EC124 | On top of the world!

Geplaatst op 26 jul 2024 - 14:11

Op en top toerist in de hoofdstad Quito...

Na een goed verzorgd ontbijt met croissants, eitjes, verse ananas, watermeloen en koffie kregen we een presentatie van Maquita, onze samenwerkingspartner. De organisatie zet zich in voor eerlijke handel in het land. Eerlijke lonen, goede distributie en verspreiding en verkoop van lokale producten. Sommige groepsleden konden deze producten in de winkel niet weerstaan en hebben hun eerste souvenirs al binnen!

De rest van de dag was een cultureel programma. Om niet te veel op toeristen te lijken, hebben we besloten dat alleen de camera van de projectfotograaf mee ging. Het is een dag die vraagt om groepsfoto’s! De eerste stop was het uitzicht op de slapende vulkaan, Pululuha. Een moeilijke naam om uit te spreken, wat weer hilariteit gaf bij het maken van de groepsfoto’s. 

Vervolgens gingen we naar het hoogste middelpunt van de aarde: de evenaar. Dit leverde mooie groepsfoto’s op waarbij de ene helft boven en de andere helft beneden de evenaar stond. Heel bijzonder, al voel je het verschil natuurlijk niet. In het museum leerden we veel over het land en haar belangrijkste regio’s: de kust, de Galapagos eilanden, de Amazone en de Andes. Op het dak kregen we de mogelijkheid om van het verre uitzicht te genieten. 

De koloniale binnenstad werd daarna bezocht. Prachtig, kolossale, witte gebouwen, met onder andere de presidentswoning. Oko hebben we verschillende kerken bezichtigd, met veel in goud uitgewerkte details op muren en plafonds. Uiteraard houden we ons netjes aan de regels, dus hebben we hier geen foto's van. 

Sommige groepsleden hebben een nieuwe ideale droombaan ontdekt: chocolade proever. Van een getalenteerde chocoladeproever leerden we heel veel over cacao. We proefden verschillende soorten chocolade: van 100% naar 85% cacao, met koffie, lemongrass, mint en mandarijn. Hoe kan het ook anders in het beste chocolade land van de wereld… 

De laatste stop was bij een beeld van een engel, met uitzicht over het zuiden van Quito. Hier werd de weddenschap gewonnen en werd voor de verandering geen groepsfoto gemaakt. 

Met deze dag cultuursnuiven in Quito konden we nog even wennen aan de hoogte. Vandaag gaan we richting de projectlocatie Guayama Grande en gaat het project voor ons gevoel echt beginnen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.