World Servants in Bangladesh

Bangladesh is het dichtstbevolkte land ter wereld, met een prachtige, tropische delta die een groot deel van het land bestrijkt. In het land wonen veel mensen met lepra, ‘de onaanraakbaren’. Bouw jij tijdens een van de werkvakanties mee om hen een plek te geven om te leven en waar ze een menswaardige behandeling krijgen?

Saidpur

trainingscentrum voor zelfhulpgroep

22 juli - 12 augustus 2025


World Servants werkt sinds 2015 in Bangladesh. Dit doen we samen met de lokale organisatie Leprosy Mission Bangladesh.

  • Hoofdstad: Dhaka
  • Oppervlakte: 147.570 km²
  • Aantal inwoners: 167.885.680
  • Tijdsverschil zomer: 6 uur
  • Gemiddelde temperatuur: 28 graden in de zomer
  • Taal: Bengaals
  • Religie: islam 95%, hindoeïsme 4.5%, boeddhisme 0,6%, christendom 0,4%
  • Munteenheid: Bengalese taka
  • Regeringsvorm: parlementaire republiek

Bangladesh is een land in Zuidoost-Azië. Het wordt bijna geheel ingesloten door India, maar grenst in het oosten ook aan Myanmar. Aan de zuidkant ligt de Bengaalse zee en verderop de Indische oceaan. Het is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Geschiedenis

Tot 1947 was Bangladesh een onderdeel van India, voorheen Bengalen. Tot die tijd hebben deze landen een gezamenlijke geschiedenis. In het jaar 750 is de eerste boeddhistische heerser Gopala aan de macht gekomen. Hij moest er voor zorgen dat er een einde kwam aan de chaos en onderlinge ruzies. In het Palarijk groeide het boeddhisme uit tot de heersende religie. Doordat de koningen weinig aandacht gaven aan het verdedigen van het eigen land, bestond in de 12e eeuw nog slechts een klein gedeelte van de bevolking uit boeddhisten. De hindoeïstische Sena's kregen de macht en voerden het kastensysteem weer in. Slechts een eeuw later kwam er een islamitische krijgsheer die de macht greep.

In de eeuwen daarna bekeerde de bevolking zich tot de islam, vooral vanwege economische voordelen. De mensen op het platteland bekeerden zich uit woede tegenover hun hindoeïstische landeigenaren. In de 16e eeuw kwam Bengalen onder de macht te staan van de Mogols. Nu groeide de handel enorm en werd Bengalen een belangrijke doorvoer voor overzeese handelaren. Hierdoor werd de aandacht van de Europeanen getrokken. Na een voorval waarbij veel Britten gedood werden, nam Engeland de touwtjes in handen. Ze versloegen de heersende gouverneur en stelden een eigen heerser aan. In 1858 werd Bengalen een provincie van Brits-Indië om vervolgens halverwege de 20e eeuw verdeeld te worden in oost en west. De westelijke hindoeïsten kwamen als staat bij India. De oostelijke islamieten bij Pakistan. Oost-Pakistan voelde zich achtergesteld t.o.v. het westelijk deel (West-Pakistan) waarmee ze aanvankelijk één land vormden en begon een opstand in 1971. Na een oorlog waarbij meer dan een miljoen Bengali's het leven lieten, ontstond (met behulp van India) op 16 december 1971 het onafhankelijke Bangladesh. In 1975 werd het land een eenpartijstaat en de islam werd tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Pas in 1991 werd Bangladesh bevrijd van de militaire dictatuur en waren de eerste vrije verkiezingen.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Bangladesh?

Ga mee

Het verhaal van...

'Bangladesh. Wat een land.' Zo begint projectmanager Jan van der Leest zijn verslag van zijn werkbezoek aan dit land. Hij is daar om te onderzoeken of dit mogelijk een nieuw projectland voor World Servants is. Jan hee...

Lees meer