Alle updates van Willem

Meer dan 1000 bomen geplant

Net als tijdens ons vorige bezoek worden we enthousiast onthaalt door de aanwezige kinderen. Hoewel veel van de kinderen niet aanwezig waren toen de World Servantsgroepen in Mkumbanjala waren, is het enthousiasme niet minder groot. De gemeenschap is nog steeds enorm trots op de klaslokalen en de lerarenwoningen. Tijdens het gesprek met de gemeenschap doen de kinderen ook enthousiast mee en delen ze hun blijdschap over de mooie school die ze hebben. Inmiddels zijn er ook meer dan 1.000 bomen geplant en wij hebben de eer om deze te mogen tellen. Veel van de geplante bomen zijn nog in leven en gaan straks uitgroeien tot een prachtige omgeving waarin de kinderen goed kunnen leren.

Gebarentaal op de basisschool

Tijdens het bezoek aan Mkumbanjara besloot een setupper maar eens te ontdekken hoe het is om voor de klas te staan. Het is extra bijzonder om dat te kunnen doen in een gebouw dat door World Servants is gebouwd. In eerste instantie had hij een lesboek in de lokale taal te pakken. Dit was echt te ingewikkeld, gelukkig was er ook een boek in het Engels. De kinderen bleken goed op te letten en goed mee te doen bij de engelse les. Wat bijzonder was om te zien was dat er ook handgebaren in het boek stonden. Navraag leerde ons dat alle kinderen de basis van gebarentaal zouden moeten kunnen spreken zodat iedereen een klein beetje met dove mensen kan communiceren.

De gebouwen van World Servants stonden er nog goed bij en de gemeenschap had nog veel herinneringen aan de groep. Zo is het mooi om ook een paar jaar later nog eens terug te zijn op een plek waar World Servants heeft gebouwd aan blijvende verandering.

Mooie ontwikkelingen in Mkumbanjara!

Begin november heeft coördinator Mussa een bezoek gebracht aan Mkumbanjara, om onder anderen de ingrediënten af te leveren voor het school-maaltijden programma. De nieuwe klaslokalen zijn helemaal klaar wat goed te zien is op de foto's. Ook de binnenkant van de lokalen ziet er mooi uit. De pap die leerlingen krijgen helpt hen om met voldoende energie de lessen te kunnen volgen en beter te presteren.
De docenten geven aan dat het erg fijn is dat ze voldoende klaslokalen hebben om elk in hun eigen lokaal les te kunnen geven. Dat geeft rust en overzicht en verbeterd de omstandigheden om de lessen te kunnen geven.
Het laatste werk aan de latrines wordt nog uitgevoerd, wat op de foto te zien is. Deze zal binnenkort klaar zijn.

Door de jaren heen is de school flink gegroeid. Bij het eerste bezoek in 2014 had de school 75 leerlingen verdeeld over twee klassen die les kregen van één gekwalificeerde leerkracht. In 2015 werden er twee goede woningen voor de leerkrachten gebouwd en is er een school maaltijden programma gestart. Mede hierdoor waren er begin 2016 al drie leerkrachten die les gaven aan 111 leerlingen die verdeeld waren over 4 klassen.
Het nieuwe schooljaar (2018/2019) is men begonnen met zes klassen en 263 leerlingen (waarvan 125 jongens en 138 meisjes). De school heeft vier leerkrachten, waaronder één vrouw, die allemaal gekwalificeerd zijn.

Terugkijken op de teacher training in regio Unyolo, Malawi

Het is alweer een tijdje geleden, maar in december is er een driedaagse teacher training geweest voor leraren uit het Unyolo gebied. Het doel van de training was om de nieuw aangestelde leraren toe te rusten met extra kennis en vaardigheden om hun beroep goed uit te oefenen.

Van partnerorganisatie CCAP Malawi hebben we het verslag ontvangen van deze lerarentraining en deze laten we je graag lezen:

Geverfde muren, schoolbankjes en meer...

Vanuit Mkumbanjara hebben we van de partnerorganisatie CCAP Malawi twee nieuwe foto’s ontvangen. Waar we in januari zagen dat er nog heel wat moest gebeuren aan de binnenkant van de nieuwe klaslokalen, zien we nu op de foto dat er in de tussentijd heel wat werk is verzet. De muren zijn gewit, er is een schoolbord in het lokaal en er staan tafeltjes in de ruimte.

