BR122 | Wist je dat…

Geplaatst op 28 jul 2022 - 00:40

Hierbij weer een nieuw inkijkje in ons project in het mooie Guanhães Almas. Van twee mooie bouwdagen, Life Skills, Football4Water tot een aantal leuke wist-je-datjes. 

Dinsdag ging de wekker net zo als op alle dagen om 6.00. De een kan dit iets meer waarderen dan de ander. Na het GMG over vergeving stonden de verse broodjes alweer voor ons klaar. De ochtend begon op de bouw, waarvoor we deze dag een duidelijk doel hadden; het speel-klaar maken van het voetbalveld zodat we daar ‘s avond revanche konden nemen op het eerdere verlies met het voetballen. Dit bleek een grotere uitdaging dan gedacht; de grond was namelijk nog veel te nat om te egaliseren met de trilmachine… Gelukkig is er aan creativiteit geen gebrek bij de lokale bouwvakkers. Met een paal met een plank eronder gespijkerd konden we de grond met de hand aanstampen. Een heel karwei… MAAR het is geslaagd! Ruim voor de avond was alles zo goed als egaal en aangestampt. Na een inspectie van een deel van het leidersteam, werd de knoop doorgehakt en werd unaniem besloten dat de voetbalwedstrijd door kon gaan! In de avond vertrokken we dan ook in vol ornaat in onze oranje kleding naar het voetbalveld. Onder luid gejuich en de nodige aanmoedigingen werd het ene na het andere doelpunt gescoord aan beide kanten. Aangezien het uiteindelijk een toernooi was geworden, is er geen duidelijke winnaar uitgekomen, maar het was duidelijk dat we zeer aan elkaar gewaagd waren! Echt revanche hebben we dus helaas niet kunnen nemen…

Ook woensdag ging de wekker weer vroeg. Het was een drukke dag; in de ochtend bezochten een aantal een kliniek en een ziekenhuis. Het was interessant om een inkijkje te krijgen in de Braziliaanse gezondheidszorg. Daarnaast was er weer kinderwerk, waarbij de kinderen mee werden genomen in het verhaal van de schepping. Op zowel dinsdag als woensdag was het ook weer tijd voor Life Skills. We namen de jongeren opnieuw mee in het verhaal van Max Lucado over “You are special” en gingen in gesprek over thema’s als groepsdruk, vriendschap en de toekomst. Het waren zeer waardevolle gesprekken. We hopen dat de jongeren bewust zijn geworden van het feit dat ze geliefd zijn door God en dat het belangrijk is om te overwegen met wie je een vriendschap aangaat. Daarnaast werd op beide middagen Football4Water gedaan met de jongeren op school, om ze op interactieve wijze bewust te maken van het belang van hygiëne. 

De bouw vordert gestaag. Met een select gezelschap hebben we vandaag gemetseld, beton gestort en heel veel stenen geschouwd. Sommige stenen hebben we inmiddels al meermaals in handen gehad omdat het lastig in te schatten is wanneer we waar zullen metselen. Maar dat mag de pret zeker niet drukken! We sloten de middag op de bouw af met een gezellige (en valse) zangsessie met liederen als “hoedje van papier”, “dikkertje dap” en “kabouter plop”. Zoals u wel begrijpt; de sfeer zit er nog steeds goed in! 

Tot slot nog wat leuke inside information. De maaltijd sluiten we altijd af met het dagverslag, waarbij de avonturen van die dag worden gedeeld. Daarbij delen we ook altijd een wist-je-datje. Wist u bijvoorbeeld dat Brazilië 4 tijdzones heeft? En wist u dat Brazilië is vernoemd naar een boom? En wist u dat Brazilië bekend staat om de mooie vrouwen? Vast niet! Dan bent u in ieder geval ook weer wat wijzer geworden :) Hoe dan ook, tot de volgende! 

Een lieve groet een een dikke tût van ons allemaal! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.