World Servants in Sierra Leone

Sierra Leone, bekend om de prachtige tropische stranden, werd zwaar geraakt door de ebola-epidemie in 2014 en lijdt mede daardoor nu onder een economische crisis. Reis met World Servants naar dit geweldige land en werk samen met Cotton Tree Foundation aan beter onderwijs voor de kinderen in Sierra Leone.

Makomp

klaslokalen voor basisschool

31 juli - 20 augustus 2025

Robaka

klaslokalen voor middelbare school

28 juli - 18 augustus 2025

Kawonsor

klaslokalen voor basisschool

15 juli - 4 augustus 2025


Al sinds 2009 werkt World Servants in Sierra Leone samen met de Cotton Tree Foundation. De eerste jaren werden de bouwprojecten in samenwerking met Woord en Daad uitgevoerd. Vanaf 2011 organiseert World Servants zelf projecten samen met de Cotton Tree Foundation.

  • Hoofdstad: Freetown
  • Oppervlakte: 72.300 km²
  • Aantal inwoners: 8.265.846
  • Tijdverschil zomer: 2 uur
  • Gemiddelde temperatuur: 25 graden
  • Taal: Engels
  • Religie: islam (78%) en christendom (21%)
  • Munteenheid: Leone
  • Regeringsvorm: presidentiële republiek

Sierra Leone ligt in West-Afrika, tussen Guinee en Liberia, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het land staat vooral bekend om zijn indrukwekkende geschiedenis - het land is ontstaan vanuit gebieden die bewoond werdern door bevrijde slaven - eerst als Engelse kroonklonoie, en in 1961 werd het land zelfstandig. Maar het heeft veel meer te bieden. Met de mooie stranden is het een aantrekkelijke plek voor toeristen.

Geschiedenis

In 1462 ontdekten de Portugezen het schiereiland waarop de huidige hoofdstad Freetown is gevestigd. Ze noemden het schiereiland Serra Leão (vertaald: leeuwenbergen), omdat de vorm hen deed denken aan een leeuw. Het land Sierra Leone zoals we het nu kennen, ontstond pas in 1896. De Portugezen startten na de ontdekking de handel tussen Europa en West-Afrika. Zij ruilden met de Sierra Leoners keukengerei voor ivoor en goud. Helaas werd deze handel al snel vervangen door de slavenhandel. De behoefte aan arbeiders in Amerika stimuleerde de handel in mensen en Sierra Leone vormde een belangrijk handelscentrum. Na de afschaffing van de slavernij werd het schiereiland Sierra Leone een Britse kolonie én de plaats waar bevrijde slaven naar terug konden keren. Grote groepen Afrikanen, die vanuit heel West- en Centraal-Afrika geronseld waren, kwamen in Sierra Leone terecht. De stad Freetown dankt zijn naam aan deze bevrijde slaven.

In de 17e eeuw kwamen Afrikaanse moslims vanuit het noorden het land binnentrekken. Twee eeuwen later is de islam de voornaamste religie van Sierra Leone.

Aan het einde van de 19e eeuw begon Groot-Brittannië met de kolonisatie van de binnenlanden van Sierra Leone. De kolonisten introduceerden Brits onderwijs en het christendom. In de 19e en 20e eeuw was het land rustig en stabiel. Sierra Leone werd in 1961 onafhankelijk. Het land behield wel het Britse onderwijssysteem en Engels bleef de officiële taal. Na de onafhankelijkheid volgde een periode vol onrust, uitmondend in een rebellenstrijd in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het rebellenleger Revolutionair Verenigd Front (RUF) vocht tegen het regeringsleger. De rebellen ontvoerden en ronselden naar schatting twintigduizend kinderen om als kindsoldaat te vechten. Deze burgeroorlog werd voor een deel gefinancierd door een illegale diamantenhandel. Een kwart van de bevolking moest vluchten voor het oorlogsgeweld. In 1999 viel het People’s Army van de RUF de hoofdstad Freetown aan en begon een terreurcampagne, genaamd Operation No Living Thing. Deze campagne spreidde zich uit over het gehele land. Er vielen in deze tijd meer doden dan in de acht jaar burgeroorlog bij elkaar. In 1999 werd een vredesverdrag gesloten en kwamen er VN-troepen naar het land. Het RUF legde echter pas in 2002 daadwerkelijk de wapens neer, nadat ze nog een tijd lang bleven strijden om de diamantmijnen.

Toen het land eindelijk hersteld leek te zijn van de burgeroorlog, brak in 2014 ebola uit. Dit legde het openbare leven twee jaar lang volledig plat. Toeristen bleven weg, internationale handel was niet meer mogelijk en de economie stortte volledig in. In november 2015 werd het land officieel ebolavrij verklaard en kon het normale leven langzaam weer opgepakt worden.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Sierra Leone?

Ga mee

Het verhaal van...

Gertjan Robbemond ging in 2013 voor het eerst met World Servants mee naar Dibiyya (Sierra Leone). Zijn inspirerende veranderingsverhaal wil hij graag ook met jou delen.

Lees meer