[CO114] De eerste Congolese zondag

Geplaatst op 29 jul 2014 - 14:48

Een verslag van zondag 27 juli.

De mannen in nette kleding, de vrouwen allen gekleed in jurken en rokken. Na een ontbijt om half zeven in de ochtend werden we om de Congolese acht uur opgehaald om richting de kerk te gaan. Een hele ervaring. Nadat alle busjes met de mondélè (blanken) waren aangekomen, mochten we voorin de kerk gaan zitten. De muziek, de preken, het bidden, alles was even indrukwekkend. Kleine kanttekening, alles was in het Frans.  Aan het einde van de dienst heeft Simon namens de Christelijke gemeente in Capelle een Menora aan de gemeente in Muanda gegeven en hebben we een lied in Nederlands, Engels en Frans gezongen. De hele kerk deed enthousiast mee en de volgende dag hoorden we zelfs op straat dat het een bijzonder en mooi moment was geweest. Toen de dienst was afgelopen, hebben we de eerste Congolese regendruppels mogen meemaken. Tegelijkertijd waren wij een soort Efteling attractie die van alle kanten gefotografeerd werd. Bij terugkomst kon iedereen zijn eigen gang gaan (na weer heerlijk middag eten gehad te hebben), tot de naar de middag verplaatste goedemorgengesprekken konden beginnen. Om vier uur kwamen de kinderen naar het Mama Ans huis voor de prayermiddag. Met ieder een kind op schoot werd er geluisterd naar dominee Nkudulu en weeskindje van vier die in het Engels een gebed uitsprak. Na het avondeten en het verbandenspel kon iedereen weer uitgeput braaf om tien uur in zijn/haar bed liggen.

Linda

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.