MA123 | Kennismaken met Hollandse tradities, voetbal en een markt!

Geplaatst op 19 jul 2023 - 09:38

Groep Drechtsteden bouwt flink door. Bij een Hollandse avond konden Malawianen kennis maken met enkele spellen en gerechten. De Nederlanders maakten op hun beurt kennis met een Malawiaanse kerkdienst en proberen door een niet-westerse bril naar het leven te kijken.

Afgelopen zaterdag was het zo ver; Chitunda thuis (oftewel de bouwvakkers & locals) speelde tegen MA123. Onder begeleiding van een plaatselijke commentator via een stereoset waarvan men niet weet dat je dan niet hoeft te schreeuwen werd de wedstrijd gestart. De voetbalwedstrijd verliep gunstig voor de Hollanders en er werd feestelijk gereageerd op elk doelpunt door zowel de Malawianen als Hollanders. Eindstand 6-4 met als topscoorder Jorian.

De avond daarvoor had de Hollandse avond plaatsgevonden. Dit houdt in dat we onze Malawiaanse vrienden meenamen in een kijkje van Nederland. We begonnen de avond met het zingen van het Wilhelmus. Daarna volgde het dorpslied van Chitunda. Aansluitend voor de kinderen was het lied Tsjitsjiwawa gestart waarbij uiteindelijk jong en oud meedoen.
Na dit alles verdiende iedereen een lekkere zelfgebakken pannenkoek. Hier genoten de Malawiaanse vrienden (en wij) enorm van! Nadat iedereen 2 pannenkoeken op had, gingen we door met de echte Hollandse spellen; koekhappen, spijkerpoepen en touwtrekken, het kwam allemaal voorbij. Onze vrienden genoten er zichtbaar van. We sloten de geslaagde avond af met drop en stroopwafels als proeverij. Na een polonaise met de locals sloten we deze fantastische avond met een voldaan gevoel af. 

Zondag vertrokken we om 8 uur met de truck (de bus was kwijt???) naar de kerk. Iedereen gestoken in nette kleren veranderde in enkele minuten in lichtbruine mensjes door al het stof wat op alle kleding kwam. Eenmaal in de kerk mochten we meekijken en luisteren hoe een plaatselijke dienst verloopt. We zijn hartelijk ontvangen en er was een tolk die naar het Engels vertolkte. Althans, het accent en het schreeuwen in de microfoon maakten het verstaan vrijwel net zo moeilijk als het begrijpen in het Chichewa. Al met al een mooie ervaring en mooi om dezelfde God met deze mensen te eren. Verder hebben we van deze dag een echte rustdag gemaakt met zang, spel en bezinning.

Maandag startten we de bouw, kinderwerk, huisbezoek en lifeskills weer op. In dat laatste gaan we in gesprek met plaatselijke jongeren over allerlei thema’s in het leven. Dankbaar voor de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan maar wat kan het een uitdaging zijn om je westerse bril af te doen over de kijk op het leven. Een stuk verderop klinkt de hamer voor de houten frames voor het dak. Daarnaast is er zeker in het Afrikaanse tempo tijd om te genieten van de zon die zo’n 27 graden met zich meebrengt. De avond sloten we af met het Wereldhandelsspel om met elkaar beter te begrijpen hoe de wereld, en met name de positie van derde wereld landen, in elkaar steekt.

Ook vandaag was het gewoon weer werken. Na een bordje rijstepap en 2 witte boterhammen met een dun (voor sommigen) laagje beleg trappen we af met een gezamenlijke kick off met de plaatselijke bouwploeg. Soms zoekend naar werk, want het specialistische gedeelte van de bouw blijkt aangebroken te zijn. Erg is dat niet want vanmiddag was er een markt opgetuigd om souvenirs in te kunnen slaan. Met flinke stapels geld (1 euro = 1200 Kwacha) startte een ieder met het afdingen op olifantjes, schoteltjes en armbandjes. Maak maar alvast plek in de vensterbank voor een giraffe of beschilderd Afrikaans kommetje!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.