Ook zijn er plannen om bestaande klaslokalen te renoveren. Op die manier kunnen ook deze lokalen zorgen voor een prettige leeromgeving voor de kinderen uit Mkumbanjara.

Mooie ontwikkelingen in Mkumbanjara dus!

Het schoolgebouw in Mkumbanjara hopelijk snel klaar

Tijdens ons setupbezoek in januari is de community erg enthousiast over de samenwerking en de liefde van groep MA317. Tijdens het verblijf in Mkumbanjara heeft de gemeenschap de deelnemers veel mogen leren, waaronder het koken in Malawian style en heeft de groep danslessen gekregen.

Wanneer we de community vroegen naar het werk dat de groep op de bouw heeft geleverd, kregen we het mooie antwoord: “They did a good job!” In het bijzonder kregen de vrouwen nog een compliment, met al het zand dat heen en weer gesjouwd moest worden, is er zwaar werk geleverd. Er was een mooie samensmelting op de bouw: mannen, vrouwen, Nederlanders, Malawiërs, het was een prachtige mix.
Met het nieuwe schoolgebouw zijn er nieuwe leraren aangesteld. Waar er in 2016 leraren waren, zijn dat er nu vier. Al deze vier leraren zijn getrainde leerkrachten. Daarmee is er hoop op beter onderwijs en een betere toekomst voor de kinderen in Mkumbanjara.

Het schoolgebouw is bijna af. Op dit moment zijn er nog wat problemen met het vervoeren van het zand vanaf de rivier. De partner en de community gaan samen opzoek naar een oplossing om het benodigde zand bij de school te krijgen om zo het schoolgebouw snel af te krijgen.

MA317 | Dankbaar en trots

Ze kijken terug op een fantastisch projectw, één uit het boekje?. Alle leiders werden door de ouders bedankt voor alle goede zorgen met een Fryske Bolle. Nu thuis foto's kijken en verhalen vertellen.

 

MA317 | Brussel in zicht

Net geland in Wenen voor een tussenstop. Over een uurtje het laatste stuk naar Brussel.

Gert Jan Borger

MA317 | Ethiopië

Over anderhalf uur stapt de groep in het vliegtuig naar Brussel, waar ze om 8.00 uur weer op Europese grond hopen te staan. Rond twaalf uur verwacht de groep op Transferium Westraven in Utrecht te zijn. 

 

MA317 | Nog even de toerist uithangen in Malawi

Zodra de groep in Lilongwe was aangekomen, was er een run op de markt. Tegelijkertijd was er ook een run op de deelnemers door de verkopers die in de gaten hadden dat ze wat konden verdienen. Af en toe wel heel opdringerig maar de groep was hier al op voorbereid door Vincent, de projectcoordinator, zodat ze precies wisten hoe ze dit moesten handelen ?. Door sommigen werd het afdingen zelfs tot ware kunst verheven! Ik kan u alvast verklappen dat er mooie souvenirs zijn gekocht, dus dat belooft wat. Het avondeten bestond deze keer uit PIZZA! Terwijl deze met smaak werd verorberd, werden ook de laatste groetjes uitgedeeld. Die werden door alle deelnemers zeer gewaardeerd. Alsof het allemaal nog niet genoeg was, sliepen de deelnemers in een lodge waar ze vanmorgen als ontbijt friet, worst, ei en brood kregen voorgeschoteld! Heerlijk! De groep is nu gearriveerd op het vliegveld in afwachting van het boarden. Namens iedereen: tot snel!

MA317 | Opruimen, Olifanten en Omeletten

Gisterochtend had de groep tijd om even iets langer uit te slapen. Daarna genoten ze voor de laatste keer van de rijstepap en witte boterhammen, het vaste ontbijt in Mkumbanjara. In de ochtend was er tijd om de tas in te pakken en de verblijfplaats op te ruimen. Dat kon rustig aan, want de bus die de groep mee zou nemen had een beetje vertraging. 

Aan het begin van de middag zette de groep koers naar Kasungu National Park, waar ze in de namiddag arriveerden. Het was natuurlijk kicken toen de eerste zebra's en olifanten werden gespot. De feestvreugde werd niet minder toen de deelnemers de lodge zagen waarin ze de nacht gingen doorbrengen. Wauw, wat ligt een ècht bed dan ineens lekker. Het avondeten was ook niet mis, en daarna genoten de deelnemers van de diepe duisternis en alle safarigeluiden om hen heen. 

