EC119 | De eerste dagen in Damas

Geplaatst op 23 jul 2019 - 05:09

Via smalle wegen waar blijkbaar toch 2 voertuigen elkaar konden passeren kwamen we aan in het prachtige Damas. Aan enthousiasme is aan beide kanten geen gebrek.

Nadat we geland waren en verwelkomd werden door mensen van Maquita werden we eerst naar het hoofdkantoor van Maquita gebracht. Hier konden we zien hoe Maquita werkt en wat er met de cacao gebeurt als dat van het land komt.

De aankomst in Damas was erg welkom. De boeren zijn dankbaar en brengen ons veel fruit. 

De bouw is van start gegaan. Er is te weinig werk voor deze grote groep, dus we zijn druk bezig om extra projecten uit te voeren. Zo gaan we waarschijnlijk een kerk schilderen en de badplaats (dam in een klein beekje) toegankelijker maken voor de gehele gemeenschap. 

We worden hier wel verwend door de lokale bevolking. Zo hebben ze op de bouwplaats een wc voor ons gemaakt, zie foto.

Het cultuurprogramma is ook van start. Veel interactie ontstaat hier vanzelf. Zo wordt terwijl ik dit typ een oefeninterland gespeeld en Renée gaat morgen gitaarles geven aan meisjes die dit instrument wel heel mooi vinden. De plaatselijke dansploeg wil graag samen met ons dansen, dus de stijve Nederlandse heupen mogen los!

Het eten is hier top. Veel rijst, fruit en soep. Krachtvoer om te bouwen dus. Wij gaan zo slapen en laten snel weer van ons horen.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.