BR122 | Het mysterie van de gesneuvelde bouwschoenen

Geplaatst op 21 jul 2022 - 00:40

Hier volgen de eerste belevenissen van onze enthousiaste groep vanuit Guanhães Almas; van de eerste bouwdagen en het kinderwerk tot gesneuvelde bouwschoenen.

Na een nacht waarin diverse bomen zijn omgezaagd in zowel de slaapzaal van de mannen als van de vrouwen, maakte iedereen zich na het GMG en het ontbijt (ja, écht eerst een goed gesprek en dan pas het ontbijt tot grote teleurstelling van de meerderheid van de groep) klaar voor de eerste bouwdag. Na een kort "plechtig moment" en gebed had Anna Marta als jongste van de groep én bouwassistente de eer om de eerste steen te leggen. Daarna hadden we de World Servants vibe al gauw te pakken met het stenen doorgeven. Ook waren enkelen op hoogte het dak aan het voorbereiden en anderen konden al hun energie kwijt in het losslaan en egaliseren van de grond met een pikhouweel. 

Na weer een heerlijke lunch met Braziliaanse lekkernijen was het ook tijd voor de eerste keer kinderwerk. Ongeveer 35 kinderen deden vol enthousiasme mee aan de spelletjes die werden gespeeld en het knutselwerkje dat werd gemaakt. Zelfs de mensen om de bouwplaats konden meegenieten van het enthousiasme; een geslaagde eerste kinderwerkdag dus! 

'S avonds was het na de Hollandse pot tijd voor gezelligheid. Het volume van de kids bij het kinderwerk was niks vergeleken met de fanatieke kreten die naar buiten kwamen bij de diverse spelletjes die gedurende de avond werden gespeeld... Kortom, een zeer goede en gezellig eerste bouwdag!

De volgende ochtend begon nog voor het ontbijt met een groot groot probleem; Silke Hanna haar bouwschoenen waren compleet geruïneerd. Hoe dit na de eerste bouwplaats al kon gebeuren, was voor ons allen een groot mysterie. Met het technisch inzicht van onze bouwleider Herjan werden de schoenen vakkundig met tape en wat watjes omgetoverd tot de meest modieuze Nike en Adidas sneakers. Dat probleem was dus gelukkig opgelost! Op wat blaren na verliep de bouw zeer voorspoedig, de eerste vloeren zijn zelfs al gestort! Ook het kinderwerk was weer geslaagd. Daarnaast zijn de eerste mensen op huisbezoek geweest, indrukwekkend om een inkijkje te krijgen in het leven van de lokale bevolking. Vanavond zullen we de avond rustig eindigen met een avondsluiting en zal iedereen weer moe en voldaan onder de klamboe in bedje kruipen. Op naar weer een nieuwe dag vol mooie belevenissen! Oant de folgende! 😊

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.