MA124 | Bouwen, zingen, zingen, en heel veel zingen..

Geplaatst op 20 jul 2024 - 15:58

We nemen jullie mee door onze dag in Chankhazi, een update en muzikaal genot. 

Hallo allemaal,

Een dagje later dan de bedoeling, maar hierbij een nieuwe update uit het warme, vrolijke Chankhazi. De sfeer zit er hier goed in en iedereen is gezond. Voor alles hebben we een lied wat met meer passie dan ooit wordt ingezet door Job. Maar ook de inwoners uit de community leren ons allerlei mooie liederen aan. Als we straks thuiskomen zullen jullie niet gek op moeten kijken als iedereen iets zingt wat klinkt als: yoyoyoooyd, yoyo yagwira, nt chito. Een beetje audio van dit lied hoor je ook in de video.

 

Hoe ziet een dag eruit in Chankhazi?

05.45 - de lichte slapers worden wakker van de houthakker, in de volksmond bij de heren ook wel de sjopper genoemd, omdat er om de 10 seconden het hout door midden wordt getjopt.

06.30 De dagleider maakt iedereen wakker. Bij de heren staat vrijwel iedereen binnen 5 minuten klaar. Bij de dames duurt dat ietsje langer.

Maar om 07.15 zit iedereen paraat voor een vers bordje rijstepap en een stuk brood. Nadat de rijstepap met kaneelsuiker en schuddebuikjes in ons eigen buikje is beland is het tijd om de diepte in te gaan bij de goedemorgengesprekken.
Om 09.00 wandelen we zoals de zeven dwergen richting de bouw, wat vlak achter onze eetzaal is. Maar niet voordat iedereen zich goed in heeft gesmeerd en de waterfles vol heeft. Er wordt gezaagd, gesjouwd en gemetseld met ontzettend veel gezang. Met name oud-Hollandse liedjes doen het zeer goed. