Bouw van klaslokalen en latrines in Ndatuwa in 2018

  • Wat een mooie bouwplek!
    Wat een mooie bouwplek!
  • Het fundament is (bijna) klaar!
    Het fundament is (bijna) klaar!
  • Zo haal jij je water straks
    Zo haal jij je water straks
  • Huidige klaslokaal
    Huidige klaslokaal
  • Omgeving
    Omgeving
  • Het SIP heeft ook de aandacht van de oudere dorpsbewoners
    Het SIP heeft ook de aandacht van de oudere dorpsbewoners
  • Ouders naar de bespreking van het School Improvement Plan
    Ouders naar de bespreking van het School Improvement Plan
  • Huidig schoolblok
    Huidig schoolblok
schoolgebouw
startende school
unieke kans

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Ndatuwa


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

MA318 | Nieuw doel alweer in het vooruitzicht

Projectcoördinator Mussa is ter plaatse in Ndatuwa en laat je het fundament zien, deze is ondertussen zo goed als af. De laatste puntjes op de i zullen binnenkort worden opgepakt. Zo zal de community nog een “ant course” boven op de huidige rij stenen leggen. Deze laag van cement dient als extra beschermingslaag en zorgt voor een rechte lijn waar vervolgens weer verder op kan worden gebouwd.

Het nieuwe doel is het leggen van de vloer in het bestaande schoolblok waar de deelnemers zullen gaan slapen.

De community kijkt vol verwachting uit naar de groep, zodat ze in augustus samen aan de slag kunnen.

Lees meer

MA318 | Voorbereidingen in Ndatuwa

Projectcoördinator Mussa is in Ndatuwa om je te laten zien hoe het met de voorbereidingen staat voor project MA318. Hij vertelt je waar de gemeenschap op dit moment druk mee bezig is en ook laat hij je onder andere zien welke plek voor drie weken de 'eetkamer' zal zijn voor de groep.

Stroop die mouwen maar op om van die enorme stapels bakstenen mooie en stevige muren te metselen!

Lees meer

MA318 | Vroeger in Utrecht

Hoofdleider Jan appt: 'De chauffeur verwacht dat we om 11.45 al in Utrecht zijn. Stukje vroeger dus. Tot straks!'

Lees meer

MA318 | Twister op de terugreis

Na een emotioneel afscheid van de gemeenschap, rapporteert MA318 zelfs gedetailleerd over de terugreis. Komt 'ie:

Lees meer

Ndatuwa is gegroeid naar ruim 450 leerlingen

Ndatuwa heeft inmiddels 6 volwaardige klaslokalen en is gegroeid van een kleine 200 leerlingen (2018) naar ruim 450 leerlingen (2023).

Lees meer

Ondertussen in Ndatuwa

Projectcoördinator Mussa was gisteren in Ndatuwa voor een nieuw project dat, naast het bouwproject, komende zomer wordt gestart, namelijk het planten van bomen...

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Ndatuwa is een dorp in de binnenlanden van het Mzimba South district, een gebied in het Noorden van Malawi. Dit is een prachtige omgeving met veel heuvels. De huizen zijn vaak gemaakt van leem en hebben een grasdak, en staan in groepjes bij elkaar. Hier woont dan vaak één familie bij elkaar. Voorzieningen zoals stromend water en riolering hoef je niet te verwachten. Deze zijn op het platteland van Malawi nauwelijks te vinden. De meeste families zijn zelfvoorzienend. Ze hebben een stuk grond waarop ze bijvoorbeeld maïs, soja, bonen, aardappelen of tabak verbouwen. Soms heeft de familie ook een aantal dieren. Vaak zijn dit kippen of geiten, soms een koe of een varken.

Voor tomaten, pinda’s of wat fruit moet je een lokale markt bezoeken. Ben je op zoek naar de school of de kerk in één van de dorpen in het Mzimba South district? Dan moet je waarschijnlijk in het midden van het dorp zijn. Een dorp wordt namelijk meestal rondom de school of kerk gebouwd. De school van Ndatuwa bestaat twee klaslokalen en twee lerarenwoningen. Daarnaast is er in het dorp onder andere een klein handelscentrum, een CCAP kerk en een katholieke kerk te vinden.

