang met slechts één partij aan de macht bestaat Ethiopië sinds 1990 uit een meerpartijenstelsel. In 2005 werden er voor het eerst verkiezingen gehouden onder internationaal toezicht. Maar nog verliep dit niet zonder slag of stoot. Tijdens demonstraties over en weer vielen er honderden slachtoffers. Nu zijn de belangrijkste partijen de ‘Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front’ en aan de andere kant ‘Oromo Liberation Front’.
Volgens de grondwet van 1994, die de grondwet van 1987 verving, is Ethiopië een democratische federale staat met als staatshoofd een president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meer ceremonieel. De macht van de premier is aanzienlijk. De premier wordt geleverd door de grootste partij in het parlement. De nationale volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers die samen de Shengo (nationale volksassemblee) vormen. De 458 leden worden direct gekozen voor een periode van vier jaar.
De laatse jaren worden gekenmerkt door interne onrust - m.n. in de noordelijke regios.
Ethiopië ligt in Oost Afrika precies tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring en grenst aan Soedan, Zuid-Soedan, Eritrea, Djibouti, Somalië en Kenia. De oppervlakte van Ethiopië is ruim 1,1 miljoen vierkante kilometer. Ethiopië is daarmee ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en België samen.
Ethiopië is in vier delen in te delen: het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Er is ook veel variatie in landschap. Er zijn rotspartijen met enorme tafelbergen, vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog) vertoont Ethiopië grote verschillen in het landschap. In het hoogland ontspringt de Blauwe Nijl, die samen met de Witte Nijl Tekeze-rivier de Nijl vormt. Ethiopië heeft voornamelijk een tropisch klimaat.
Er zijn veel lokale verschillen, voornamelijk vanwege de afwisseling in hoogte. De gemiddelde jaartemperatuur in de tropische lager gelegen gebieden is 30 graden Celsius. In de bergstreken kan het 'klimaat gematigder en kan de temperatuur soms dalen tot ca. 5 graden. De regentijd is van juni tot en met augustus.
Ethiopië heeft een zeer jonge en een snel groeiende bevolking. Volgens de Worldbank leeft in Ethiopië 30.8% van de bevolking onder de armoedegrens. Bijna tweederde van de bevolking noemt zichzelf christen en ongeveer één derde behoort tot de Islam. Veel christenen horen tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk.
De officiële taal van Ethiopië is Amhaars, dat dezelfde basis kent als het Arabisch. Engels komt op de tweede plaats. Er zijn meer dan 80 andere talen en meer dan 200 dialecten. De belangrijkste regionale talen zijn het Orominya, Tigrinya en Somali. Engels is het middel voor instructie in alle scholen voor voortgezet onderwijs.
Op straat zie je vaak typisch Ethiopische kleding. De shemma of netela is een lange witte sjaal en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. Een ander typisch kenmerk van Ethiopië is de injera: een grote pannenkoek gemaakt van de graansoort teff. Op de injera worden allerlei soorten groenten en vlees geserveerd. De injera wordt dan met de rechterhand gescheurd en gebruikt om de vulling mee op te scheppen. Verder is Ethiopië bekend om de vele succesvolle lange afstandslopers in de atletiek, maar ook voetbal is erg populair.
World Servants werkt in Ethiopië samen met TDA.
Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Ethiopië?
Ga meeHet meest bijzondere is het ontdekken en leren kennen van een andere cultuur. Dit heb ik allemaal meegemaakt toen ik een school bouwde in Wonji Shewa, Ethiopië.
Lees meer