GH416 | Nog effe knallen

Geplaatst op 8 aug 2016 - 10:58

Na een heerlijk ontspannen weekend gaan we er tijdens onze werkvakantie nog even er flink tegenaan. We hebben nog wel het een en ander te doen in de bouw, met de kinderen en met cultuur. Een volle week dus met allemaal mooie activiteiten. Tegelijk gaat de blik ook al weer voorzichtig richting de reis naar Nederland. Niet naar de regen, want die trekt zeker niet. Maar wel wordt er verlekkerd gedacht aan een boterham met kaas, kapsalon, een heerlijke douche, een eigen bed en gewoon weer thuis zijn. Maar nu nog ff niet dus . . .

Mannen en vrouwen gelijk
Tijdens een World Servantsproject is duidelijk te zien dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Ze doen voor elkaar niet onder in verfkwaliteiten en das mooi want op deze manier schiet het enorm op met schilderen van verschillende gebouwen. Het terrein van Lifeline krijgt een fraaie make-over. Ook op de bouwplaats wordt met een zelfde passie gesjouwd, geschept en gebuffeld. De lijntjes zand en stenen vliegen over de bouw en iedereen kan zijn plek innemen. Soms wordt er wel wat heen en weer gelopen met een steen en gaat een stoere man er voor om meer dan één steen (ongeveer 15 kilo) te dragen. Maar dan komt er net zo goed een stoere vrouw die dat zelfde kunstje flikt. 
Met cultuur snuiven op de markt en in de sloppenwijk zijn we allemaal even interessant voor de locals. We worden gegroet, kinderen lopen mee en ook veel bekeken. Hier blijkt dan dat een mannelijke leider toch net even iets meer aandacht naar zich toe trekt. Bij terugkomst vroeg hij de andere wijkbezoekers: ‘zijn jullie ook zo in je billen geknepen?’ Dat was niet zo. Hij was de enige ‘gelukkige’.

Maar goed, hoe gelijk we ook zijn, het is altijd goed om te onderzoeken of het echt zo is. En ja, als mannen en vrouwen heb je toch ook graag je eigen momentje. Afgelopen vrijdag was het dan ook mannen-vrouwendag.
De vrouwen stonden op de bouw. De mannen gingen schilderen. En dat was tof. In de middag trokken de vrouwen zich terug voor een verzorggingsarrangement. En de mannen hadden hun moment met een glaasje en sterke verhalen. In de avond werd de test nog eens aangescherpt met een mannen tegen de vrouwen. De uitkomst was dat de vrouwen slimmer waren, de mannen sneller maar na de uiteindelijke toets bleek maar weer dat mannen en vrouwen toch gelijk zijn. Gelukkig kon iedereen daar goed op gaan slapen. Het was een heerlijke dag en een prachtige opmaat voor de ontspanning van het weekend.

Er op uit
Zaterdag: op tijd op want de bus zou vroeg komen om ons naar het mausoleum van de eerste president van Ghana te brengen. Zoals in Afrika gewoon is, kwam de bus wat later, twee uur deze keer. Relax! Maar toen gingen we ook echt.
Het mausoleum is voor Ghanezen een belangrijke plek. Kwame Nkrumah en zijn vrouw liggen er begraven in een parkachtige omgeving. Nkrumah streed voor de onafhankelijkheid die in 1957 werd verkregen.
Na dit historische bezoek gingen we naar de botanische tuinen even buiten Accra. Het was wel een eindje rijden maar het was de moeite waard. We trokken meer bergachtig gebied in waarbij we prachtige vergezichten hadden over Accra.  We kwamen in een zee van groen met geweldig uitbundige natuur. Ook dat is Ghana. Na een rondleiding was er ook wat tijd om te chillen, een koud drankje te kopen en de eerste djembees werden aangeschaft. Bij thuiskomst stond de maaltijd met vis, rijst en een heerlijke koolsalade al klaar. Daarna vertrokken er al veel naar de klamboe, een klein groepje zocht een rustig plekje voor een goed gesprek, een paar anderen pakten de kaarten op. Tegen tienen was het stil in de slaapzalen. Lekker opladen voor de zondag.

Kerkbezoek
Ook op deze zondag verschenen we weer in ons beste kloffie. We gingen op pad. Een kerkdienst bezoeken buiten de compound. Op de compound werd ook een dienst gehouden, maar we wilden graag verder kijken en meer beleven. De meiden van Lifeline gingen met ons mee. Even voor negenen kwam een oude groene schoolbus voorrijden en trokken we de wijk in. Niet eens zo ver bij ons vandaan was een kerk van de Assemblies of God. We waren van harte welkom en konden aanschuiven bij de zondagsschool die altijd voorafgaande aan de dienst gehouden wordt. Het centrale bijbelverhaal in de les ging over Ruth en Naomi. Het hoofdthema was ‘a lifé of faithfullnes is rewarded’. Na een half uurtje ging de dienst van start. Er werd uitgebreid gebeden, uitbundig  gezongen en met nog meer passie gedanst. Wij stonden daar toch wat bedremmeld bij, maar om er zo bij te zijn is ook al genieten. Op een gegeven moment werden we ook speciaal welkom geheten en even later kregen we de ruimte om twee liedjes te zingen. De mensen klapten mee en waren enthousiast! Inmiddels waren we al ruim anderhalf uur verder en toen begon een pastor pas met zijn preek. Het was voor ons niet allemaal goed te volgen, maar de lokale mensen volgden het nauwlettend en wisten zich enorm aangesproken. Het was een preek die grote kracht heeft en als empowering bij de mensen binnenkomt. Als vervolg op de preek volgde er een indrukwekkend gedeelte waarin mensen met verslavingen en  kwalen naar voren mogen komen om een hand van bevrijding opgelegd te krijgen. Omdat het inmiddels al tegen enen loopt gaan we toch maar met de bus weer naar de compound. Vol kleurrijke, intense indrukken en een mooie belevenis rijker. De overvloed aan geluid tijdens de dienst geeft aan de stilte bij de lunch wel een weldadig gevoel. 

