MA122 | Update vanuit Chankomi, met groetjes terug

Geplaatst op 29 jul 2022 - 10:12

Een uitgebreid verslag vanuit Chankomi over bouwende en feestende deelnemers en de groeten terug.

Na een heerlijk koude nacht, stonden we vanmorgen allemaal op met een ColaKater, maar gelukkig stond er een verrassing op ons te wachten: RIJSTEPAP :) Alweer! Gelukkig hebben we genoeg broodbeleg bij ons om de rijstepap te versieren. Uit de groetjes terug zal blijken dat we heel wat deelnemers hebben die verlangen naar diverse lekkernijen. Dit wil niet zeggen dat we hier niets krijgen, maar iedere ochtendmaaltijd is hetzelfde. En de afwisseling bij de lunch en het diner bestaat uit kale rijst of pasta aangevuld met wat groentes of bonen. Geert de geit is inmiddels op en we wachten met smart op het volgende stukje vlees:)

Inmiddels is de groep hard aan de bouw en wordt het kinderwerk van vandaag opgestart, wij hebben een pc met internet gevonden dus praten jullie graag even bij:

Bouw: 
Op de bouw wordt hard gewerkt. De vloer is inmiddels volgestort met heel wat emmertjes zand. Nu worden er allerlei halfstenen op kapotgeslagen zodat de betonvloer er overheen kan. 
Alle buitenmuren zijn inmiddels op hoogte en gister is het hoogste punt uitgebreid gevierd met de lokale bevolking. Alle vlagen werden opgehangen en er was wat te eten en te drinken voor alle locals die ons helpen. We hebben onze samenwerking gevierd!
De eerste binnenmuren worden gestuct en als het goed is gaan vandaag de dakspanten eindelijk het dak op. Hoe we dat precies gaan doen is nog de grote vraag, omdat ze hier eerst heel graag alle binnenmuren wilden opmetselen. We zijn al 3 dagen erg nieuwsgierig, maar vandaag gaat het dan toch echt gebeuren (hopen we).
Gister is er ook een groep gestart met het maken van de gaten voor allerei te planten bomen.
Verder wordt er met enige regelmaat een ritje met de pickup truck gemaakt om zand of stenen op te halen. 

Cultuur
Naast allerlei groepsactiviteiten zijn er ook veel uitstapjes in kleinere groepjes gedaan.
Zo is er een groep naar het ziekenhuis geweest. Daar kregen ze te horen dat zwangere vrouwen daags na hun bevalling alweer te voet de kliniek moeten verlaten. En als ze mazzel hadden konden ze achterop de motor, hier was de groep toch wel van onder de indruk.
Een andere groep is terug geweest naar het oude project van Eline, Kantheska, hier heeft het storytelling programma plaatsgevonden. De groep heeft hier gezien dat het bouwen van een school met een WS groep een grote impact heeft op de gemeenschap en hun toekomst. Dezelfde groep is ook op bezoek geweest bij het oude project van Tim, Deweya. Hier was de schoolpopulatie in 3 jaar tijd gegroeid van 50 naar 350 kinderen!
Op woensdag is er een groep naar Liziwazi geweest om daar het football 4 water programma te draaien. Tevens was dit het oude project van Pieter, dit maakte het extra leuk om te zien. De groep startte met wat hygiëne educatie om daarna de groep kinderen te verdelen over 4 groepjes voor een voetbaltraining! Tof om te zien was hoe gestructureerd deze kinderen waren en hoe goed de wat oudere kinderen het Engels konden verstaan. Volgens Mussa kwam dit doordat deze school reeds geregistreerd is en bevoegde leerkrachten heeft. Iets wat onze school straks ook gaat krijgen! Gaaf om dit verschil zo op te merken, dan weten we nog beter waar we het voor doen.
Op donderdagmiddag heeft het football 4 water pogramma op onze eigen school plaats gevonden en in het weekend zullen beide schoolteams een voetbalwedstrijd tegen elkaar spelen. 
Vandaag staat er een bezoek aan een politiebureau op de planning.
Verder was gister onze kok jarig en dit is uitgebreid gevierd. Er is meerdere keren voor haar gezongen, er werd een verjaardagsmuts geknutseld en na het avondeten hebben we onze kok en haar assistenten verwend met wat gezichtsmaskers waarna het feestje toch echt geopend werd en er nog lang gedanst is in onze cola keet!
Voor komend weekend staat er een hike naar de hoogste berg in de buurt op de planning, Tim en Aron hebben de berg vorig weekend verkend met Mussa en wat andere locals. Zelfs de locals waren onder de indruk dus het belooft een mooie tocht te worden!
In de middag wordt er Wie is de Mol gespeeld en op zondag hebben we wederom een lokale kerkdienst bijgewoond, gevolgd door een voetbalwedstrijd.