Het keukenpersoneel kreeg een staande ovatie toen de volgende ochtend het ontbijt binnen werd gebracht: omelet, roerei, worstjes en koffie! Dat ging wel in de magen van de hongerige bouwvakkers. Toch gingen de gedachten van de groep wel even terug naar de mensen in Mkumbanjara. Wat een contrast, dan ineens. En dat binnen een paar uur rijden...

Na het ontbijt ging de groep echt op safari. Ze scoorden de jackpot: olifanten, nijlpaarden en impala's. De groep heeft rond lunchtijd het safaripark vaarwel gezegd en zet nu koers naar Lilongwe. Op de souvenirmarkt gaan ze ongetwijfeld een paar mooie aandenkens kopen. Wie weet zit er ook wat voor jou bij ;). 

Morgen reist de groep via Addis terug naar Nederland. Gert Jan schrijft: 'we vinden het een gek idee dat het er bijna op zit'. Maar ongetwijfeld zullen ze er ook naar uitzien om alle vrienden en bekenden weer in hun armen te sluiten. 

MA317 | Done!

Vandaag is het tijd om te genieten van de mooie schepping. Er staat, na het ongetwijfeld pittige afscheid, een safari op het programma!

MA317 | Laatste dagen in Malawi

Zaterdagmiddag was het in Mkumbanjara tijd voor de Malawi experience. In groepjes gingen de deelnemers op pad door de gemeenschap. Onderweg kwamen allerlei typische Malawiaanse bezigheden op hun pad: nsima koken, een lokale dans leren, mais stampen en woorden vertalen van het Tumbuka naar het Nederlands (en omgekeerd). 'Een groot succes!', schrijft Gert Jan. 

Veel zaken gaan in Malawi anders dan in Nederland, maar in elk geval één ding is hetzelfde: op zondagochtend gaat men naar de kerk. Deze keer stond de dienst onder leiding van niemand minder dan Dominee Gert Jan! De gemeenschap zorgde natuurlijk voor zang en dans. De dienst duurde maar liefst twee uur. Of dat door de lengte van de preek komt wordt niet vermeld. 

In de middag wandelde de groep een nabijgelegen berg op. Een mooie gelegenheid om even tot rust te komen en contact met elkaar te hebben. Daarbij genoten ze van het prachtige, verre uitzicht over de groene omgeving. Zo'n uitzicht heb je in, pak 'm beet, Monnickendam of Hurdegaryp niet! 

Maandag was het de laatste hele werkdag van de groep. Alle dakplaten zitten op het dak, en daarmee voelt de bouw 'af'. In de middag was er ook nog tijd voor het laatste huisbezoek en een bezoek aan een groentetuin. In de namiddag was, als klap op de vuurpijl, de lokale souvenirmarkt. Veel mensen uit de gemeenschap hadden souvenirs gemaakt, die de deelnemers uit de groep konden kopen. Zo heb je een uniek, lokaal aandenken èn stimuleer je de lokale economie. 

Vandaag was het tijd voor het kinderfeest en de overdracht van de bouw. Waarschijnlijk hangt de SMS met het verslag daarvan nog ergens in de lucht tussen Mkumbanjara en Wolvega. Hoe dat is geweest horen we vast later nog wel. 

Morgenochtend heeft de groep de tijd om de tassen in te pakken, daarna springen ze in de bus. Morgen gaan de deelnemers op safari in Kasungu National Park. En daarna gaat de reis, via de souvenirmarkt in Lilongwe, naar het vliegveld. Voor die tijd horen we vast nog wel van de enthousiastelingen in Malawi.

MA317 | Over eten en andere belangrijke dingen

Gek genoeg komen de gesprekken onderling steed vaker op shoarma-pizza’s, frikadellen en patatjes oorlog. Blijkbaar neemt de behoefte aan gezond Nederlands eten toe. ☺️ Toch zijn we het er over eens dat we over het eten niets te klagen hebben. Iedereen eet elke maaltijd dapper mee en er blijft nooit iets over. De variatie is alleen niet groot; ‘s ochtends rijstepap en brood met ons zelf meegebrachte broodbeleg. In de middag en avond is er rijst, bruine bonen, kool of ‘green veggies’ (die zijn niet populair). Verder is er soms een stukje vlees, een gekookt ei of roerei (een succes nummer). Binnen de maaltijd dus voldoende variatie, maar wel elke middag en avond een variatie op een bestaand thema. Vandaar wellicht dat sommigen toe zijn aan iets anders…

