Leidersweekend dag 2: Teambuilding in de escaperoom

Geplaatst op 2 apr 2016 - 21:42

Na de veiligheidstraining beginnen we de ochtend met zingen. Een van de groepen is fanatiek en versiert hun tafel voor de jarige. Als het ontbijt is geweest hebben we het eerste GMG van het jaar en nadat Willem-Jan de dag opent, krijgt iedereen een World Servants bandje

Een spreker van Youth For Christ spreekt de leiders toe , vraagt ze om uit hun comfortzone te komen, informeert ze over de reacties van tieners en laat een filmpje zien. Daarna beginnen de leiders aan de training gesprekstechnieken, waarvoor ze in groepjes uiteen gaan en verspreiden zich over het Jakobsgat. Daar oefenen ze casussen en adviseert een trainer hen.

Na de lunch met frikandel gaan de eerste groepen in de escaperoom, daar moeten ze de sleutel van de bus verdienen door opdrachten te doen waarvoor veel samenwerking vereist is. Met een bus gaan ze van het Jakobsgat naar de locatie waar de 'outdoor' plaatsvindt. Als ze opgesloten zijn in de bus beginnen de opdrachten; door de uitkomst van een raadsel komen ze bij de link op de website die hen naar een audiofragment leidt. Via meer van zulke wegen zijn er meerdere opdrachten waardoor ze uiteindelijk de sleutel vinden en de bus kunnen starten. Het doel van al deze opdrachten is; kijken wie binnen het team het voortouw neemt en wie er afwacht. Zo kunnen de verschillende leiders en leidsters elkaar beter leren kennen en hun plek in het team vinden. Op het Jakobsgat is het indoorprogramma, Harry van Wieren legt het DISC programma uit; een programma waarmee je kunt kijken wat je eigen en elkaars kwaliteiten zijn waardoor je elkaar leert kennen. Het DISC programma wordt bepaald door een zelftest, waar je een cijfer van 1-4 geeft (wat het minst goed  bij jou past), over onderwerpen als optimistisch, gestructureerd en analytisch. Daarna leest Harry bepaalde criteria voor en moet jij jouw antwoord daarop op een briefje invullen. Er is een speciaal DISC rekenmodel, waar je op ziet waar je het hoogste scoort en een DISC kwadrant waar je kunt lezen wat dat voor jou betekent. Het diner wordt opgevolgd door verhalen van setuppers, maar ook door informatie over 'van nu tot het festival'. Denk aan een preunie, het voorbereidingsweekend, de meeneemlijst en de vlucht naar het projectland. Als de setuppers hun gave verhalen hebben verteld en alle vragen zijn beantwoord is er ruimte voor een spel, een GLG (goede leiders gesprek), zang en genieten van het haardvuur.

Zondag is het uitslapen, dus vanavond doen we nog even een drankje!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.