BO122 | Spetterend weekend in Bolivia!

Geplaatst op 26 jul 2022 - 15:06

Heerlijk weekend met spannende activiteiten😁

Queridos amigos! Hierbij weer een gloednieuwe blog van de ervaringen en belevenissen van het afgelopen weekend. Er stonden veel activiteiten op de planning, allereerst de Hollandse bonte avond. We zijn in verschillende groepjes uit elkaar gegaan om bij vijf verschillende locals thuis pannenkoeken te bakken. Wat was dit een ervaring! Totaal anders dan in Nederland, maar wel een heel warm welkom. 300 pannenkoeken verder hebben we deze samen met de bewoners van Primero de Mayo opgegeten op het sportveld voor ons verblijf. Dit natuurlijk met de Nederlandse poedersuiker en stroop, maar ook met Dulce de Leche dankzij Carlos. Hierna hebben wij verschillende typische Hollandse acts opgevoerd tijdens de bonte avond. Samen met de bevolking hebben we gegierd van het lachen en sloten we de avond af met een kampvuur onder het genot van typisch Bolivaanse muziek.

Zaterdagochtend mochten we eindelijk uitslapen, 08:00 uur ging de wekker. Ja ja, je hoort het goed dit is uitslapen voor ons. We starten de ochtend natuurlijk weer met GMG, waarna iedereen even een ochtendje kon relaxen. Om 13:00 uur stond de truck klaar om ons naar het meer in Guayaramerin te brengen. Hier hebben we heerlijk genoten van het water, de duikplank, het volleybalveld en natuurlijk de prachtige tropische omgeving. Onder het genot van een koude cola en een spelletje kwam er jammer genoeg al snel een einde aan deze top middag. Met zonsondergang in de truck terug stond er hier een heerlijke BBQ voor ons klaar. Dit met heerlijke gemarineerde kip, worst en voor de afwisseling rijst met cassave 😉. 

De kerklokken van Primero de Mayo lokken ons naar de openluchtdienst die de commissie toerusting heeft georganiseerd. Samen met een aantal Bolivianen uit het dorp vieren we de zondag met verschillende Nederlandse, Engelse en Spaanse liederen. Laurens heeft een korte overdenking gegeven over de vraag wat Waarheid is en hoe jij je focus houdt op het Kruis.

Na een paar uurtjes vrije tijd begon ons volgende avontuur: de jungletocht! Met hoog opgetrokken sokken, liters zonnebrand en deet gingen we bepakt en bezakt op pad. Aangekomen bij de rivier gingen we in gammele houten vissersbootjes naar het eiland waar we de middag en avond spenderen. Na een heerlijke middag maakte we een kampvuur. Hier hebben we met een broodje hotdog in de hand genoten van de meest indrukwekkende sterrenhemel ooit. In het donker gingen we weer terug, op zoek naar krokodillen. Missie geslaagd!

Na een weekend waarin we enorm hebben genoten zijn we weer ready voor een nieuwe werkweek. Nog vijf dagen knallen op de bouw en dan hopen we dat het eindresultaat er staat! Ook gaat kinderwerk deze week weer van start met lifeskills voor tieners. Hierin leren zij zichzelf beter kennen en ontwikkelen ze zich op persoonlijk vlak. Wij gaan dus weer aan de slag!

Bedankt voor alle groetjes die jullie hebben ingestuurd, dit kunnen er natuurlijk nooit genoeg zijn.
We waarderen dit heel erg dus blijf ze vooral sturen! Hele dikke knuffel van ons allemaal uit Bolivia!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.