De bouw vordert bijzonder goed. Op dit moment is het metselwerk afgerond, staan de spanten erop en is het stucwerk van het voorportaal klaar. Vandaag bevestigen de locals de panlatten en beginnen ze met de dakplaten. Hoever ze met die platen komen is de vraag, want er staat vandaag een stevige wind. Morgen worden de resterende dakplaten bevestigd en hebben we onze opdracht voltooid. Het afronden van het gebouw, zoals het  storten van de vloeren, het stuccen van de binnenmuren en het schilderen daarvan gebeurt door de lokale bevolking onder toeziend oog van de CCAP, de partnerorganisatie van World Servant.  Dinsdagochtend zal er nog wat opruimwerk zijn. Dan is er ook het kinderfeest als afsluiting van het kinderwerk. ‘s Middags is de ceremoniele overdracht van het gebouw aan de lokale bevolking. Woensdag na de lunch vertrekken we uit Mkumbanjara en gaan we naar Kasunga National Park.

Deze week stond bol van de culturele evenementen: er is gewassen met de lokale bevolking (zwaar werk!), er is gisteren geholpen met het maken van de avond maaltijd. Daarnaast hebben 7 dames een kliniek in de buurt bezocht, waar 60 tot 70% van de patienten worden behandeld tegen malaria. Woensdag zijn we met een aantal deelnemers naar de markt in Jenda geweest. Mooie rit door het prachtige Malawiaanse landschap. Het rondlopen en -kijken op de markt was een mooie belevenis, net als het onderhandelen over de prijs van groente en fruit door projectcoordinator Vincent.

Deze week zijn we in groepjes op bezoek geweest bij mensen thuis. We zijn gastvrij ontvangen en konden vragen stellen over de samenstelling van de familie, het aantal kinderen dat mensen gemiddeld krijgen, hoe ze in hun levensonderhoud voorzien, etc. De locale mensen hebben ook vragen aan ons, bijvoorbeeld over de verhouding tussen mannen en vrouwen in Nederland, waarvan wij leven, maar ook hoe wij om gaan met onze ouderen en over leven en dood. Hele interessante gesprekken dus. Steevast krijgt een groepje een grote schaal met pinda’s, maiskolven, maismeel en dergelijk mee als geschenk. Voor sommigen moeilijk om aan te nemen omdat deze mensen zo arm zijn! We nemen deze geschenken (in overleg met projectcoordinator Vincent) wel aan, omdat het blijken van waardering zijn. We hebben gelukkig zelf ook allemaal een cadeautje mee die we aan het gezin kunnen geven.

Gistermiddag is er gebreid met de lokale vrouwen. De brei- en haaknaalden hebben we uit Nederland meegenomen en de wol is in Jenda op de markt gekocht. Zo'n 45 lokale vrouwen deden hieraan mee, samen met een aantal dames uit onze groep. Erg gezellig!

Op het gezondheidsvlak gaat het nog steeds erg goed. Soms voelt iemand zich een dagje wat minder goed. Die neemt dan even rust waarna het snel weer beter gaat. We mogen ook hierover dus zeker niet klagen.

Vandaag en morgen zijn we vrij. Maandag gaan we het project dus alweer afronden. Wat een mooi avontuur is dit toch!

Met vriendelijke groet namens iedereen van MA317,

Gert Jan

MA317 | Hoogste punt bereikt!

Gister bereikten we het hoogste punt en vandaag hebben we alle acht de spanten op de muren gehesen. Dat hebben we uiteraard gevierd, met cola en chips. Dat leverde flink wat enthousiasme op, zowel het vieren als de lekkernijen zelf ?.

Morgen hebben we met de groep een dag vrij en gaan we het land beleven, maar de lokale mensen gaan door dan. Ze gaan beginnen met de dakplaten en de betonplaat voor de latrines storten. 

We genieten met elkaar volop en de sfeer is top! 

