Indrukwekkende ontwikkelingen in Notkhana
Project update van 30 juni 2024
Het out-patient department van Notkhana is volop in gebruik. De tientallen patiënten die er dagelijks gezien worden, komen uit de nabije en verre omgeving. Het gebouw en de aangeboden diensten blijven zich ontwikkelen.
In 2016 is er zonder groep een zogeheten out-patient department (OPD) gebouwd op het terrein van DBLM ziekenhuis in Notkhana, nabij Nilphamari. Hier kunnen mensen komen voor een consult. Dr. Pobon Rozario is de medisch directeur van het ziekenhuis en het out-patient department. Hij leidde ons rond en gaf uitleg over de ontwikkelingen en het functioneren van de OPD.
Het gebouw ziet er keurig uit. Bij aankomst kunnen patiënten buiten plaatsnemen in een overdekte wachtruimte. Daarna melden ze zich aan bij een venster. Hun gegevens worden sinds kort in een digitaal systeem ingevoerd, niet langer op papier. Dit is een belangrijke ontwikkeling. Vervolgens kunnen ze in een wachtruimte binnen plaatsnemen. In een afgeschermde hoek van deze ruimte worden de vitale functies gecontroleerd.
Er zijn twee doktersruimtes in het gebouw. Een consult kost 150 Taka (ongeveer € 1,25), wat 2-3 keer goedkoper is dan elders. Desondanks helpt dit om inkomsten te genereren voor het ziekenhuis. Er komen zo’n 70-80 patiënten per dag. De vijf artsen die in het ziekenhuis werken, wisselen elkaar af met diensten draaien in de OPD. Voor hen is het een gelegenheid om hun kennis en ervaring breder in te zetten.
De meeste patiënten komen voor huidziektes, hoewel diverse expertises beschikbaar zijn. Het centrum heeft een goede reputatie, waardoor patiënten van afstanden tot 50-60 km komen. Tegelijk hoopt TLMI-B in de toekomst ook op andere plaatsen centra te kunnen openen, zodat mensen niet meer zo ver hoeven te reizen.
Na het consult wordt er indien nodig bloedonderzoek gedaan. Ook is er een apotheek waar patiënten op voorschrift medicijnen kunnen verkrijgen. De vijf artsen komen van vier verschillende religies, waardoor er op elke religieuze feestdag allicht wel iemand beschikbaar is.
Nog elk jaar worden er nieuwe lepra diagnoses gesteld, vooral in dit deel van Bangladesh (het noorden). Gelukkig nemen de aantallen wel af, maar daardoor wordt het ook steeds lastiger om mensen te bereiken met gespecialiseerde zorg. Het doel is om in 2035 een lepravrije wereld te kennen. Er blijven nieuwe wensen, zoals het kunnen testen van lepra via bloed. Ook het belang van een holistische aanpak wordt meer benadrukt, met aandacht voor de relatie tussen lichaam en geest, evenals fysiotherapie.
Het is indrukwekkend om te zien wat de toegevoegde waarde is van dit gebouw, hoe goed het gebruikt en ontwikkeld wordt en wat voor dromen er nog blijven.