World Servants werkt sinds 2019 samen met Light House Foundation Nepal (LHFN). Zij richten zich met name op de Badi gemeenschap, een van de laagste kasten in Nepal. Light House Foundation Nepal vangt Badi kinderen op bij Christian Community School, een school aan de rand van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. World Servants werkt samen met partner Light House Foundation aan de realisatie van een schoolgebouw. De bestaande school wordt gehuurd en de onderwijsfaciliteiten zijn onvoldoende. Met een eigen schoolgebouw kunnen meer Badi kinderen onderwijs ontvangen.
De Christian Community School is de enige school die staat geregistreerd onder een naam met het woord christelijk erin. In 2023 zaten er ongeveer 545 leerlingen op Christian Community School, van klas 1 tot 10. De meerderheid van de kinderen komt uit de Badi gemeenschap. Een aantal komen uit de nabije omgeving van de school. Op deze christelijke school wordt goede kwaliteit onderwijs geboden aan iedereen, ongeacht kaste, religie, of achtergrond. Hiermee wordt getracht om de verdeeldheid te doorbreken die bestaat in de Nepalese samenleving.
Als de kinderen naar school kunnen en een beroep leren, zullen ze in de toekomst in staat zijn om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en ook hun ouders en eigen kinderen te ondersteunen. Hierdoor is er minder risico dat kinderen slachtoffer worden van mensenhandel. Bovendien draagt het bij aan respect, waardigheid en de positie van de Badi in een hopelijk meer gelijkwaardige samenleving.
Geschiedenis
Vermoedelijk waren de eerste inwoners van Nepal boeddhistische vluchtelingen uit Mongolië. Nadat zij zich in het bergland hadden gevestigd in de derde eeuw voor Christus, werden ze vele eeuwen later gevolgd door Hindoeïstische vluchtelingen uit het noorden van India. Hieruit ontstond een koningshuis, dat gedurende lange tijd en met veel familievetes regeerde.
China valt Nepal in haar geschiedenis verschillende keren aan en zo verliest Nepal het deel van het land dat nu Tibet heet. Wanneer Nepal begin 19de eeuw probeert een grondgebied in Noord-India te veroveren, volgt er een oorlog met de Britten, die op dat moment dit deel van India in bezit hebben. Nepal verliest, maar de Britten besluiten om Nepal vanwege de geringe handelswaarde niet tot kolonie te maken.
Het daaropvolgende koningshuis – de Rana’s – besluit wel tot een bondgenootschap met de Britten. Daarmee wordt Nepal onofficieel deel van India. Na ongeveer 100 jaar volgt een vrijheidsstrijd, waarbij de Rana-koning uiteindelijk vertrekt en er een grondwet, regering en parlement worden aangesteld. Dat leidt niet tot stabiliteit. Na een staatsgreep van een volgende koning wordt Nepal wederom een monarchie, met macht bij de koning in combinatie met een overheidsbestuur.
Begin van deze eeuw woedde er een machtsstrijd in Nepal tussen communistische rebellen en het regeringsleger. Die strijd mondde uit in een burgeroorlog, waarbij naar schatting ongeveer 13.000 mensen om kwamen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat het koningshuis werd afgeschaft en een meer democratisch systeem werd ingevoerd.
Politiek & economie
Ongeveer een kwart van de Nepalezen leeft onder de armoedegrens. Het grootste deel van de inwoners werkt in de landbouw. Zij verbouwen onder andere thee, rijst, mais en rietsuiker. Verder groeit het toerisme in Nepal, waardoor ook steeds meer mensen daarmee hun brood kunnen verdienen. Het onderwijsniveau is de afgelopen jaren langzaam gestegen. Hierdoor zijn steeds meer jongeren hoogopgeleid. Tegelijkertijd is er niet genoeg werk voor iedereen. Veel inwoners verlaten Nepal om laaggeschoold werk te doen in bijvoorbeeld de golfstaten. Dat betekent dat vaak vrouwen en kinderen langere tijd alleen achterblijven.
Klimaat & landschap
Nepal ligt ten noorden van India en ten zuiden van China en bestaat grotendeels uit het bergachtige deel van de Himalaya. Bijzonder is dat van de 14 bergen die er op aarde boven de 8.000 meter zijn er 8 in Nepal liggen, waarvan de Mount Everest de meest bekende is. In het zuiden van het land is meer laagland te vinden. Ongeveer 20 procent van de oppervlakte is geschikt voor landbouw.
Nepal kent vijf seizoenen: naast de vier die wij ook kennen, is er tussen de zomer en de herfst de moesson. In de winter is het Himalaya deel erg koud, maar omdat de bergen de koude lucht uit het noorden tegen houden, blijft het in het zuiden relatief warm. Tijdens de moesson is het tussen de 25 en 40 graden, met redelijk veel regen in het zuiden. Ook in de Himalaya kan soms onverwacht veel regen of sneeuw vallen. Omdat de bergen erg hoog zijn, is niet altijd te voorspellen hoe de neerslag verloopt en dit leidt soms tot overstromingen of aardverschuivingen. Nepal ligt eveneens op een breuklijn van twee tectonische platen, waardoor er regelmatig aardbevingen plaatsvinden.
Nepal ligt ten noorden van India en ten zuiden van China en bestaat grotendeels uit het bergachtige deel van de Himalaya. Bijzonder is dat van de 14 bergen die er op aarde boven de 8.000 meter zijn er 8 in Nepal liggen, waarvan de Mount Everest de meest bekende is. In het zuiden van het land is meer laagland te vinden. Ongeveer 20 procent van de oppervlakte is geschikt voor landbouw.
Cultuur
Ongeveer 80% van de bevolking in Nepal is Hindoe. Je ziet dan ook veel tempels en afbeelingen van goden. Ook de typische gekleurde vlaggetjes zullen je niet ontgaan, een uiting van de Boeddhisten. Een kleind deel van de bevolking is Islamitisch of Christen. In Nepal is het niet toegestaan om in het openbaar te evangeliseren.
Ongeveer de helft van de mensen spreekt de officiële taal: het Nepalees, dat in het in Devanagari-schrift wordt geschreven, net als het Hindi. Anderen spreken één van de vele lokale talen.
Hoewel het kastensysteem in Nepal officieel is afgeschaft, zijn de gevolgen nog steeds merkbaar. De Badi gemeenschap wordt achtergesteld in de samenleving. Ze hebben geen goede toegang tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en sociale voorzieningen. Ouders hebben soms zo weinig mogelijkheden, dat vooral meisjes het risico lopen om verkocht of ontvoerd te worden en in prostitutie te belanden.
Partnerorganisatie
World Servants werkt in Nepal samen met LHFN.