MA123 | Bouwen en mekkeren als schapen van de goede Herder

Geplaatst op 13 jul 2023 - 21:16

Na 4 bouwdagen breiden de werkzaamheden zich steeds meer uit. Bij het kinderwerk wordt gemekkerd, geluisterd naar verhalen over de goede Herder en enthousiast tikkertje gespeeld.

Vandaag was bouwdag 4, er is weer super veel werk verricht. Het leuke aan met de locals werken is dat zij aan onze manier van werken wennen, en wij aan die van hen. Daardoor ontstaat er een leuke, gezellige en ontspannen sfeer op de bouwplaats. De werkzaamheden breiden zich ook steeds verder uit: stenen maken, sjouwen, metselen, cement maken en ijzer vlechten. Verder gaan ze bij het maken van de latrine ook gestaag door. Er is inmiddels een gat van 3 meter diep uitgegraven. Tijdens de bouw wordt er ook goed voor ons gezorgd door de corvéeploeg van die dag. Ze zorgen voor genoeg drinken op de bouw.

 

Zoals elke ochtend begon vandaag het kinderwerk weer om half 9. De leiders van het expertisegroepje verzamelen de groep die deze dag het thema hebben voorbereid en een aantal extra deelnemers, bij de boom achter de slaapkamers van de meiden. Daar wachten we op 2 leraren; Priscilla en Innocent 1. Ja 1 want de 2 mannelijke docenten van de school heten allebei Innocent. Intussen verzamelen er tientallen kinderen en komen uiteindelijk volledig aan op Afrikaanse tijd, dus 15-30 minuten later dan afgesproken. Vervolgens vertrekken we met de kids en leraren voor een wandeling van 10 minuten naar het voetbalveld in de bergen. Eenmaal aangekomen beginnen we met de aftelkalender, zingen liedjes, en maken een knutselwerkje. Vandaag was dat een schapenkopje. Sommige kinderen kennen alleen een schaap van naam en wisten nog niet wat voor geluid die maakt. Uiteindelijk heeft heel de groep gemekkerd. Daarna hebben we het verhaal verteld over de goede Herder. En als kers op de taart hebben we erna slingertikkertje met de kinderen gedaan. Ze vonden het (net als wij) fantastisch en we konden dit tevreden met een Engels gebed afsluiten. 

 

Verder zijn we zeer dankbaar voor alle groetjes die gestuurd worden, dit doet ons erg goed. Bij de thuisblijvers zijn er ook een aantal jarigen, felicitaties namens alle deelnemers van de groep.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.