EC124 | Een avontuurlijk weekend in Guayama Grande

Geplaatst op 12 aug 2024 - 05:34

Dit weekend verblijven we in Guayama Grande

Zaterdagochtend ging de helft van de groep een hike maken van 3,5 uur naar het Quilotoa meer. De tocht die veel voorbijgaande toeristen maken, lag nu voor onze voeten. De andere helft ging met de bus en die kregen de tijd om al wat souvenirs in te slaan. Velen keerden met gelukkige gezichten terug. Na het ontvangst van de wandelaars met een erehaag, lunchten we samen en daalden we af naar het meer. Daar aangekomen, kropen we de kajaks in. De meeste deelnemers kunnen zeggen dat ze in een kratermeer in Ecuador gekajakt hebben. De meerderheid wist gelukkig hoe een peddel werkte. 

De weg omhoog was in tegenstelling tot de weg naar benden zanderig en pittig. We vonden de paarden die toeristen omhoog en omlaag brachten wel erg zielig… Dat gaf extra motivatie om het pad te voet af te ronden. Iedereen heeft echt een topprestatie geleverd! Voor de snelle wandelaars was er nog tijd om souvenirs te halen. Er zijn nu een aantal die geen kou meer lijden met nieuwe poncho’s of truien.

Zondag waren we te gast op een bruiloft hier in de gemeenschap. Na traditioneel gezang en muziek stelde het bruidspaar zich aan ons voor. Hierna liepen we mee in een tocht naar de kerk en hebben we een kort deel van de ceremonie meegemaakt. Daarna was het vooral de vraag of en wat we moesten doen. Uiteindelijk hoefde er helemaal niets en hadden we een welverdiende vrije middag. In de avond volgde een avondprogramma over talenten. We kregen een introductie van Krijn waarin we leerden dat we altijd waardevol zijn en gingen uiteen om onze talenten bij elkaar te ontdekken. Morgen staat in het teken van de afscheidsfestiviteiten, waaronder het eten van een cavia. Een review volgt uiteraard later!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.