De machines draaien al!

Standaard Set-up bezoek van 1 februari 2018 door Anne Strijker en Anna Ravensbergen


De machines voor de cacaoverwerking... En smullen maar!De toekomstige productieruimteDe opslagplaats

In La Compuerta werden we ontvangen door de nieuwe president van de lokale cacao coöperatie. Het is geen gemakkelijk jaar voor ze geweest. De prijzen voor cacao waren historisch laag en de inkomsten zijn daarmee zorgelijk. Toch hebben ze het afgelopen jaar stappen gezet door producten te maken die waarde toevoegen aan hun cacao en fruitteelt: chocolade, cacaoboter, cacaowijn en verschillende types jam. Om dit alles te kunnen uitvoeren, zijn de machines tijdelijk verhuisd van het buurthuis naar het pand dat de groep heeft gebouwd. Wanneer de productieruimte gereed is, zullen de machines naar die ruimte verhuizen.

De coöperatie heeft de hulp van een voedingsspecialist ingeschakeld om de productieruimte in te richten. Deze specialist leert hen ook de regels die gevolgd moeten worden om een certificering van de voedsel- en warenautoriteit te ontvangen. Met dit certificaat hoopt de coöperatie dat de producten beter worden verkocht.

Sinds het laatste bezoek aan het cacaocentrum, een jaar geleden, zijn een aantal van de details aan het pand afgerond. Toch zijn er nog wel een paar losse eindjes. We hebben afgesproken dat deze in de komende maanden worden opgepakt en we daar foto's van ontvangen.

Ondanks dat de ruimtes dus nog niet helemaal gereed zijn, heeft dat de lokale gemeenschap er echter niet van weerhouden om alvast te beginnen met produceren en deze producten te verkopen.