MA123 | Volksliederen zingen, dansen en een geit

Geplaatst op 11 jul 2023 - 09:06

Vandaag was de officiële eerste dag voor onze groep hier in Chitunda. Een dag die al vroeg begint; half 7 aan de rijstepap met brood is voor ons het nieuwe normaal. 

De bouw werd gestart met een openingsceremonie. Hierin werden beide volksliederen gezongen, ook is de eerste steen gelegd. De vlaggen van beide landen werden aan elkaar verbonden als teken van vriendschap. Hierna zijn we gestart met het stenen sjouwen, opruimen van de bouwplaats en het maken van cement. Dit alles gaat uiteraard op z’n Afrikaans. Dit houdt in; kwartiertje werken, 5 minuten pauze is geen probleem, doen ze niet moeilijk over.

Na de lunch was de openingsceremonie van het dorp. De locals waren met onze komst super verblijd en gaven ons als cadeau een geit. Deze zal morgen geslacht worden onder toeziend oog van de vrijwilligers met een sterke maag. Tijdens de openingsceremonie werd er ook veel gedanst. Door de groep werd hier enthousiast aan meegedaan. We voelen ons zeer verbonden met de community. Het is bijzonder dat het vanaf zonsopkomst tot zonsondergang krioelt van de kinderen. Hier genieten we als groep erg van. ‘S avonds na het eten hebben we een moment van bezinning. Met na het eten een heerlijke afsluiter te hebben bij het kampvuur om vervolgens om 22:00 onder de klamboe te kruipen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.