BR122 | Het is feest! 🎊

Geplaatst op 30 jul 2022 - 02:35

We kunnen wel stellen dat het de afgelopen twee dagen feestelijke dagen waren. Waarom? Lees dan gauw verder! 

Hiep hiep hoera! Donderdag mochten we Ruchama haar 22ste verjaardag vieren. De dag was niet alleen hierom bijzonder, want daarnaast was het ook Mannen-Vrouwen dag. We begonnen dan ook met een gescheiden GMG van de mannen en vrouwen waarbij we het in een vertrouwde kring hadden over “mannen” en “vrouwen” dingen. Rond een uurtje of 7 werd het erg onrustig op de gang waar de vrouwen in een kamertje zaten aangezien de mannen telkens heen en weer liepen. Wat voerden de mannen allemaal in hun schild? Na even in spanning te hebben gezeten werden de vrouwen door de mannen in vol ornaat ontvangen in een heus luxe restaurant. De vrouwen werden persoonlijk één voor één naar de tafel geleid en werden vol liefde en aandacht bediend door de mannen. Natuurlijk hadden de vrouwen ook een verrassing in petto voor de mannen; om het stereotype te doorbreken versierden de meiden (letterlijk en figuurlijk) de heren. Dit was een zeer relaxed begin van de dag en beloofde veel goeds. 

Natuurlijk moest er ook nog gewoon worden gebouwd. Er werden dakpannen versleept, grond geëgaliseerd en zand gekruierd. Aangezien we de eerste weken zo hebben geknald, neemt het aantal werkzaamheden wat af, maar dat komt eigenlijk wel goed uit nu de vermoeidheid bij sommigen ietwat om de hoek komt kijken. Natuurlijk moesten de mannen hun mannelijkheid nog even laten zien in een wedstrijdje spijker slaan, die bouwleider Herjan glansrijk won. 

Na een heerlijk feestmaal van friet/patat, (we laten in het midden wat het was aangezien hier een verhitte discussie over ontstond) kip en sla, stond er nog een verrassing voor de mannen door de vrouwen op de planning, namelijk een hand- en schoudermassage wat de mannen zeker wel konden waarderen. Daarnaast stond nog een bijzonder avondprogramma op de planning; Starry night en moonlight songs. We vertrokken met de bus naar een berg op ongeveer 10 minuten rijden van ons verblijf waar we konden genieten van het uitzicht over de stad en de prachtige sterrenhemel. Hier werd ook de Mannen-Vrouwendag afgesloten met een ode van de mannen aan de vrouwen en een prachtig lied van de vrouwen aan de mannen. Nadat we nog een aantal liedjes hebben gezongen en nog even van de sterrenhemel hebben genoten, reden we terug en kroop iedereen moe maar voldaan onder de wol. 

Vandaag was de laatste werkdag voor het weekend, iets waar erg naar uitgekeken wordt na deze volle week. Het was om verschillende dingen wederom een feestelijke dag. Naast dat er door een groepje verder werd gebouwd en de eerste dakpannen werden gelegd, vond het Kinderfeest plaats. Ruim 30 kinderen kwamen in de kerk waar het feest was. De kinderen genoten zichtbaar van het spelen, de schmink en de pannenkoeken die waren gebakken. Een mooie afsluiter van het Kinderwerk! 

Daarnaast bezocht een klein groepje de nabijgelegen gevangenis. We kregen een rondleiding en mochten al onze vragen stellen. Het was bizar om te horen (en te zien) dat er acht tot twaalf gevangen in een cel zaten van slechts twaalf vierkante meter. Daarnaast was het schrikbarend om te horen dat ongeveer 80 procent van degenen die de gevangenis mochten verlaten, terug kwamen omdat ze in hun oude patroon vervielen. Er valt nog veel meer over te vertellen, kortom; een zeer bijzondere en indrukwekkende ervaring. 

Ook werd vandaag voor de laatste keer Life Skills en Football4Water gegeven. Life Skills was ook zeer indrukwekkend. Het selecte gezelschap dat over bleef om in gesprek te gaan, deelde veel dingen en het hoofd van de school vertelde dat ze ontzettend dankbaar was dat wij hier dit programma kwamen geven en ze dit zag als het werk van God. Bijzonder om te zien dat God bij ons is, ons leidt en aan het werk is! Als dank voor onze inzet op de school voor het Life Skills en Football4Water programma, werden we uitgenodigd voor een “lunch” op de school. Een Braziliaanse lunch ziet er echter anders uit dan hoe wij het kennen in Nederland. In Brazilië betekent het namelijk veel zoetigheid en lekkernijen, zoals cake en kleine kaasbroodjes. We hebben hier dan ook heerlijk van genoten met z’n allen. We beseffen ons dat we het hier echt ontzettend goed hebben en dat we nog veel kunnen leren van de Braziliaanse gastvrijheid en dankbaarheid. 

Na al deze lekkernijen konden we de calorieën er weer af lopen naar ons thuis. Hier stond Seliné klaar met allerlei leuke en lekkere souveniers. Wie weet ziet u hier bij thuiskomst wat van! Na deze bijzondere en indrukwekkende dag, hadden we een vrije avond. De één zocht vroeg zijn of haar bedje op, de ander las een boek en de ander speelde een spelletje. Voor nu welterusten! 

 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.