Het klimaat in het gebied van Ndatuwa is tropisch. Dit betekent niet dat het altijd erg warm is. Tussen de bergen kan het soms ook heerlijk koel zijn. De temperaturen zullen tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen. Voor regen hoef je niet bang te zijn in Malawi, de kans daarop is namelijk heel klein. Het regenseizoen is van november tot mei. Jij bent er in het droge seizoen. Hierdoor zal de omgeving er wat droog en dor uitzien. Maar ondanks dat is de omgeving nog steeds adembenemend. Je zult genieten van een heuvelachtig landschap waarachter de zon aan het eind van een lange bouwdag verdwijnt.

Mussa Nyirenda

Boardman Road
Mzuzu
Malawi
+265 131 13 44
ccapeducation.department@gmail.com

CCAP Malawi

The Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) is actief in drie landen: Zambia, Zimbabwe en Malawi. In Malawi is CCAP de grootste protestantse kerkgenootschap. Het genootschap is opgericht in 1875 en bestaat dus al meer dan 140 jaar. Er is in die jaren veel bereikt en daar heeft ook de afdeling onderwijs waarmee World Servants samenwerkt een grote rol in gespeeld. CCAP Malawi verzorgt onderwijs voor zowel de allerkleinsten, als voor kinderen op de basisschool en jongeren op de middelbare school. Ook zijn er scholen opgericht voor kinderen met een beperking. Op deze manier probeert CCAP met iedereen in het land rekening te houden en te zorgen voor passend onderwijs.

Met name in het noordelijke en centrale gedeelte van Malawi is er veel tot stand gekomen. Een paar cijfers op een rij:

  1. Meer dan 400 zogeheten ‘Community Based Childcare Centres’ om zo de ontwikkeling van de kleine kinderen in het land te stimuleren.
  2. Meer dan 500 basisscholen waarvan op dit moment ruim 250.000 leerlingen gebruik maken.
  3. Begonnen met bouwen van middelbare scholen waarop nu al meer dan 1600 leerlingen zitten.
  4. Eén school voor blinden en 3 scholen voor doven zijn opgericht.

Daarnaast biedt de afdeling ook trainingen aan voor de leraren van bovenstaande scholen, is er gedacht aan beroepsopleidingen voor studenten en wordt er jaarlijks een studiebeurs gegeven aan 150 meiden die op de middelbare school willen beginnen.

Ook op het gebied van gezondheidszorg (HIV/Aids), kinderrechten en betrokkenheid van de bevolking worden programma’s opgezet om zo niet alleen de ontwikkeling van kennis een boost te geven, maar ook om de algemene ontwikkeling van verschillende gemeenschappen te vergroten.

De school in Ndatuwa bestaat nog maar een aantal jaar en is dus nog echt aan het opstarten. Op dit moment geven twee leerkrachten hier les aan 195 kinderen. Na leerjaar 1 en 2 moeten de leerlingen uit Ndatuwa naar een andere school. Omdat er geen school in de buurt is, moeten de kinderen 1,5 uur lopen wanneer ze naar leerjaar 3 gaan. Daarnaast is de kwaliteit van het huidige schoolgebouw onvoldoende. De muren zijn van leem gemaakt waardoor de klaslokalen nat worden als het regent. Wanneer dit gebeurt worden de leerlingen naar huis gestuurd. De wens vanuit de community is om beide problemen aan te pakken.  Door de bouw van een schoolgebouw met daarin twee klaslokalen en een kantoor bouwen we hieraan mee.

Jouw inzet zorgt ervoor dat

  • Leerlingen les kunnen krijgen als het regent
  • Er meer ruimte is voor de leerlingen in het lokaal en er mogelijk ook les kan worden gegeven aan de hogere leerjaren zodat de leerlingen niet meer 1,5 uur hoeven te lopen.
  • De hoofdlerares haar werk beter kan doen omdat zij een eigen kantoor heeft waar ze kan werken en materialen kan opslaan. Dit zal de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.

Download aanvraagDownload tussenrapportageDownload eindrapportage