Primero de Mayo nog steeds vol van World Servants groep
Project update van 4 maart 2024 door Kim van der Molen, Anne Veenstra, Jan Vis en Carlos Sanchez
Na een lange reis komt het set-up team aan in Primero de Mayo. in 2022 heeft groep Drechtsteden hier twee klaslokalen gebouwd in samenwerking met de lokale bevolking. We zijn benieuwd hoe het daar nu gaat...
Blijde gezichten overal van jong tot oud bij onze komst in 1 Primero de Mayo. De veranda zat vol met ouders en andere belangstellenden en ze wilden ons graag laten delen in hun optimisme na de bouw van twee klaslokalen. Deze bouw geeft de gemeenschap een boost. Niet alleen meer ruimte voor de kinderen, maar het draagt ook bij aan verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Een onderwijzer, die nog maar kort in de gemeenschap aan het werk was, leidde de ceremonie en sprak ook vol lof over het bereikte resultaat. Er kan nu onderwijs geboden worden aan de Kleuterschool, Primary school en de eerste vier klassen van secondary school. Dat scheelt reisbewegingen van en naar Guyaramarin die per rit toch gauw 20BOL kosten die ze niet kunnen betalen. Hun hoop is dat ook aan de tweede laatste groepen van het secondary onderwijs in de gemeenschap gegeven kan worden.
De ontvangst in Primero de Mayo was weer echt op z’n Boliviaans, met volkslied (kinderen allemaal in het gelid van klein naar groot) toespraken en liederen, maar de show werd gestolen door de kleine Daniel, uit de groep Kinder (kleuterschool), die een ingestudeerde toespraak hield. Hij dankte daarin nogmaals de World Servants groep voor hun verblijf in Primero de Mayo en de hulp die ze hadden geboden. De ceremonie werd afgesloten met een fruitbuffet, met allerlei exotische vruchten uit het dorp.
We mochten bij een drietal gezinnen op visite komen om zo invulling te kunnen aan storytelling. Een gezin, bestaande uit vader, moeder en 7 kinderen, een om die de zorg had voor drie kleinkinderen en een gezin, bestaande uit vader, moeder en vijf kinderen. De man uit het eerste gezin was boer en verbouwde vooral mais, plantain (bakbananen) en Yuka (cassave), de oma zorgde voor de kinderen van haar dochter die in Guyaramarin werkt en het derde gezin leefde van motortaxi en visserij. Deze laatste man was ook heel actief geweest tijdens de bouw met de groep en herinnerde zich diverse namen uit de groep.
Het bezoek werd, hoe kan het ook anders, afgesloten met een gezamenlijke maaltijd bij de woning van de president van de gemeenschap. Met heerlijke rijst en kip, maar ook vers gevangen vis uit de rivier, aangevuld met Yuka en diverse soorten fruit(drank).
Kortom een geweldig bezoek, die de lange reis ernaar toe dubbel en dwars gecompenseerd heeft.