World Servants in Rwanda
Reis met World Servants naar Rwanda, Het Land van de Duizend Heuvels, en werk mee in projecten voor de allerarmsten.
Reis met World Servants naar Rwanda, Het Land van de Duizend Heuvels, en werk mee in projecten voor de allerarmsten.
Samen met Red een Kind en haar partnerorganisaties AEE en EPR werkt World Servants aan verschillende projecten in het zuidwesten van Rwanda.
Rwanda, officieel de Republiek Rwanda, is een klein land in Centraal-Afrika en grenst aan DR Congo, Uganda, Tanzania en Burundi. Het ligt een paar graden ten zuiden van de evenaar. Meer dan 80 procent van de 13,6 miljoen Rwandezen leeft op het platteland. Het heuvelachtige landschap van Rwanda is bedekt met grasland en kleine boerderijen. In het noordwesten bevindt zich een vulkanisch gebied. Rwanda wordt ook vaak het ‘Land van de Duizend Heuvels’ genoemd.
Rwanda kent een roerige geschiedenis. Na overheersing door de Duitsers werd het land na de Eerste Wereldoorlog toegewezen aan de veroverd door de Belgen. Sinds 1962 is het land onafhankelijk van België. Begin jaren negentig van de vorige eeuw woedde er een burgeroorlog waarbij Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord. Er stierven circa 500.000 tot 1 miljoen mensen en deze periode wordt ook wel de Rwandese genocide genoemd. Veel Hutu's en Tutsi's sloegen op de vlucht en kwamen in overvolle vluchtelingenkampen in andere Afrikaanse landen terecht. Velen kwamen in die kampen om ten gevolge van uitputting, watergebrek, cholera en andere ziektes. De afgelopen jaren wordt er hard en met veel toewijding aan de opbouw van het land gewerkt.
Sinds 2000 is de politieke situatie stabiel. De 5 provincies zijn ingedeeld in circa 30 districten met een burgemeester aan het hoofd, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in sectoren en cellen. Circa 56% van de Rwandese bevolking leeft onder de armoedegrens en een kwart van de mensen heeft geen toegang tot schoon drinkwater. 90% van de Rwandese bevolking is werkzaam in kleinschalige landbouw. Hoewel de regering een actieve onderwijspolitiek voert, met als streven alle kinderen naar het basisonderwijs te krijgen, zijn de kinderen ook nog vaak nodig in het huishouden en op het land. In arme gezinnen is er soms geen geld voor schooluniformen. 94% van de kinderen gaan naar de basisschool, maar het percentage dat de laatste klas ook daadwerkelijk afmaakt is slechts 54%. Slechts 30% van alle kinderen stroomt na de basisschool door naar het middelbaar onderwijs.
De laatste zaterdag van de maand is de zgn. Umuganda-dag. Op die dag is iedereen verplicht om aan gemeenschappelijke projecten bij te dragen (die vaak door de sector zijn bepaald).
Rwanda ligt op grote hoogte en heeft twee regenseizoenen en twee drogere seizoenen. Het eerste regenseizoen begint in februari en duurt tot eind mei. Het tweede regenseizoen is minder heftig en begint eind september en duurt tot de tweede helft van december. De tussenliggende maanden zijn de droge seizoenen met voor de meeste plekken de maanden juli en augustus als droogste maanden. Overdag loopt het kwik op naar 20 tot 27 graden, ‘s nachts daalt het kwik naar 10 tot 14 graden.
Het landschap van Rwanda is heuvelachtig en kenmerkt zich door vele bergen, tropische regenwouden en vulkanen. Het westen en noorden is wat natter dan het oosten en zuiden. Overal zijn theeplantages en akkers voor landbouw. Ook zijn er vele Nationale Parken waar veel wilde diersoorten voorkomen zoals gorilla’s, leeuwen, giraffen, olifanten, luipaarden, hyena’s en nijlpaarden. Daarnaast zijn er nog circa 275 vogelsoorten.
Meer dan de helft van de Rwandezen is rooms-katholiek en nog eens een kwart noemt zich protestants-christelijk. Daarnaast is er een kleine groep moslims en zijn er mensen die inheemse godsdiensten aanhangen.
De jaarlijkse bevolkingsgroei van ruim 3.0% behoort tot de hoogste ter wereld, waardoor er veel kinderen en jongeren zijn in Rwanda. De etnische bevolking bestaat voor 85% uit Hutu's (Bantoes), 14% Tutsi's (Hamieten) en 1% Twa (pygmeeën, de oudste bewoners). De - voor het overgrote deel landelijke - bevolking leeft verspreid over de talloze bergen. Mede door de dichte bevolking bestaat er een hoge graad van sociale controle: iedereen kent iedereen.
Traditionele muziek speelt een grote rol in de Rwandeze cultuur. Er wordt vrijwel altijd gedanst op de muziek, ook om verhalen uit de geschiedenis uit te beelden. Je hoort en ziet dan de lulunga, een muziekinstrument met acht snaren, en veel percussie. De Rwandeze keuken kenmerkt zich door aardappels, cassave, mais en vis (vooral tilapia). Ook gebakken banaan en geitenvlees zul je regelmatig op het menu zien staan.
World Servants werkt in Rwanda samen met HaC Rwanda.
Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Rwanda?
Ga mee