[GH314] Het bouwen is bijna klaar!

Geplaatst op 12 aug 2014 - 21:28

Hoofdleider Sjoerd de Vries vertelt over het project in Bapelug, Ghana, dat bijna afgelopen is.

Op het moment van schrijven is het dinsdagavond 12 augustus. Vanmorgen zijn we om 5.30 opgestaan en we hebben wederom een dag keihard gewerkt op de bouw. Het is ongelofelijk hoe iedereen vanochtend onder de bezielende leiding van Niels de bouw opstormde en driftig begon te scheppen in de hele grote berg zand, om deze om te toveren tot cement en beton. Niels geeft aan dat hij waarschijnlijk wil stoppen met zijn studie geschiedenis, maar een opleiding tot manager. Echter, na vier uur leidinggeven sloeg de vermoeidheid toe en moest Peter het overnemen. Anneke en Wilma hebben hun talentenpakket uitgebreid als het gaat om beton maken en stenen sjouwen. De 'juliaantjes' van Anneke zijn dan ook niet meer te zien, maar hebben plaatsgemaakt voor heuse spierballen. Evert krijgt steeds meer de kuren van  een Ghanese Chief die vanaf zijn troon zijn medewerkers gadeslaat. Vol lof vertelt hij regelmatig over zijn Aagje, en dat is mooi. Het is geweldig met Evert op project!.

Gerinne, Joost, Gerdien, Joke en Daphne hebben de eerste zogenaamde Life Skills-trainingen gegeven. Hierbij gaan zij in de avonduren met jongeren in gesprek over vele ondwerpen, waarbij onder anderen wordt gesproken over respect voor je eigen lichaam en bijbelse omgangsvormen. De gemiddelde leeftijd van de jongeren die meedoen is 21 jaar. Om niet met de prins op het witte paard thuis te komen, heeft Gerrine aangegeven dat ze in Nederland dikke verkering heeft. Wel is onze groep in onzekerheid gebracht over het ware verhaal van Gerrine, maar dat vragen wel aan haar vader als we weer thuis zijn.

Het kindwerk loopt super. Er komen dagelijks tussen de 100 en 150 naar de bijeenkomsten, waar vele deelnemers hun acteerkunsten vertonen. Zelfs Guido was in staat om David (uit de bijbel) te spelen. Opvallend is dat alle stoere mannen genieten van het kinderwerk als afwisseling op de bouw en het mogen kleuren onder leiding van juf Erna of Anneke.

Afgelopen zaterdag kregen we bezoek van vier leerkrachten die hier op de school lesgeven. Ze konden niet wachten om de nieuwe lokalen te bewonderen en ze waren erg dankbaar voor hetgeen hier wordt gerealiseerd. De school heeft momenteel 206 leerlingen. De lokalen die wij bouwen zijn bestemd voor klas 4, 5 en 6, wat betekent dat er weer wat ruimte in de oude lokalen komt. Het was bijzonder om te luisteren naar de passie van deze leerkrachten. Ze vertelden dat ze hun eigen lunch regelmatig weggeven aan hongerige leerlingen. Nogmaals: de leerkrachten waren enorm dankbaar voor onze inzet! 

Morgen staan we weer vroeg op want we moeten nog een behoorlijk slag maken als het gaat om ons bouwdoel: we willen komen tot het leggen van de ringbalk.

Donderdag wordt het gebouw feestelijk overgedragen en kan de afbouw beginnen. De overdracht gaat ongetwijfeld gepaard met vele speeches. Dat maakt het een prettige aangelegenheid, want dan heb je  rustig de tijd om alles in je op te nemen wat er om je heen gebeurt of even een dutje te doen, wat we van Evert hebben geleerd.

Het gaat goed met ons, de sfeer is super en we mogen trots op ons team zijn! Soms wordt je er een beeje stil van, als je beseft dat dit gewoon 'kan en mag' met zo'n groep uit Scherpendorp.

Groet van ons allen.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.