MA317 | Mkumbanjara wint glorieus

Zaterdag is er alleen in de ochtend gebouwd. In de middag was iedereen vrij om te relaxen, de dagboekjes bij te werken of een spelletje te doen. Heerlijk na een aantal dagen best zwaar werk. Je merkt dat je dat niet gewend bent... Zondagmorgen konden we tot kwart voor acht uitslapen. Ruim op tijd om te ontbijten, onze zondagse kleren aan te trekken en ons klaar te maken voor het kerkbezoek. Om kwart over tien kwam een groepje van ongeveer twintig locals ons ophalen. Al zingend en dansend gingen ze voor ons uit naar de heuvel waar de dienst deze morgen werd gehouden. Naast onze groep waren de leden van de drie kerkgenootschappen van Mkumbanjara aanwezig. Het was een mooie ervaring om deze dienst mee te maken. Er werd veel gezongen (wij hadden ook 4 liederen voorbereid) en er was een korte preek die alleen al vanwege de lengte in de smaak viel. De totale dienst duurde iets langer dan een uur; flink korter dan de twee uur die eerder was voorspeld...

's Middags was er vrije tijd. In de tweede helft van de middag was er een voetbalwedstrijd tussen onze mensen en een team van de locals. Deze werd kansloos met 5-2 verloren...

Sybolt was uitgenodigd om met een competitiewedstrijd van het team van Mkumbanjara mee te doen in het naburige dorp. Hij kwam na rust in het veld en scoorde direct de 2-1 maar stond daarbij helaas buitenspel... Daarnaast gebeurde er nog van alles waarover hij vast zal vertellen als hij weer terug is. Het was een hele bijzondere ervaring.

Maandag en dinsdag is er weer gebouwd. De muren zijn op hoogte, de binnenmuren zijn opgemetseld en de ringbalk is bijna gestort. We kunnen bijna met het dak beginnen. Het loopt dus nog steeds goed. De samenwerking met de lokale bevolking gaat ook erg goed.

De wekker gaat 's ochtends om 5:45. Om voldoende slaap te krijgen moeten we niet te laat naar bed. Dat lukt erg goed. De eersten liggen er soms om half acht al in (als er geen avondprogramma is). De meesten gaan tussen half negen en negen uur. Degenen die het echt laat maken liggen er toch nog ruim voor tien uur in. Zonder noemenswaardige aansporingen overigens. Dit is een hele verantwoordelijke groep. Zo komen we dus ondanks het (erg) vroege opstaan aan voldoende nachtrust.

We vermaken ons dus nog prima. Ik heb de nieuwe groetjes opgehaald en breng deze vanmiddag naar de deelnemers. Namens iedereen bedankt voor alle groeten!

met vriendelijke groet namens de deelnemers en leiders van het MA317 project,

Gert Jan

 

De groeten terug!


Hallo,

Na een week weg te zijn hebben we al veel meegemaakt / beleefd. We zijn op huisbezoek geweest, hebben al 2 dagen life skills gedaan, hebben kinderwerk gedaan, en een geit geslacht zien worden en we hebben een echte Malawiaanse kerkdienst meegemaakt. Het is hier kortom erg bijzonder.

Groet Harm

---

Hanna, Ayana en Falicia, het is hier echt fantastisch. We houden van jullie. Groetjes en kusjes van Marinka en Edwin. En feliciteer opa van ons.

Hoi,

We zijn hier heel druk aan het bouwen. De locale mensen zijn erg leuk en behulpzaam. Soms een beetje te… De groep is echt super gezellig. Soms is het wel even zwaar, maar gelukkig zijn e rook heel veel leuke momenten. Ik vond de groetjes ook erg leuk.

Xxx Mara

Lieve vrienden en familie,

We maken hier veel bijzondere dingen mee. De bevolking is erg behulpzaam en vriendelijk. Het is hier soms best wel eventjes pittig, maar dit hoort erbij. Ook hebben we een erg gezellige groep. Ps, bedankt voor de groetjes,

Dike tut, Sarah

Hoi allemaal,

Bedankt voor alle leuke groetjes. Alles gaat hier goed en het is erg gezellig. Alleen mis ik soms het eten van thuis wel een beetje. Tot over anderhalve week.

Groetjes, Jiska

Lieve iedereen,

Het gaat goed met me. Het bouwen is leuk en het is heel erg gezellig met iedereen. Bedankt voor de groetjes. Ik zie jullie over anderhalve week.

Liefs Sacha

Lieve vrienden en familie,

Via dit bericht wilde ik jullie laten weten dat het goed met me gaat. Het gaat erg snel met de bouw. Daar is iedereen erg blij mee. Ik mis jullie af en toe wel een beetje en 10, ik kom na de tijd snel weer langs. Ps, het is fijn om jullie berichtjes te krijgen.