Kinderwerk
Op elke bouwdag wordt er in de ochtend 1,5 tot 2 uur kinderwerk gedaan door een deel van de groep. De kinderen vinden het erg leuk en herkennen de dingen steeds beter. Het zingen van hoofd schouders knie en teen en chichiwa blijft toch echt wel favoriet!
De werkjes worden voorgeknipt door de deelnemers en zorgen vervolgens voor veel plezier bij de kids. Gister stonden er 80  kinderen met een dierenmaskertje op. Dit leverde leuke foto's op.
Ook de spelletjes verlopen goed! De bijbelverhalen zijn steeds weer anders, en worden soms ook met de kinderen nagespeeld. Zo hebben we actief het verhaal van Mozes die door de rode zee ging nagspeeld. En gisteren gingen er van papier 5 broden en 2 vissen rond, waar werkelijk stukjes vanaf werden gescheurd om op te eten!
Elke dag hebben we zo'n 70-90 kids!

Vooruitblik:
Zoals de plannning er nu uit ziet wordt de overdracht op maandagmiddag gedaan en zal het kinderfeest op dinsdagmorgen plaatsvinden. Na de lunch zullen we vertrekken naar Kusungu om daar de nacht door te brengen. Voor woensdag staat de safari op de planning om vervolgens op donderdag aan de vliegreis terug te kunnnen beginnen.
 

