SA122 | Kijk een olifant!

Geplaatst op 30 jul 2022 - 23:38

Een olifant, giraffen en zelfs een leeuw! Een droom die voor velen uitkwam, de safari! 

Hey volgers! Jullie dachten zeker dat er niks meer gebeurt in Karatara? Nou zeker niet! Er gebeurt heel veel, en wij praten jullie graag even bij :)

Donderdag was een echte cultuur dag! De wekker stond vroeg omdat we een mooie wandeling gingen maken, de Robberg hike! Een klimtocht van 9 km, bestaande uit stijgen, dalen, stijgen, dalen, trappetje, rotsen, zand, stijle hellingen en een waanzinnig uitzicht! De route was prachtig en soms ook zeker uitdagend, een deel liep namelijk gewoon over rotsblokken en grote stenen, waar je al klauterend over heen moest lopen, een beetje lenigheid en sterke been spieren waren wel nodig :). Het uitzicht onderweg was waanzinnig, grote rotsen de hoge golven van de oceaan die op de rotsen sloegen, de vele zeehonden die al springend door het water gingen en op het einde zelfs meerdere walvissen gezien! Dat maakte de dag wel compleet! 

Als we het dan toch over dieren hebben, na de wandeling en lunch reden we door naar de lang verwachte safari! In een tweetal jeeps reden we door het mooie park, waar giraffen, olifanten, neushoorns, buffels, herten, en vele andere dieren in vrede samen leven! We reden dicht langs de dieren en kregen van de chauffeurs een goede uitleg over het reilen en zeilen van het park en het leven van de dieren. Het terrein zelf was omgeven door mooie bergen waardoor het ook al een sprookje was om er door heen te wiebelen en springen want stil zitten was er in de jeeps zeker niet bij. Aan het einde hebben we ook nog een bezoek gebracht aan de krokodillen en tijgers, deze leefden wel in hun eigen gebied omdat ze iets minder vredig met de andere dieren om gaan… 

Wist u trouwens dat de leeuw maar weinig eet? Hij krijgt twee maal per week te eten en eet ongeveer 1 koe in twee maanden. Er waren nog genoeg koeien voor tientallen jaren…

Iedereen heeft genoten van de safari! Het was voor velen een droom die uitkwam! We gingen dan ook voldaan weer naar ons huis, waar als verrassing vetkoek op het menu stond, een soort oliebol vol met gehakt, en lekker dat het is!

Vrijdag was de laatste bouwdag alweer van de week. We konden eindelijk met de nieuwe keermuur beginnen, want zowel de blokken als de man die ons hiermee ging helpen waren er. Waar de muur moest komen was nog een kleine discussie want erfgrens bepalen gaat hier op het oog en zonder kadaster paaltjes… maar een deel staat! Ook is er druk verder gewerkt aan de andere muur, picknick bankjes en de container die verplaatst is en van binnen wordt betimmerd! Het gaat als een malle, maar er is ook nog genoeg te doen… we doen ons best :)

Ook was er weer kinderwerk waar het verhaal nu met een heuse poppenkast werd verteld! Alle kinderen vonden het verhaal prachtig om vooral grappig om te zien :) ook werd er weer veel gedanst en gespeeld, een groot feest! Ook ging er weer een groepje een sportprogramma bij de school doen en werd er weer gekookt voor de mensen in de buurt, oftewel, we waren lekker druk!

In de avond was er een avondprogramma door Lucas en Tom om de “afwezige God” waar we in gesprek gingen over het soms heel erg en juist het soms niet ervaren van God. Een mooi thema waar we veel van geleerd hebben.

En toen was het alweer weekend! Zaterdag mochten we ietsje uitslapen, de wekker ging namelijk pas half 8! Na het GMG gingen we in busjes op pad naar de souvenirsmarkt! Een gezellige bende vol kraampjes met houten beeldjes en andere typische Afrika dingen. Sommigen vonden het afdingen nogal spannend, want ja, de prijs gaat opeens erg omhoog als er Nederlanders zijn. Iedereen kwam geslaagd van de markt, vol mooie herinneringen aan de reis en natuurlijk een stukje cultuurervaring rijker :)

In de middag is de heuse interland gespeeld tussen de lokale Afrikaanse voetbal jongeren en wij. Na het zingen van de volksliederen, waarbij we de helft van de Nederlandse en de Friese gezongen hebben, ging het spel spannend van start! Ondanks dat wij niet veel voetbal talenten hebben ging het verrassend goed! Er werden door beide partijen flink gescoord en uiteindelijk moesten penalty’s de winst uitmaken. Helaas hebben wij toch verloren… na de wedstrijd hebben we samen met de jongeren genoten van een lekkere sandwich met een behoorlijke omelet, tomaat en saus. Daarna ging het lifeskills programma weer van start. Vandaag werd het thema verslaving en seksualiteit behandeld, gevoelige maar zeer actuele thema’s hier. Er kwamen verrassend mooie en eerlijke gesprekken op gang waarbij we zaadjes hebben mogen planten voor in de toekomst van de jongeren hier, heel tof!

En nu weer lekker slapen! Op naar een nieuwe dag :)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.