World Servants in Uganda

De fantastische natuur met de vele wilde dieren en het tropisch oerwoud, maken Uganda de 'parel van Afrika'. Samen met partnerorganisatie AEE bouwen we aan hoop en verandering voor mensen die dit het meeste nodig hebben. Maak je klaar voor een prachtig avontuur!

Aripezu

klaslokalen voor kleuterschool

7 augustus - 26 augustus 2023

Omoo

klaslokalen voor kleuterschool

15 juli - 4 augustus 2023

Cinya

kleuterschool

16 juli - 5 augustus 2022


In 2019 heeft World Servants voor het eerst een reis naar Uganda gemaakt. Dit land dat in het verleden geteisterd is door veel geweld, kampt vandaag de dag nog met veel armoede. Samen met Red een Kind en hun partnerorganisatie AEE Uganda zet World Servants zich in voor ontwikkeling in de lokale gemeenschappen. Gebruik jij jouw zomer op om werkvakantie naar Uganda te gaan en mee te bouwen aan nieuwe kansen voor de jonge kinderen in dit land?

  • Hoofdstad: Kampala
  • Oppervlakte: 241.550 km2
  • Aantal inwoners: 48.432.873
  • Tijdsverschil zomer: 1 uur
  • Temperatuur zomer: 26 graden
  • Taal: Engels en Swahili
  • Religie: Christendom
  • Munteenheid: Ugandese shilling
  • Regeringsvorm: Republiek

Het Afrikaanse land Uganda grenst aan alle kanten aan andere landen. In het noorden aan Zuid Soedan, in het oosten aan Kenia, in het zuiden aan Tanzania, in het zuidwesten aan Rwanda en in het westen aan DR Congo (Kinshasa). Vroeger was Uganda een Britse kolonie, maar sinds 1962 is het land onafhankelijk. De hoofdstad is Kampala. Het land draagt een gewelddadige geschiedenis met zich mee waarvan de gevolgen nog dagelijks zichtbaar zijn.

Geschiedenis

Tot de 18e eeuw leefden er in Uganda twee Etnische groepen. In het zuiden van Uganda leefden Bantu volken, zij waren vooral landbouwers en leefden in kleine koninkrijken. In het noorden bevolkten de Niloten het land, zij waren meer gericht op de veeteelt en kwamen oorspronkelijk uit Soedan.

Vanaf het begin van de 19e eeuw moesten deze twee groepen het land delen met nieuwe inwoners. De Arabieren trokken namelijk naar Uganda. Zij hadden niet de meest vredelievende bedoelingen en kwamen vooral af op de mogelijkheden voor ivoor- en slavenhandel.

Halverwege de 19e eeuw kwamen ook de Europeanen aan in Uganda. De Europese protestantse zendelingen probeerden om het land protestants te maken. De Engelse katholieke missionarissen hadden een ander plan, zij wilden de bevolking juist tot het katholieke geloof bekeren. De Arabieren, die al een tijdje langer in Uganda waren, probeerden daarentegen om van de islam de staatsgodsdienst te maken. Deze strijd van verschillende overtuigingen vroeg om moeilijkheden en leidde tot oorlog. Om een einde te maken aan deze strijd, besloot Groot-Brittannië in 1894 het land te koloniseren.  

Tijdens het koloniale tijdperk bloeide de Britse economie door het telen van koffie en katoen op. Om spoorwegen te kunnen aanleggen in Uganda en Kenia, haalden de Britten veel Indiërs naar Uganda.  Veel van deze mensen keerden na de aanleg niet weer terug. Deze groep zou later een grote bijdrage leveren aan de commercie en industrie van het land.

In 1962 was Uganda niet langer meer een kolonie van Groot-Brittannië en werd het land onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid volgenden er heftige jaren met veel geweld, machtsmisbruik en corruptie. Het land was politiek instabiel en de vele machtswisselingen gingen gepaard met veel en heftig geweld.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Uganda?

Ga mee