GH417 | Bijzonder welkom

Geplaatst op 5 aug 2017 - 17:23

De Zwollenaren zijn bijzonder welkom geheten in Dindani. Het heeft even wat moeite gekost om het bericht daarover in Nederland te krijgen, maar de eerste foto's uit Dindani zijn binnen!

Henk schreef gisteren in een SMS: Het was een enerverende dag donderdag. We werden welkom geheten op de compund door lokale officials (zie foto) en daarna zijn we in het 'paleis' van de chief (queenmother) op audiëntie geweest en verwelkomd in de gemeenschap. We kregen een rondleiding door het dorp, heel bijzonder om mee te maken. Meteen maakten we een begrafenis mee, althans, de feestelijke afsluiting daarvan, inclusief een aluutschot. 's Middags startte de bouw. We hebben een vloer gestort. 

Coördinator Stephen was onder de indruk van hoe snel de groep contact maakt met de lokale bevolking. Donderdagavond hadden we een vraag & antwoord avond met Stephen. Hij heeft veel ervaring met lokalen ontwikkelingsvraagstukken, zowel vanuit de praktijk (hij werkt 30 jaar als gemeenschaps-/ontwikkelingswerker) als uit de theorie (hij heeft meerdere universitaire titels). BIjzonder is dat hij ook 'king-to-be' is van zijn stam, dat wil zeggen dat hij in een lijn van koningen van zijn stam (ca. 4.000 families) staat. Dat maakt hem alom gerespecteerd. Het was indrukwekkend om van hem te leren en om van hem te horen wat het belang van goed onderwijs is en hoe wij daar als groep aan bijdragen. We spraken over van alles, bijvoorbeeld ook over het belang van schoon water in de rivier, ook voor dorpen stroomafwaarts (dus niet wassen in de rivier). 

We zijn onder de indruk en het gaat goed!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.