Ff chill
De rest van de zondag hebben we al chillend doorgebracht. De verjaardag van Berdien vieren. Een wasje doen. Een boekje lezen. Een paar deelnemers gingen meekoken met de koks. We lieten ons de chocola die GH216 had meegebracht, goed smaken. En met cake en een stroopwafel er bij voelde het bijna Nederlands aan.
Er was ook even tijd voor de groetjes. We zitten inmiddels boven de 100 bladzijden in de laptop van Gertjan. Bedankt allemaal voor het meeleven en meelezen. We hebben nog veel meer verhalen te vertellen als we thuis zijn. Dat wordt misschien nog ff een dingetje want we hebben begrepen dat er drie WS-groepen tegelijk terugvliegen vanuit Dubai. Lekker druk in de aankomsthal! En vind maar eens je eigen tas tussen 89 andere WS-tassen.
Maar goed, voor nu richten we ons nog even op de laatste week. We hebben nog te bouwen, te schilderen, kinderwerk, sloppenwijk, misschien ziekenhuisbezoek, kinderfeest, overdracht met feest, bonte avond. Kortom, we kunnen nog ff knallen en volop genieten van onze plek, de meiden, het eten, het slapen, de koude douche, de GMG en elkaar.

Lieve kussen van ons allemaal. Gertjan

Groetjes

Lieve paps en mams,
Keer op keer overtref ik mezelf hier. Vooral qua eten, zelfs vis heb ik gehad. Stiekem ben ik wel al een beetje aan het aftellen en verheug ik me al op de thuiskomst. Liefs Alissa

Lieve deurtjes,
Wat is het een avontuur. Zoals jullie al zeiden is het een levenservaring. Met mij gaat het goed hier, hopelijk ook daar in het o zo mooie Nederland. Toch heb ik ook wel weer zin  om naar huis te gaan. Maar eerst nog ff een weekje knallen!! Tot over een weekje. Ik hou van jullie. X Britt

Hoe is het daar? Met mij gaat alles super goed! Ik kom al bijna weer naar huis. Geniet nog even van de rust. Ik mis jullie paps en mams. Mart geniet van Estland. Ik hou van jullie. Mgarik, ik hou van je, tot snel en niet vergeten hè. Liefs en dikke kus aan iedereen, Gabi

Lieve allejer!
Wat fijn om te hjerren dat jim it leuk hawwe op fekoansje. Mei my gijit it nog steeds goed. Weinig klachen en folop aant genieten! Stiekum sjoch ik d’r wer nei út om jim allejer wer te sjen! Wy meitsje d’r nog in top wike sein! Leafs & een dikke tút Anna-Gré

Lieve allemaal, bedankt voor de leuke groetjes en felicitaties! Ik heb een erg leuke verjaardag gehad met ballonnen, gezang op de slaapzaal, versierde cake en een mooie badge die ik de hele dag moest dragen. Zie er naar uit jullie weer te zien. Groetjes en knuffel voor Twan. Berdien


Van Timo,
Papa en mama, het gaat super goed. Tot over een week. Mag ik kiezen wat we eten? Ik kijk uit naar spandoek. Groetjes Timo

Hallo Fryslan!  Laatste week al weer. We hebben leuke dingen op het programma. Tot zaterdag! Liefs en dikke tút, Marieke.

Hey iedereen! Ik was vorige week woensdag naar de markt geweest en donderdag naar de slums. Was heftig maar ook mooi! Ik tel af naar huis(positief). Willen jullie melk kopen en jonge kaas? Tot snel Job

Hee allemaal!! Fijne vakantie pap, mam, Ivan en Jarno! GENIET! Hier ben ik ook aan het aftellen tot zaterdag, kijk er erg naar uit, maar zal natuurlijk genieten van de laatste dagen hier. Tot snel& een kus van Annie (en een extra knuffel voor Gerb)

Ha Lief,
De tijd vliegt hier. Er is nog steeds veel te doen en toch is het al de laatste week. Tamar en ik hebben het goed.
We gaan er nog een paar mooie dagen van maken en  dan komen we weer naar je toe. Dat zal fijn zijn. Kus van ons.
 
Lieve allemaal, Bedankt voor de groetjes. Cherique veel plezier in Malawi. Lisa, ik hoop dat je je snel weer beter voelt. En lieverd, nog een weekje! Ik mis je. Love you. En mam en pap, chocomel op Schiphol klinkt heerlijk.
Dominique

Hoi allemaal! Hier alles prima, vol goede moed de laatste week in. Erg indrukwekkend om hier te zijn, Tot zaterdag. Succes met werken lieverd, groetjes Dennis. P.S. tip: boterham met kaas! :)

Hoi allemaal. Na een weekenddip ben ik weer helemaal de oude. Veel plezier daar allemaal en Willeke heel erg bedankt voor de drop. Hou van je. Groet Anton

Hello iedereen, pap, mams, oma en zuster, dank je voor de groetjes! Met mij gaat alles goed en ik kom bijna weer naar huis. Ik vertel alles wel als ik thuis ben. Tot zaterdag. P.S. hopelijk hebben jullie het leuk op vakantie. Groetjes Arne

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.