Groetjes, Jelmer

Hallo allemaal,

Bedankt voor alle groetjes. Het gaat hier hartstikke goed met mij. Het eten is prima te doen.

Groetjes, Julian – oant moarn

---

Hoi papa en mama,

Het gaat hier allemaal goed. Het eten smaakt beter dan verwacht. Tot volgende week zaterdag.

Groetjes, Cas

Lieve allemaal,

Het gaat hier prima. Het bouwen schiet erg op en het bouwen is erg gezellig. Ik mis jullie en het Hollandse eten wel een beetje. Bedankt voor de lieve groetjes en tot de 19de.

Liefs, Ilse

Hoi allemaal,

Het gaat goed met me. Het is wel warm waardoor het bouwen soms best zwaar is. Ook mis ik het eten wel een beetje. Bedankt voor de groetjes.

Xx Nynke

Hoi iedereen,

Het gaat hier goed met mij. Bedankt voor de leuke berichtjes. Het voetbalnieuws was perfect.

Groetjes, Sybolt – oant sjen

Hoi allen,

Bedankt voor alle groetjes. Het gaat hier goed. Sommigen geven commentaar op het voedsel, maar dat is onterecht. Het voedsel smaakt natuurlijk anders, maar heeft verder een prima smaak. Het werk is te doen en je komt de nacht goed door.

Groetjes, Thye – Ps bedankt familie Zeinstra voor het voetbalnieuws

Hoi allemaal,

Bedankt voor alle groetjes. Het gaat hier supergoed en het is erg gezellig.

Groetjes, Reinder

Lieve allemaal,

Ik begin hier al aardig te wennen aan de Afrikaanse stijl. Het kinderwerk was erg leuk en we zijn begonnen aan het life skills programma. Hopelijk wordt dat ook zo’n succes. Ik ga weer lekker verder genieten. Tot snel.

Liefst, Lianne

Hallo allemaal,

Met mij gaat het goed hier. Het is wel erg vermoeiend maar leuk. En ik heb ook gekeken naar het slachten van de geit. Opa gefeliciteerd!

Groetjes, Esther

Hoi allemaal,

Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik heb ook een kip gekregen van 3 jongens als vriendschaps gift. Ik ga hem ook zelf slachten. Ma, pa, Anouk en Janita, ik heb ook zin in onze vakantie. Groetjes aan iedereen.

Groetjes, Willem

Lieve allemaal,

Ik vermaak me hier heel erg goed en begin al aardig te wennen aan de Afrikaanse cultuur. Ik heb geholpen met het fileren van een geit. Het kinderwerk is erg leuk en het life skills loopt ook. Op de bouw is het ook erg gezellig met alle hulp van lokale mannen en vrouwen. Ik geniet nog even.

Liefs, Diana

Lieve allemaal,

Bedankt voor de vele berichten. Het is fijn om wat van jullie te horen. Hier gaat alles voorspoedig en de groep is gezellig. Fysiek is het soms wel zwaar. Genoeg toiletpapier zover.

Groeten, Vincent – Ps, L leeft nog net

 ---

Lieve mensen,

Het is hier heel bijzonder. Een totaal andere wereld en toch voelen we ons thuis. Mooie ontmoetingen en een bijna af schoolgebouw.

Liefs, Mariel

---  

Het is hier echt geweldig. Zo leuk om samen met de lokale bevolking te werken en met hen in gesprek te gaan. Pa, fijne verjaardag morgen. En Martin, success met je rij examen.

Groet, Marjan

---

Hallo fans,

Ontzettend bedankt voor alle leuke groetjes. Vincent en ik vermaken ons hier prima zelf het goedemorgengesprek blijkt leuk te zijn. Heb trek ik kaas.

Groeten van jullie zuurpruimpje, Lucas

He allemaal,

Met mij gaat het hier goed en ik leer hier veel. Ik heb al veel gezien en beleefd. Heel bijzonder dat ik dit kan meemaken.

De groetjes van Daniel

Leave allegearre,

We hawwe it tige nei us sin en wolle jimme bedanke foar alle leave groetsjes en it moaie boekje. We sjogge nei jimme ut.

Leafs Johannes en Tiertje (heit en mem)

Malawi blijft een mooi land. Het bouwen gaat super. Ofwel, ik ben tevreden.

Groet, Tobias