World Servants in Roemenië

Ontdek de eeuwenoude cultuur van het betoverende Roemenië. Geniet van de prachtige landschappen, middeleeuwse kastelen, gastvrijheid en natuur van dit Oost-Europese juweeltje. Bouw samen met de partnerorganisatie Perspective Daneş en maak het verschil voor de lokale gemeenschap.

Danes

groentekas en toiletten

25 juli - 10 augustus 2025


World Servants is al vanaf 1992 werkzaam in Roemenië. In grote delen van Roemenië heerst veel armoede, er zijn nauwelijks voorzieningen en volwassen hebben meestal geen opleiding. Hierdoor hebben veel Roemeense kinderen minder kans om zich te ontwikkelen. World Servants ondersteunt in 2025 de partnerorganisatie Perspective Daneş met het realiseren van een kinderkamp, toiletten, kas en het opknappen van huizen. 

  • Hoofdstad: Boekarest
  • Oppervlakte: 238.397 km²
  • Aantal inwoners: 21.302.893 (2020)
  • Tijdsverschil zomer: 1 uur
  • Gemiddelde temperatuur: tussen de 22 en 24 graden
  • Taal: Roemeens & Hongaars in Transsylvanië 
  • Religie: voornamelijk Roemeens-orthodox en er zijn ook Katholieke en Protestantse kerken
  • Munteenheid: Roemeense leu
  • Regeringsvorm: republiek

Roemenië is een land in het zuiden van Europa dat grenst aan de Zwarte Zee, Oekraïne, Moldavië, Hongarije, Bulgarije en Servië. Het land heeft bijna 20 miljoen inwoners en een oppervlakte van 238.397km². Roemenië staat vooral bekend om de prachtige bergen, levendige dorpjes, verbazingwekkende kastelen, eeuwenoude cultuur en de regio Transsylvanië waar de legende rondom de vampier Dracula zich voortdeed. Boekarest is de hoofdstad en de grootste stad van Roemenië . Het zogeheten ‘’Parijs van het oosten’’ trekt veel bekijks, jaarlijks komen er zo’n 2,5 miljoen toeristen de stad bewonderen. Roemeens is de moedertaal van het land. De taal hoort bij de Romaanse taalfamilie en is vergelijkbaar met het Italiaans, Spaans, Portugees en Frans. Ongeveer een kwart van de Roemeense bevolking leeft in armoede. Voornamelijk op het platteland hebben mensen het zwaar er is veel werkeloosheid en een slechte infrastructuur. De kinderen die uit arme gezinnen komen hebben hierdoor minder ontwikkelingskansen.

Geschiedenis

In de vijfde eeuw v.Chr. wonen er in het huidige Roemenië verschillende Thracische stammen, waarbij de Geten en de Daciërs de grootste volkeren zijn. In 513 v.Chr. verloren de Geten de strijd met de Perzische keizer Darius de Grote. Hierna zijn de Daciërs aan het begin van de tweede eeuw verslagen door keizer Trajanus, die bijna 20 jaar de keizer was van het Romeinse rijk. Het gebied waar de Daciërs woonden kreeg de naam Dacia en ging nu verder als een provincie van het Romeinse rijk. Aan het eind van de derde eeuw verlieten de Romeinse soldaten Dacia door aanvallen van de Goten, en later de Hunnen.

In de vroege middeleeuwen maakte aanvankelijk Bulgarije zich meester van een deel van Roemenië en in 895 n. Chr. veroverden de Hongaren de regio Transsylvanië. Deze landstreek was sindsdien een vorstendom waar een prins of vorst de macht had. In de 14e eeuw zijn de andere vorstendommen Walachije en Moldavië gesticht. Honderd jaar later raakten deze staten verwikkeld in oorlogen met het zich uitbreidende Ottomaanse Rijk. De legendarische prins van Walachije Vlad, waarop het verhaal van Dracula is gebaseerd, leverde een felle meedogenloze strijd, maar verloor deze uiteindelijk van de Ottomanen (Turken).  De Oostentijks-Hongaarse dubbelmonarchie maakte zich meester van Transsylvanië. 

De provincies Moldavië en Walachije riepen in 1859 de onafhankelijkheid uit. In 1862 voegde deze provincies zich samen en de staat Roemenië was geboren met als hoofdstad Boekarest. Vervolgens vocht Roemenië in de Balkanoorlog en de Eerste Wereldoorlog mee, die laatste oorlog eindigde in een catastrofe in een paar maanden vielen er veel doden en van het land was weinig over. Maar na de Eerste Wereldoorlog werd Roemenië beloond voor haar deelname aan de strijd tegen de centrale mogenheden (Duitsland, Oosternrijk-Hongarije en Turkije) en uitgebreid tot ongeveer de huidige grenzen. In 1940 greep de Roemeense generaal Ion Antonescu de macht. De Roemeense regering sloot zich aan bij Nazi-Duitsland en trad daarmee in oorlog met de geallieerden. Het Roemeense gezag maakte zich schuldig aan het vermoorden en onderdrukken van veel Joden en Roma. In 1944 vielen de Sovjets Roemenië binnen en koning Michaël stopte de heerschappij van Antonescu. Na de Tweede Wererldoorlog maakte Roemenië deel uit van de invloedsfeer van de Sovjet Unie, lange tijd met dictator Ceaucescu als leider. Vlak na de de val van de muur en het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het Warschau Pact werd ook in Roemenie de weg naar democratie ingezet. 

Eind jaren negentig kwamen de eerste democratische verkiezingen in Roemenië die Ion Iliescu tot president bekroonden. Op dit moment ondanks dat Roemenië nu een democratische rechtsstaat is, heeft het land nog regelmatig te maken met corruptie. Maar de overheid zet hard in om dat met man en macht aan te pakken.

Kasteel Peleș waar koning Michaël I van Roemenië heeft gewoond. Foto: Majkl-Velner

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Roemenië?

Ga mee