ET124 | Update dag 1-3

Geplaatst op 16 jul 2024 - 10:18

Een klapband, rat in de meidenkamer, overstroomde paden tot aan lekkage toe, het waren bewogen eerste dagen.

Hier is onze eerste geschreven update namens de groep.

Dag 1&2: Het gaat met ons allemaal goed, de sfeer in de groep is top. We hebben een lange reis achter de rug van bijna 30 uur. We moesten vanuit Awassa nog 6 uur met de bus rijden naar het dorp. Onderweg konden we volop genieten van dit mooie land. De reis duurde mede zo lang omdat we onderweg een klapband opliepen. Dit is natuurlijk een hele happening want in een mum van tijd waren er ontzettend veel mensen aan het kijken wat er gaande was. Eenmaal weer op weg hebben we ook nog een lunch gehad waarbij we de lokale koffie hebben gedronken. Dit bleek een driedubbele espresso te zijn. In het dorp aangekomen, liep het hele dorp uit om ons te onthalen. Daarna werden we naar de kerk geleid en kregen we heerlijke banaantjes. Na het onthaal gingen we de kamers verdelen. Dit bleek een hele logistieke uitdaging maar we zijn eruit gekomen. Voor het avondeten aten we injera, een soort zure pannenkoek. De meningen hierover zijn zeer verdeeld. Na het eten gingen we snel naar bed, want we waren allemaal erg moe.  

Dag 3: Na onze GMG hadden we een lekker ontbijtje gekregen van onze goede koks. We zijn over het algemeen erg blij met wat ze maken! We hebben in ieder geval geen rijste- of cassave pap. Na het ontbijt bleek wel dat er een rat in 1 van de meidenkamers zat. Later vonden we hem zelfs in de klamboe. Hij kwam blijkbaar uit een gat in de muur en gelukkig werd het gat snel dichtgemetseld met zand en steentjes. Toen begon het zo hard te regenen dat ze het in Nederland code oranje zouden noemen. De paden veranderden in ware modderstromen. Daardoor konden we nog niet zoveel doen maar bijkomen van de reis was geen straf. 's Middags was het gelukkig droog en hebben we veel gedanst en gezongen met de kinderen in het dorp. Ook leerden we de tsjoe tsjoe wa in het Amhaars, de lokale taal. Naast het metselen in de vrouwenslaapkamer was er ook een probleempje in de jongensslaapkamer; een lekkend dak. Dit werd ook meteen gefixt. Verder hebben we de kerkzaal omgebouwd tot eetzaal, maar toen er ’s avonds weer een kerkdienst bleek te zijn, werd alles weer terug veranderd. We moesten dus ook wachten tot de kerkdienst afgelopen was, voordat we weer konden eten. Uiteindelijk waren we klaar met eten om half 11 en na wat spelletjes vonden we allemaal ons bed. We hopen vandaag of morgen te beginnen met de bouw.  

Groeten van de hele groep en tot de volgende update.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.