LW2017 | Sleutelen aan je team

Geplaatst op 25 mrt 2017 - 22:18

In een busgarage sleutelden de leiders op een originele manier aan hun team. Dit was niet het enige wat ze vandaag deden. Ze hadden een vol programma!

Na een, voor sommige, wat korte nacht begon het programma zaterdagochtend met een gezamenlijk ontbijt. Aansluitend vonden de GMG's plaats. Vrijdagavond en zaterdagochtend was de rest van de leiders gearriveerd, waardoor de meeste leidersteams compleet waren. Willem-Jan gaf aan het eind van de ochtend een presentatie, Jan Bosman sprak een woordje en er werd gezongen. Voormalig jongerenwerker Corjan Matsinger sprak de leiders op een enthousiaste manier toe. Onder leiding van verschillende trainers gingen ze aan de slag met gesprekstechnieken.

De lunch werd door de meesten genuttigd in het zonnetje, waarna het tijd was voor actie. De groep splitste zich op. De ene helft werd met een dubbeldekker bus naar een busgarage in Heino gebracht. Het overige deel van de leiders bleef op het terrein en had een actief outdoor programma dat werd uitgevoerd in de verschillende projectgroepen. Elke groep werd geobserveerd door een trainer die na afloop van elke teambuildingsopdracht uitvoerig feedback gaf over de samenwerking van de groep. Zo moesten de teams geblinddoekt in polonaise een parcours afleggen. Dit parcours werd bepaald door de hoofdleider die aanwijzingen moest geven, maar niet mocht praten. De laatste van de rij had geen blinddoek voor en moest de aanwijzingen van de hoofdleider doorgeven aan de geblinkddoekte teamleden in de rij voor hem. Elk team had hier zo zijn eigen tactiek voor. Zo was linksaf een klopje op de linkerschouder en rechtsaf een klopje op de rechterschouder. Toch ging het niet altijd zoals het moest en er zijn dan ook verschillende hekjes en bomen geraakt. 

Fotospel
Aansluitend werd er een fotospel gespeeld. Voor velen bekend van het televisieprogramma Wie is de Mol. Op het grasveld stonden driehonderd verschillende afbeeldingen die erg op elkaar leken, maar allemaal verschillend waren. Aan de rand van het veld was voor elk team een vak gecreëerd. 1 persoon uit het team moest naar een gebouw en kreeg een portofoon. De rest van de groep stond in het vierkant aan de zijkant van het veld. De persoon in het gebouw kreeg 1 minuut een afbeelding te zien die hij moest omschrijven via de portofoon aan zijn teamgenoten. Zij moesten deze omschreven afbeelding gaan zoeken in het veld. Een actieve groepsopdracht waarbij fanatiek werd gespeeld. Elke groep had zijn eigen tactiek, maar een chaos werd het wel. Iedereen rende en schreewde door elkaar. De trainers observeerden en gaven aan het eind van de opdracht opbouwende en nuttige feedback. 

De groep die naar de busgarage werd gebracht, ging onder leiding van Willem-Jan sleutelen aan het team. Iedereen moest een persoonlijkheidstest invullen die uiteindelijk aangaf of je inspirerend en interactief (geel), stabiel en volhardend (groen), zorgvuldig en nauwkeurig (blauw) of direct en dynamiek (rood) bent. Wat voor type ben jij? Op een interactieve manier leerden de leiders elkaar op een ander niveau beter kennen. Ze kwamen erachter waar de overeenkomsten, maar ook de verschillen zaten binnen hun team. Een zinvolle en diepgaande middag. De gesplitste groep wisselde halverwege de middag waardoor beide groepen de twee programma's draaiden. 

De set-uppers waren 's middags ook in Jacobsgat aanwezig. Zij hadden hun eigen programma. 's Avonds maakten de projectgroepen kennis met de set-uppers van hun land die ze veel vertelden. Daarnaast werd er theoretische informatie gegeven over de periode van nu tot het World Servants Festival. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel!

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.