GH223 I De eerste werkweek zit er op!

Geplaatst op 6 aug 2023 - 16:26

Er is weer veel gebeurd. Naast de bouw en het kinderwerk stond er ook een trip naar Tongo en een verjaardag op het programma.

Vrijdag: verjaardag op z’n Ghanees

Vandaag begonnen we de dag met een verjaardag van onze lieve Abel, hij is achttien jaar geworden! Na wat gezang bij de herenkamer was iedereen wakker. En tijdens het ontbijt zongen we met de hele groep Abel toe. Vervolgens kreeg hij zelfs een leuke videoboodschap van thuis, armbandjes en een brief van zijn gezin. Guus knalde het af met een partypopper en Abel schitterde de hele dag met een mooie verjaardagssjerp, zelfs op de bouw. De botte beitel werd ook weer uitegreikt. Deze ging dit keer naar Lammert omdat hij onbedoeld een kindje aan het huilen had gebracht. De gouden troffel ging naar Mirelle die gisteren de hele dag 110% had gegeven op de bouw.

Daarna vertrokken er een paar mensen samen met Stephen met de jeep, om geld te wisselen bij de bank en om een leuk Ghanees cadeautje te halen voor Abel. Uiteindelijk aangekomen bij de bank bleek het een nationale feestdag te zijn en was de bank dicht. Ondertussen gaat het super hard op de bouw. We gaan al een goed stuk de lucht in. Het begint steeds meer op een school te lijken. Tijdens de lunch konden we genieten van lekkere pannenkoeken met Van Gilse stroop. De bouw stopte eerder deze dag aangezien het best warm begon te worden en de meeste mensen weinig energie over hadden. Toch sloten we de avond af met spelletjes en gezelligheid.

Een deel van de groep (Jan, Jeannette, Jalinde en Marlieke) is dus met Stephen naar Bolgatanga geweest. Op weg naar Bolgatanga kwamen zij door Tongo. Dat is het dorpje waar in 2020 het project zou plaatsvinden om woningen voor medisch personeel te bouwen. In overleg met de major (burgemeester) mochten zij bij het project kijken. Volgende week zaterdag hopen we met de hele groep te kunnen kijken. De woningen zijn zo goed als af! Alleen de vloer moet nog afgemaakt worden en het meubilair moet nog gebracht worden. Ook hoorden zij nog erg goed nieuws. In eerste instantie zou er alleen medisch personeel gaan verblijven in de woningen. Nu is er een dokter die het project zo mooi vindt, dat de dokter heeft besloten om er zelf ook te gaan verblijven. Een grote zegen voor het ziekenhuis! Het was erg fijn om te zien dat het geld goed besteed is en ook al zo’n groot effect heeft.

Groetjes Guus (je), Cynthia en Marlieke

 

Zaterdag: ’t Regent, ‘t regent… de pannetjes worden nat.

Vanmorgen hadden we een rustige ochtend en mochten we uitslapen (tot wel 8 uur…). Dat hadden veel van ons wel nodig, maar doordat we elke dag al om 6 uur opstaan, druppelden vanmorgen de eersten al vlak na 6 uur de keuken binnen. Jeannette, Marlieke en Esmee mochten nog helpen met het wassen van de kleren van de mannen. Ondertussen mochten ze ontbijten, maar toen ze terugkwamen, was de was al helemaal klaar. Tijdens het ontbijt kregen we eindelijk een heerlijke watermeloen uit Ghana. Dat was wel genieten, want het was het eerste stuk fruit na vertrek. Na het ontbijt hadden we het goedemorgen gesprek (GMG). De kern van dit gesprek was dat we waardevol zijn voor God. Daarna hebben veel dames en zelfs een aantal mannen de was met de hand gedaan. Voor vanmiddag stond er football for water op de planning. Dat is een programma dat wordt gegeven aan de kinderen over hygiëne, maar dat hoeft niet saai te zijn, want ondertussen kon er lekker gevoetbald worden. Dit houdt in dat er eerst onder leiding van Hinke en Guus een warming up wordt gegeven en daarna werd er in groepjes een football clinic gegeven door Wietse, Abel en Zeb. Op het eind stond er een interland gepland, maar… het werd letterlijk football with water. Tegen 15.30 uur barstte er een enorme regenbui los die tot in de avond aanhield. Wanneer het begint te regenen, rennen de kinderen terug naar huis. Deze kinderen zijn erg vatbaar voor griep, die de kinderen kunnen krijgen wanneer het regent. In de ‘school' werden de kinderen ondertussen geschminkt en konden ze hun nagels laten lakken. De meeste kinderen vonden dit een bijzondere belevenis, ze wisten niet wat hen overkwam. Een aantal kinderen bleven lekker warm in onze armen en vielen zelfs in slaap. Het interland vindt later deze week plaats.

Daarna was het tijd voor het avondeten. Dat was erg lekker, patat gemaakt van een soort aardappel en heerlijk stoofvlees, maar dat was óók weer pittig… maar we kregen wel mayonaise en ketchup bij de patat! Hier hebben we erg van genoten. Ondertussen bleef het maar door regenen. Het was een hele beleving om in de poncho en paraplu naar het toilet te lopen, waar wederom weer veel kakkerlakken waren. Ook het afwassen was geen pretje, in de regen. We hopen dat we vannacht droog kunnen slapen, want op sommige plekken is het dak lek. Inmiddels is het nu wel droog en zitten we gezellig bij elkaar spelletjes te spelen. Morgen gaat onze wekker wel weer om 6.30 uur, zodat we op tijd bij de kerk kunnen zijn. Dus we gaan nu lekker slapen.

Lieve groetjes Esmee en Margot

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.