BR122 | Opnieuw een mysterie…

Geplaatst op 26 jul 2022 - 03:11

Eindelijk was het afgelopen zaterdag zo ver; de langverwachte groetjes! Maar niet voor iedereen was het duidelijk van wie ze de groeten kregen…. 

Ietsje later dan gehoopt, maar hierbij weer even een update vanuit het verre Brazilië. Dat we een tijdje niks van ons hebben laten horen is een goed teken, we hebben het namelijk ontzettend naar ons zin! We willen jullie als thuisfront graag even meenemen in onze avonturen van afgelopen weekend. 

Vrijdagavond werden we uitgenodigd in de lokale kerk om een tieneravond bij te wonen. Nadat Alike en Julia de sterren van de hemel hadden gezongen, gingen de stoelen aan de kant voor een ijsbreker. Al zingend en dansend op de Portugese versie van A Ram Sam Sam kwam de sfeer er goed in. Vervolgens hebben we het gehad over het verhaal van de talenten. 

De volgende dag was het weekend! Maar daar merkten we in de ochtend niet al te veel van, de wekker ging namelijk gewoon om 6 uur wat voor velen een grote domper was… Maar dit was zeker de moeite waard! Rond 8.00 uur stapten we in de bus naar Sabinópolis, een busrit van zo’n half uur. De eerste stop was bij het voetbalveld waar een Braziliaans team al op ons zat te wachten. De eerste echte interland! Na een korte teambespreking mochten wij aftrappen. We begonnen veelbelovend met een prachtig doelpunt van Marc. Maar helaas waren de Brazilianen ons toch te goed af… We verloren met 6-4. We krijgen vast en zeker nog genoeg herkansingen om de winst in de macht te slepen. Na deze teleurstelling stapten we weer in de bus richting het conferentiecentrum van BEM. We kwamen aan in een waar paradijs! Op een prachtige plek midden tussen de bergen, mooie bloemen en palmbomen konden we heerlijk ontspannen. De één speelde een spelletje en de ander nam een duik in het (toch ietwat koude) zwembad. Vervolgens werden we verrast met een traditionele Braziliaanse barbecue (churrasco). En alsof dat nog niet genoeg was, kregen we een heerlijk ijsje waar iedereen ontzettend van genoot. In de middag hebben we cultuur gesnoven; paard gereden en een boerderij bezocht. Erg interessant om te zien hoe Brazilianen boeren! 

Aan het einde van de middag vertrokken we weer naar huis (ja, na een dikke week voelt ons onderkomen voor de meesten zeker als thuis!), waarna het na een broodje eindelijk tijd was om de groetjes te ontvangen! Van iedereen hebben we één groetje in de groep voorgelezen. Hierbij kwamen we opnieuw tot een mysterie, want wie is toch die Pinda Kaas die Lisanne een groetje heeft gestuurd?? Pinda Kaas, mocht je dit lezen, dan hopen we dat jij dit mysterie kan oplossen!

Op zondag konden we gelukkig wel uitslapen! Om 7.00 werden we gewekt. Na het GMG en het ontbijt trokken we met verdeelde moed de stevige schoenen aan om de klim te wagen naar het Jezusbeeld; hier in Guanhaēs hebben ze namelijk een kleinere versie van het Jezusbeeld die over de stad waakt. Naar verwachting van Daniel zou de tocht ongeveer 1 uur duren, maar Alike dacht dat dat wel langer zou zijn. Met de uitstekende conditie van de groep en de aanmoediging van de geblesseerden, waren we (gelukkig) ruim binnen de ingeschatte tijd van Daniel boven. Hier konden we genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Na een uitgebreide fotosessie vervolgden we onze weg weer naar beneden. Nadat iedereen weer uitgepuft was en we weer verzadigd waren met heerlijke broodjes, hadden we een heerlijke vrije middag. ‘S avond was het tijd voor de kerk. Hier moesten wij natuurlijk onze zangkwaliteiten laten horen. Na een valse start zongen we vervolgens weer de sterren van de hemel! Daarna luisterden we naar een introductie van Alike over World Servants en een mooie preek van Jessé, een van onze tolken. Na deze mooie en bijzondere ervaring was het weer tijd om ons matje op te zoeken. 

Vandaag, maandag ging de wekker weer om 6.00 uur. Het voelde als een echte maandag. Velen hadden opstartproblemen en vonden het al dan niet lekker liggende matje toch te fijn. Gelukkig konden we semi op tijd de dag beginnen met het GMG en het ontbijt, om vervolgens weer naar de bouw te vertrekken. Het is heel mooi om te zien hoe er meters worden gemaakt op de bouw! Het meeste beton is inmiddels op de vloer gestort en ook de muren vliegen de lucht in. Herjan, onze bouwleider is dan ook erg tevreden met de vorderingen! 

Vandaag is ook het Life Skills programma en Football 4 Water begonnen. Dit zijn beide programma’s voor tieners om ze bewust te maken van belangrijke zaken in leven. Zo zijn we bij Life Skills met de jongeren in gesprek gegaan over vriendschap, relaties en zelfbeeld en hebben we bij Football 4 Water de jongeren op een speelse manier bewust gemaakt van het belang van hygiëne. Het waren zeer geslaagde programma’s die we de rest van de week op deze manier hopen voort te zetten. 

Na het volle weekend en de drukke dag, was het vanavond tijd voor een moment van bezinning. We hebben met z’n allen nagedacht over het thema dankbaarheid. Het was mooi om stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn en te beseffen dat het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend is om een dak boven je hoofd te hebben, onderwijs te ontvangen, gezond te zijn, genoeg eten te hebben en opgegroeid te zijn in een liefdevol gezin.

We zullen zo ons bedje weer opzoeken en weer opladen voor een mooie nieuwe dag! Tot de volgende!! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.