SL218 | De laatste dag in Kambia

Geplaatst op 22 aug 2018 - 21:58

Ervaringen van Kelly:

De laatste dag in Kambia! Kinderfeest, overdracht van de school en de tas inpakken. Maar ook van de laatste ontmoetingen met de lachende Sierra Leoonse kinderen, de hardwerkende bouwvakkers en de betrokken hoofdmeester van de school. Wat een mooie mensen hebben we hier leren kennen. In één van de goedemorgengesprekken praatten we over de overeenkomsten en verschillen tussen de mensen in Afrika. In een dagspreuk werd gezegd: 'Je bent zo mooi anders dan ik, natuurlijk niet minder of meer, maar zo mooi anders.' Dat heb ik hier gezien. Wat een voorrecht om deze reis te mogen leiden.

Groeten, Kelly

Verslag van Cees:

Vanmorgen was het kinderfeest in volle gang met meer dan driehonderd kinderen toen ineens de directeur van CTF voor mijn neus stond met een televisieploeg en iemand van de radio. Ze kwamen kijken bij het kinderfeest en de bouwoverdracht. Exact om 1 uur begon de ceremonie. Er werd begonnen met een gebed door de pastor gevolgd door de imam. Diverse hoogwaardigheidsbekleders hielden korte toespraken. Ze vonden dat we ver gekomen waren met de bouw. Dat klopt. Voor mij was dit de eerste keer in twintig projecten dat alle binnenmuren gestukt waren, aan twee zijden de buitenwanden, twee trappen gemaakt zijn, een rolstoeloprit én alle deuren er in zaten. Dus ja, best snel gebouwd. Met voor ons gunstig weer, waardoor er weinig zieken waren. Een goede aannemer en bouwvakkers die keihard werkten. Ook het goede eten hielp mee. De belangrijkste factor is natuurlijk het feit dat we voordat het project begon een zegen hebben gevraagd over de bouw. Na de onthulling van onze plaquette werden de sleutels overgedragen aan de directeur. Hierna volgde het afscheid van bouwvakkers en keukenpersoneel. Nu inpakken en vanavond de mooie momenten-avond. De laatste groeten uit het mooie, drukke maar altijd gezellige Kambia.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.