De groetjes terug:
Esther: Lieve iedereen, het gaat goed met mij tot volgende week xxx ik hou van jullie.
Else: Hoi hoi ik verlang heel erg om een piece of cake taartje te zien als ik terugkom! en julllie!
Bram: Sorry voor de mensen die schrokken van mijn vorige groetje, het gaat goed! Papa en mama kunnen jullie een afspraak maken bij de tandarts:)
Pieter: Alles nog steeds prima, dinsdag bouwleiding geweest, woensdag oude project bezocht!
Hanne: Hoi, nog steeds leuk hier, ik heb heel veel zin in een pistoletje kaas (hint hint voor Utrecht) en om jullie te zien natuurlijk!
Karlijn: Hoi, maandag had ik cultuuuruitje naar het lokale ziekenhuis en vanavond heb ik gekookt: spaghetti kool en aardappel lekker droog, mis jullie!
Tom: Hoi, ik voel mij fysiek hartstikke goed en heb het goed hier! Ik heb zin in drop.
Rianne: Vrijdag eten: kipsate burger, lasagne en sla. WZ meiden: Zaterdag 6-8 afspreken? Geniet hier vollop!
Roos: Ik kijk erg uit om jullie weer te zien, voor vrijdag, lekker wat chocolade.
Wytske: Hoi Ik ha it noch steeds nei  mijn sin hjirre! Wolle jim de utslagen fan de PC troch stjoere? Ditte tut wyts
Wianne: Heey, Wolle jim in stikje bole mei kookworst en in droege woarst meineme? Fjirder gjjit hjir alles goed! Dikke tut!
Gerard: Het is nog steeds heel gezellig, voor vrijdag aardappelschotel met gehaktbal en blauwe menms??(de typer weet niet wat dit is) groetjes.
Jerom: We zijn hard aan het bouwen hier, ik kijk al uit naar de borrel vrijdag. en Utrecht ophalen he?! groeten.
Ilona: Hoi thuisfront, menige geiten zijn verslonden en omgezet in energie voor de bouw. Vrijdag wel graag een blok kaas.
Elena: Hoi, het gaat met mij nog steeds erg goed, ik geniet nog steeds Vrijdag 5-8 voor het avondeten zie Nathan.
Nathan: moeten we zelf boodschappen doen voor 's avonds of halen jullie ingredienten voor Turkse Pizza en mijn favoriete biertje?
Aron: tot volgende week! Zorgen jullie voor lekker eten en drinken?  Mooi feestje gehad, bedankt voor de kaartjes.
Mirjam: Lieve allemaal bedankt voor de leuke berichtjes, het gaat heel goed hier. Zin om jullie weer te zien. liefs!
Marjan: Zie jullie snel! Mams kunnen wij 5-8 bij jullie eten? Tortelini met kip? hoor het wel, kus.
Tessa: Als ik thuiskom wil ik graag slagroomvla en chocolade, mijn enkel leeft touwens nog.
Marco: Ik wil graag bitterballen als ik thuiskom verder weet ik het niet. Tot volgende week!
Hieke: Hey allemaal, ik kijk er naar uit om jullie weer te zien. Bedankt voor jullie lieve berichtejs tot snel.
Tyrza: Lieve allemal bedankt voor jullie lieve berichtjes, ik zie julllie snel willen jullie kinder bueno  meenemen naar utrecht (Dit mag best voor de hele groep)
Heleen: hoi allemaal, heel leuk om jullie berichtjes te lezen het gaat goed hier en kijk ernaar uit om julliie weer te zien, veel liefs. Oja,pap het is  half 1 in Utrecht ;)
Emiel: Hey, gasten hoe staat het met het Nederlandse voedsel pakket tot snel!
Anne: De bouw gaat snel, F4w was leuk! Wat ik hier  mis is fruit neem vrijdag maar iets mee: appel, mango, peer. Hoe was het in NL hoor het graag x
Juliette: Bedankt voor de groetjes fijn te horen dat de tijd snel gaat en het goed gaat. Dinsdag alweer hier weg, gaan dan naar safari park. Ziekenhuis geweest en morgen een hike. burritos bij thuiskomst? houd van jullie!
Tim: Toevallig iemand al in zijn agenda staan om mij 5 augustus terug op te halen? 
Mirte: Ik mis jullie, tot vrijdag! geven jullie Otiis een knuffel van mij en zullen we een marvel film kijken dan?
Daphna Hee, alles nog steeds goed hier, mis jullie en tot over 1 weekje.
Famke: Hey allemaal het gaat hier nog steeds super goed, helaas zijn mijn koekjes bijna op. Zorgen jullie voor wat lekkers in Utrecht.
Arianne: Lief gezin, ik wens jullie een hele fijne vakantie en hoop jullie in alle gezondheid daarna te zien.
Maike: Lief gezin, een hele fijne vakantie in Italie en een goede reis. Geniet ervan, het gaat hier nog steeds Top.
Bart: Het gaat goed, baard is eraf!
Boukeline: hey lieve allemaal, het gaat nog steeds goed hier ik mis jullie, tot over een week, groetjes.
Eline: Bedankt voor de groetjes, leuk om wat van jullie te horen. Hier gaat alles nog goed, de tijd vliegt, zorgen jullie voor fruit vrijdag.
Matthijs: Het gaat goed hier, tot volgende week. Een kleine koude gerste knuffel zou er wel in gaan.
Altina: Alles Top hier, graag een hard bruin pistoletje met ham op Utrecht:) Gefeliciiteerd broer!

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.