BO122 | Afsluitend weekend & 30 uur in de bus

Geplaatst op 2 aug 2022 - 00:32

Onze laatste dagen in Primero de Mayo, wat een fantastisch laatste weekend vol verrassingen!

Hola lieve vrienden en familie thuis,

Na 2 weken werken in Primero de Mayo is ons hoofddoel eindelijk bereikt: de school is af! Dit was een ontzettend euforisch moment met de hele groep en hebben we samen gevierd. De rest van de dag hebben we met volleybal, spelletjes en nog veel meer genoten van de vrije tijd.

Zaterdag stond het welbekende voetbaltoernooi ‘Football4Water’ en kinderfeest op de planning. Na een vrije ochtend vol voorbereidingen verzamelden de voetbalteams zich op het voetbalveld. Voor de aftrap zongen we de twee volksliederen en gaven we een voorlichting over het verbeteren van hygiëne. De sfeer zat er goed in, mede door de supporters langs de lijn. Dit was voor ons ook een goede manier om contact te leggen met de gemeenschap. Het waren spannende wedstrijden maar helaas heeft Nederland niet gewonnen. 😢 Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken, want we hebben een super gezellige wedstrijd gehad.

Na het voetbaltoernooi was het tijd voor het kinderfeest. Dit was een feest ter afsluiting van al het kinderwerk wat wij hebben gedaan in de afgelopen weken. De middag bestond uit snoephappen, limbodansen en natuurlijk dansen op de aangeleerde Nederlandse kinderliedjes. De 50 kinderen hebben het onwijs naar hun zin gehad en daarom was dit een geslaagde afsluiting.

Zondagochtend stonden wij om 07:00 uur voor het kerkgebouw dat een paar minuten lopen was van ons verblijf. Volgens Boliviaanse stijl begonnen we pas om 07:30 uur met de dienst. In de dienst van 2,5 uur werd er volop voor ons gezongen en gaf de pastoor ons een mooie overdenking mee. Vervolgens hebben we ook ons projectlied ‘You are the light of the world’ gezongen. We werden aan het einde van de dienst overladen door zegeningen en dankwoorden, omdat ze zo dankbaar zijn voor wat wij hebben neergezet qua bouw en kinderwerk.

Om 11:00 uur begon het grote afscheidsfeest van de lokale bevolking. Dit werd gevierd op het grasveld bij ons verblijf. Het was een groot spektakel waarin we werden overladen door dans, muziek & cultuur. Als afsluiting kregen we prachtige handgemaakte cadeaus uitgereikt. Deze ochtend sloten we af met een lunch verzorgd door de lokale bevolking. We hebben enorm genoten van verse krokodil, vis en natuurlijk de rijst en cassave niet te vergeten. Tot slot droegen wij de bouw over aan de Boliviaanse bevolking die deze volledig zal afronden. Aan het einde van de middag heeft iedereen zijn tas ingepakt zodat we maandagochtend vroeg konden vertrekken.

De laatste avond hebben we afgesloten met een mooie reflectie opgezet door onze hoofdleider Hanno. Dit was een mooie afsluiting van de weken in Primero de Mayo. Voor ons ook weer een goede motivatie om aankomende week te blijven genieten van elkaar en de reis.

Vanochtend ging om 04:30 uur de wekker en hebben we ons klaar gemaakt voor vertrek. Om 06:00 uur stond de truck naar Guayaramarin klaar. We zijn uitgezwaaid door de kinderen en ouders van Primero de Mayo.

Momenteel zitten we in een fijne touringcar op weg naar Santa Cruz. Hier zullen we na aankomst tot donderdag verblijven. Wanneer we precies aankomen is voor ons nog een vraag zoals we inmiddels gewend zijn… Wel weten we dat de reis minimaal 30 uur zal duren. Gelukkig zit de sfeer er goed in en hebben we veel plezier met elkaar.

In de bus zullen de groetjes worden voorgelezen. Hier krijgen we veel energie van, maar aan de andere kant gaan we ook steeds meer naar huis verlangen. Uiteraard verlangen we naar jullie maar onderling hoor je ook steeds meer eten en drinken waar iedereen naar uitkijkt.

Hierbij onze top 10 zodat jullie weten wat er klaar moet staan als we thuis komen 😛:

1. IJskoud biertje of wijntje

2. Frikandel speciaal/Bitterballen

3. Vers fruit

4. Zuivelproducten: melk, kwark, kaas & yoghurt

5. Koude ice tea

6. Haring met uitjes

7. Turkse pizza

8. Patatje met veel saus

9. Grillworst (met kaas)

10. En om niet te vergeten, natuurlijk carpaccio

Voordat we in het vliegtuig stappen doen we nog een korte update van de busreis en de dagen in Santa Cruz. Jullie horen nog van ons en tot vrijdag! Liefs van ons allemaal.

PS: Namens de hele groep (en in het bijzonder Noa, Dan en Robert) willen we Efa feliciteren met haar 17e verjaardag dinsdag. Maak er een leuke dag van!

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.