Roemenië is een land in het zuiden van Europa dat grenst aan de Zwarte Zee, Oekraïne, Moldavië, Hongarije, Bulgarije en Servië. Het land heeft bijna 20 miljoen inwoners en een oppervlakte van 238.397km². Roemenië staat vooral bekend om de prachtige bergen, levendige dorpjes, verbazingwekkende kastelen, eeuwenoude cultuur en de regio Transsylvanië waar de legende rondom de vampier Dracula zich voortdeed. Boekarest is de hoofdstad en de grootste stad van Roemenië . Het zogeheten ‘’Parijs van het oosten’’ trekt veel bekijks, jaarlijks komen er zo’n 2,5 miljoen toeristen de stad bewonderen. Roemeens is de moedertaal van het land. De taal hoort bij de Romaanse taalfamilie en is vergelijkbaar met het Italiaans, Spaans, Portugees en Frans. Ongeveer een kwart van de Roemeense bevolking leeft in armoede. Voornamelijk op het platteland hebben mensen het zwaar er is veel werkeloosheid en een slechte infrastructuur. De kinderen die uit arme gezinnen komen hebben hierdoor minder ontwikkelingskansen.
Geschiedenis
In de vijfde eeuw v.Chr. wonen er in het huidige Roemenië verschillende Thracische stammen, waarbij de Geten en de Daciërs de grootste volkeren zijn. In 513 v.Chr. verloren de Geten de strijd met de Perzische keizer Darius de Grote. Hierna zijn de Daciërs aan het begin van de tweede eeuw verslagen door keizer Trajanus, die bijna 20 jaar de keizer was van het Romeinse rijk. Het gebied waar de Daciërs woonden kreeg de naam Dacia en ging nu verder als een provincie van het Romeinse rijk. Aan het eind van de derde eeuw verlieten de Romeinse soldaten Dacia door aanvallen van de Goten, en later de Hunnen.
In de vroege middeleeuwen maakte aanvankelijk Bulgarije zich meester van een deel van Roemenië en in 895 n. Chr. veroverden de Hongaren de regio Transsylvanië. Deze landstreek was sindsdien een vorstendom waar een prins of vorst de macht had. In de 14e eeuw zijn de andere vorstendommen Walachije en Moldavië gesticht. Honderd jaar later raakten deze staten verwikkeld in oorlogen met het zich uitbreidende Ottomaanse Rijk. De legendarische prins van Walachije Vlad, waarop het verhaal van Dracula is gebaseerd, leverde een felle meedogenloze strijd, maar verloor deze uiteindelijk van de Ottomanen (Turken). De Oostentijks-Hongaarse dubbelmonarchie maakte zich meester van Transsylvanië.
De provincies Moldavië en Walachije riepen in 1859 de onafhankelijkheid uit. In 1862 voegde deze provincies zich samen en de staat Roemenië was geboren met als hoofdstad Boekarest. Vervolgens vocht Roemenië in de Balkanoorlog en de Eerste Wereldoorlog mee, die laatste oorlog eindigde in een catastrofe in een paar maanden vielen er veel doden en van het land was weinig over. Maar na de Eerste Wereldoorlog werd Roemenië beloond voor haar deelname aan de strijd tegen de centrale mogenheden (Duitsland, Oosternrijk-Hongarije en Turkije) en uitgebreid tot ongeveer de huidige grenzen. In 1940 greep de Roemeense generaal Ion Antonescu de macht. De Roemeense regering sloot zich aan bij Nazi-Duitsland en trad daarmee in oorlog met de geallieerden. Het Roemeense gezag maakte zich schuldig aan het vermoorden en onderdrukken van veel Joden en Roma. In 1944 vielen de Sovjets Roemenië binnen en koning Michaël stopte de heerschappij van Antonescu. Na de Tweede Wererldoorlog maakte Roemenië deel uit van de invloedsfeer van de Sovjet Unie, lange tijd met dictator Ceaucescu als leider. Vlak na de de val van de muur en het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het Warschau Pact werd ook in Roemenie de weg naar democratie ingezet.
Eind jaren negentig kwamen de eerste democratische verkiezingen in Roemenië die Ion Iliescu tot president bekroonden. Op dit moment ondanks dat Roemenië nu een democratische rechtsstaat is, heeft het land nog regelmatig te maken met corruptie. Maar de overheid zet hard in om dat met man en macht aan te pakken.

Politiek & economie
Roemenië heeft een parlementair stelsel waarbij Klaus Johannis al tien jaar lang de president is en Marcel Ciolacu de huidige premier. In het Roemeense parlement heb je twee verschillende kamers, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De twee kamers vormen samen de wetgevende macht. Op dit moment is de sociaaldemocratische partij de PSD met meer dan 100 zetels de grootste partij in de kamer. De verkiezingen voor de leden van het Huis van Afgevaardigden vinden om de vier jaar plaats. Net als in Nederland mag je vanaf je achttiende je stem uitbrengen. Sinds 2007 is het land lid van de Europese Unie. Bovendien is Roemenië In het begin van 2019 voorzitter van de Raad van de Europese Unie geweest.
