CU115 | Uitgebreide kennismaking met Cuba

Geplaatst op 12 jul 2015 - 23:52

Hoofdleider Geert-Jeroen stuurt een bericht vanuit Santiago de Cuba. De groep heeft het goed. 

Woensdag stond in Cuba in het teken van beginnen. De wekker ging om zes uur, zodat de groep meteen vol goede moed meters kon maken op de bouwplaats. Fris en fruitig begonnen de deelnemers aan de eerste opdracht: twee gaten graven. In een stevige zandlaag werden twee gaten van elk 2,5 meter diep gegraven. Op dezelfde dag ging ook het kinderwerk van start: ruim 80 kinderen zongen, sprongen en dansten. Voor een aantal deelnemers was het een eye-opener om te zien dat de kinderen blij waren met iets wat voor hen zo eenvoudig leek. In de avond kreeg de groep een rondleiding door een botanische tuin, dicht bij de bouwplaats. 

Donderdag verliep volgens hetzelfde recept, behalve dat de groep na een puike avondmaaltijd met elkaar een studie over gebed deed. Op vrijdag werd er nog steeds gegraven. Gelukkig kon er ook worden begonnen met het opmetselen van de muren. Voordat dat kon gebeuren moesten er stenen worden gehaald en cement worden gemengd. Na de bouw kon de groep gaan genieten van een verdiend vrij weekend, om te beginnen met een bezoek aan een fort bij de Baai van Santiago. 

Op zaterdag kon de groep lekker ontspannen. De deelnemers genoten van een bezoek aan een oldtimer-museum. Voor oldtimers ben je in Cuba tenslotte aan het goede adres. Daarna zwom men in de Caraïbische zee en genoot men opnieuw van een heerlijke maaltijd. Op zondag was de groep in de gelegenheid om een lokale kerkdienst te bezoeken en een aantal lokale hoogtepunten te bekijken. 

Morgen begint de groep weer fris en fruitig aan de bouw. Na vrijdag was de vermoeidheid toegeslagen, maar het weekend heeft de groep nieuwe energie gegeven. Dat komt ook door de prima verzorging en het afwisselende eten. Op naar week twee!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.