[ma613] Rijstepap voor alle leerlingen van de school in Mafumphizi

Geplaatst op 24 okt 2013 - 10:47

Dit is ons laatste bericht vanuit Malawi. We zijn nu op de terugweg vanuit Mafumphizi en zitten nu in het internet café in Kasungu. Sommige deelnemers bezoeken nu het ziekenhuis en andere zijn even aan het winkelen. We zijn om 8 uur vertrokken uit Mafumphizi, nagewuifd door alle leerlingen van de school en heel veel van onze vrienden daar en bekenden.

Hier volgt het verslag van de laatste dagen:
Maandag:
Het is vandaag erg heet, meer dan 50 graden (C) in de zon en dit warme weer begint bij onze deelnemers langzaam zijn tol te eisen: een aantal zijn misselijk en hebben last van diarree. Dankzij de uitstekende hulp van onze dokter Marleen, is het van voorbijgaande aard. (Vanmorgen zat iedereen weer vol goede moed in de bus.) Er is weer volop gebouwd aan de lange ringbalken, de binnenmuren zijn uitgezet en er is een begin gemaakt met het metselen hiervan. De kinderen van de school hebben weer genoten van het kinderwerk. Omdat het zo warm is hebben we onze pauze's wel nodig. Onze pauze's zijn elke dag om 10 uur en om 15 uur. Zowel onze lunch als het avondeten bestaan uit een warme maaltijd. 's Avonds krijgt iedereen een flesje cola, waar je 2 dagen over moet doen. Er is vandaag geld gewisseld voor de deelnemers, aan Willy en Talitha de moeilijke taak om 1 miljoen Kwacha te verdelen onder de deelnemers.

Dinsdag:
Onze laatste bouwdag kent dezelfde hitte. De muur in de wachtkamer wordt klaargemaakt voor onze World Servants versieringen. Wendy, Inge en Marleen hebben er iets moois van gemaakt. De zijmuren worden tot aan de top gemetseld. Ook worden er 2 dakspanten gemaakt.
Om 10 uur is er rijstepap voor alle leerlingen op het voetbalveld, klas bij klas. Ze brengen allemaal hun eigen bordje, kommetje of pan mee. Hartverwarmend om te zien hoe de leerlingen daar van genieten. Aan het eind van de dag is het gebouw klaar voor de overdracht. Alle ringbalken gestort, de zijmuren opgemetseld en het eerste spant kan worden geplaatst. 's Avonds hebben we in de kring al onze mooie momenten gedeeld. Heel indrukwekkend om te horen hoeveel indruk dit project op ons allemaal maakt.

Woensdag:
's Morgens is er een groot kinderfeest op het sportveld in de gloeiende hete zon. Het deert de kinderen niet maar onze begeleiders hebben het erg warm.
Op de bouw wordt het terrein helemaal opgeruimd en het spant geplaatst. 's Middags om 2 uur maken we ons klaar voor de overdracht die pas om 3 uur begint. Heel veel bedankjes over en weer in de vele toespraken.Wat nog eens duidelijk wordt is dat de gemeenschap heel erg blij is met hun kliniek en dat de verschillende afgevaardigden verzekeren dat als de kliniek helemaal klaar is, zij ervoor zullen zorgen dat hij ook echt goed kan functioneren.
Aan het eind worden er nog vele cadeaus aan de gemeenschap en aan de school aangeboden door onze groep. Engelse boekjes, opvoedkundige posters, gitaren en vele andere spullen waaronder 700 schriften en 1000 pennen. De plaatselijke bewoners van Mafumphizi en de docenten van de school zijn helemaal gelukkig.

Donderdag:
Om half 12 vertrekken we naar Lilongwe. We brengen onze tas in de lodge waar we slapen. Dan gaan we nog de souvenirmarkt bezoeken. Vannacht kunnen we slapen op een echt bed en hebben we een douche (als die het doet). Morgenvroeg 9 uur gaan we naar het vliegveld. Om 13 uur vertrekken we naar Addis Abeba en vandaar gaan we op weg naar Brussel. We bidden om een veilige reis en hopen daar omstreeks 9 uur 's morgens aan te komen.

Een hartelijke groet van ons allemaal aan het thuisfront.
See you all on Saturday!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.