World Servants in Ghana

Ghana wordt wel hét voorbeeld van geslaagde ontwikkelingssamenwerking genoemd. Ontdek waarom vrijwilligerswerk werkt in Ghana en ook hoeveel er nog nodig is om elk kind goed onderwijs te geven.

Kwabanta

klaslokalen voor basisschool

29 juli - 19 augustus 2025

Namiyela

lerarenwoningen

7 juli - 28 juli 2025


World Servants ondersteunt in Ghana partnerorganisatie AG Care Ghana. World Servants helpt hen bij de uitvoering van hun projecten in het minst ontwikkelde deel van Ghana, namelijk in het noorden. Het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg zijn de voornaamste doelen.

  • Hoofdstad: Accra
  • Oppervlakte: 238.533km²
  • Aantal inwoners: 32.395.454
  • Tijdsverschil zomer: 2 uur vroeger
  • Taal: Engels
  • Religie: christendom (71%) en islam (18%)
  • Munteenheid: cedi
  • Regeringsvorm: constitutionele democratie
Geschiedenis

In de elfde eeuw na Christus floreerde het oude koninkrijk van Ghana, dat overheerste in de goudhandel tussen de goudmijnen in het zuiden en de handelsroute naar het noorden. Het oude Ghana was ook de spil in de export van koper en zout uit de Sahara. Dit veranderde allemaal toen de Europeanen aan het einde van de 15e eeuw naar Ghana kwamen. Hierdoor verschoof de focus van de economie naar de West-Afrikaanse kust. Hoewel goudmijnen te ver landinwaarts lagen, vonden de Portugezen aan de Ghanese Goudkust een route om dit goud te transporteren en te verhandelen. Hier werd door de Portugezen dan ook het eerste fort gebouwd om andere goudzoekende Europeanen af te stoten. Helaas werd de goudhandel al snel vervangen door een lucratieve handel in slaven. Deze tragische geschiedenis heeft er toe geleid dat Ghana zijn huidige vorm kreeg met veel steden aan de kust.

In 1642 verdreven de Nederlanders de Portugezen uit het land en domineerden meer dan 200 jaar lang de slavenhandel in dit gebied. De Nederlanders verkochten hun handelsbelangen in 1872 echter aan de Britten. Zij namen het land over en kolonialiseerden het. Dat is de reden dat Engels nu nog steeds de officiële taal van Ghana is. 

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Ghana?

Ga mee

Het verhaal van...

Denise ging in 2017 op project naar Ghana en ontdekte veel over haar geloof.

Lees meer