Na de economische crisis van een aantal jaar geleden heeft de Roemeense economie een flinke groei doorgemaakt. Tijdens de beginjaren van de coronapandemie ging de economie een klein beetje achteruit, maar Roemenië wist zich al gauw te herpakken en de economie ging door het afschaffen van bepaalde coronamaatregelen al snel weer stijgen.
Daarnaast maakt Roemenië op het gebied van toerisme, technologie en landbouw een goede ontwikkeling door. De stad Boekarest, de Zwarte Zeekust en de schitterende Donaudelta zijn echte toeristische plekpleisters waar jaarlijks veel bezoekers op afkomen. Ook is Roemenië een klassiek landbouwland. Het klimaat is gunstig en de grond is ideaal om suikerbieten, aardappelen, druiven en tarwe te verbouwen. Roemenië is met ruim 9,4 miljoen hectare aan landbouwgrond één van de grootverdieners binnen de landbouwsector van Europa.

Klimaat & landschap
Roemenië is een land gelegen in het zuidelijke deel van Europa omringt door de prachtige Zwarte Zee, Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Servië en Oekraïne. Het grootste deel van land bestaat uit berglandschappen, hoogvlakten en laagvlakten. De hoogste berg van Roemenië is de Moldoveanu met een hoogte van bijna 2600 meter die zich bevindt in de wonderschone Zevenburgse Alpen. Roemenië heeft een landklimaat met voornamelijk warme zomers en koude winters. In Roemenië kan het hele jaar door regenen, maar de meeste neerslag valt rond de lente periodes. De tempraturen in de hooggebergtes kunnen in de winter flink dalen. De koudste temperatuur die ooit is gemeten is −38,5 °C. In de zomerperiode is het relatief warm in de maanden Juli en augustus kunnen de tempraturen oplopen tot wel 30 graden celcius.
In het noorden van Roemenië liggen de schitterende Karpaten waar je kunt genieten van de prachtige bergrivieren, fantastische grotten en helderblauwe stuwmeren. Daarnaast kun je in de buurt van deze schitterende bergen veel beren spotten. Dit prachtige gebergte is één van de weinige plekken waar nog grote groepen beren leven, de ultieme gelegenheid dus om fantastische foto's te maken. Ten oosten van de Karpaten ligt de thuisbasis van een rijke dierenwereld, de Donaudelta is volgens onderzoekers één van de grootse bioreservaten ter wereld. In het natuurgebied komen meer dan 300 soorten vogels voor. Ook kun je in het gebied vleermuizen, otters, vossen en wilde zwijnen spotten. De Donaudelta vormen samen met de Spaanse Coto Doñana en Franse Camargue de belangrijkste moerasgebieden van heel Europa.
Cultuur
De Roemeense bevolking is erg gastvrij en heel vriendelijk. In Roemenië wonen veel Hongaren. Bovendien leven er groepen Duitsers, Turken en Slaven. Roemeens is de officiële taal. Echter spreekt een klein gedeelte van het land Turks, Hongaars, Duits en Russisch. Over de hele wereld spreken rond de 30 miljoen mensen de Roemeense Taal. Meer dan 80% van de bevolking is Roemeens-orthodox. De Hongaren die in Roemenië leven zijn grotendeels Rooms-katholiek en Protestants. De traditionele drank die Roemenen drinken is Țuică, een alcoholische drank gemaakt van pruimen en appels, vooral op het platteland drinkt de Roemeense bevolking dit veel.
Daarnaast eten de Roemenen veel vlees. Enkele populaire gerechten zijn pastrami, Mititei en Sarmale. In Roemenië zijn de feestdagen van grote waarde. Net als in Nederland viert de bevolking oud en nieuw, Kerstmis en Pasen. De Roemenen vieren elk jaar Dragobete, hierbij staat de liefde centraal. Tijdens deze periode starten de vogels met nesten te bouwen. Daarom staat deze dag ook wel bekend als de dag waarop vogels zich verloven. Je kunt dit mooie feest zien als de Roemeense versie van Valentijnsdag. De Roemeense blouse ookwel IA genoemd is de traditionele kleding die de bevolking draagt tijdens het festival Sânziene (midzomernacht), de kleding staat symbool voor trots en gedrevenheid. De verschillen tussen arm en rijk zijn groot in Roemenië ongeveer een kwart van de bevolking leeft in armoede. Kinderen uit arme gezinnen hebben vaak minder kansen, waardoor ze vastlopen in hun ontwikkeling.
