74, Elza Enclave, Kaveri Nagar, Horomavu P.O.
560 043
Bangalore
India
sam@yuvalok.org
Bouw van ziekenhuis in Sankeshwar in 2010
Foto's worden opgehaald...
Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Sankeshwar
Toename patienten polikliniek
De afname van het aantal patienten wat de polikliniek bezocht is gestopt door de nieuwbouw. Er is zelfs een toename waargenomen.
Het pleisterwerk is bijna afgerond. De oude gebouwen worden gesloopt op dit moment lijkt alles onder controle. Sinds 2003 wordt er ieder jaar een nieuwe arts van de Vallore Universiteit naar Sankeshwar gestuurd voor 2 jaar.
Deze vernieuwing van medici is ook een reden voor het toenemende aantal van nieuwe patiënten. Het bestuur hoopt dat maart 2011 ook 30 bedden in gebruik zijn.
Er zijn geen berichten.
Ziekenhuis wordt goed gebruikt maar er zijn ook uitdagingen
De delen van het ziekenhuis die gebouwd zijn met steun van World Servants verkeren in goede staat. Hier vind je de spreekkamers, operatiekamer, kraamafdeling en kamer voor sterilisatie.
In het centrale deel vinden we de wachtruimte en de receptie, laboratorium en apotheek.
In de andere vleugel zijn de afdelingen ICU en radiologie te vinden.
De oude en kleine polikliniek is uitgegroeid tot het kantoor van de financieel manager. Gebouwen en het terrein zijn goed onderhouden. Ook de binnenkant van het ziekenhuis is schoon en netjes.
Nieuwe apparatuur voor de OK, het laboratorium en de ICU zijn gekomen waardoor het niveau van de diensten die het ziekenhuis aanbied zijn verbeterd. Bijna al het personeel, met uitzondering van 3 personen, wordt gehuisvest op het terrein.
Patiënten geven aan dat het ziekenhuis ruim, schoon en niet overvol is. Ze krijgen goede aandacht.
Maar er zijn ook uitdagingen.
Het is zeer moeilijk om een Christelijke arts aan te trekken. Ze eisen een hoger salariss die het ziekenhuis niet kan bieden. Een tijdje was er geen arts, zodat het aantal patiënten daalde.
In het verleden was het gemiddelde tussen 30 en 70 patiënten per dag. Nadat Dr. Bhagya werd benoemd in September 2015 zit er weer een stijgende lijn in.
Omdat het een “Mission Hospital” is denken de mensen dat de diensten (bijna) gratis zijn. In andere (overheid of privé) ziekenhuizen liggen de kosten voor een consult tussen de Rs. 150-200.
Het ziekenhuis heeft geprobeerd om de vergoeding te verhogen maar hebben het daarna weer verlaagd omdat de gemeenschap protesteerde en het aantal patiënten afnam. Uit een enquête uitgevoerd door het management leerden ze dat de beschikbaarheid van een arts van cruciaal belang is.
Ze kunnen niet concurreren met de grote ziekenhuizen in Belgaum en gecontracteerde diensten aanbieden voor de overheid is een groot risico omdat de betaling erg traag / moeilijk is. Dat zijn financiële risico's die zij niet kunnen nemen.
Inkomsten en uitgaven zijn in balans maar ruimte voor het verhogen van de salarissen van het personeel, dat al vrij laag is, is er niet.
Een ander probleem is het risico op het krijgen van een aanklacht in het geval van storingen en fouten.
Alleen diensten met gekwalificeerd personeel wordt aangeboden. Daarom wordt de kraamafdeling niet gebruikt omdat het ziekenhuis geen gynaecoloog heeft.
Algemene conclusie: hoewel er uitdagingen zijn, is dit ziekenhuis nog steeds op de juiste plaats want het is het aanbieden van basisgezondheidszorg en specialistische zorg voor een prijs die betaalbaar is voor de mensen die in de omliggende gemeenschappen wonen.
Verdere stappen kunnen zijn het aantrekken van andere specialisten die diensten aanbiedendie in het bijzonder nodig zijn voor dit gebied. Dermatologie is een goed voorbeeld daarvan. Als deze specialist komt zullen ongeveer 60 patiënten langskomen voor een consult.
Het zou ook helpen om het gebruik van de beschikbare ruimte het ziekenhuis te optimaliseren.
Goede berichten uit Sankeshwar
( tel. con. Henri Plas)
Er zijn 2 artsen; 1 is er al sinds 2 jaar en is zeer goed, de andere is nieuw, maar wil gaan studeren in het hoger onderwijs dus waarschijnlijk zal zij spoedig vertrekken.
Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, maar het gebrek aan apparatuur beperkt de mogelijkheden van het ziekenhuis en daarom moeten ze patiënten doorsturen naar de grotere ziekenhuizen. De mogelijkheid van de ICU is beperkt en van de kraamafdeling ook.
Het aantal bezoeken aan de polikliniek was vroeger 4 of 5 per dag in 2008. Dat is gestegen naar een aantal van 20 per dag in 2010. Nu (2013) is dat ongeveer 50-60 per dag.
Financieel; de eerste 2 jaar waren er 1-2 artsen en zij brachten in 10 Lakh (INR 1.000.000) per jaar. Nu is dit gestegen tot 25 Lakh, dus een winst van 15 Lakh.
“Village camps” is nu nog maar één keer per maand, maar het plan is om dit meer structureel te laten worden.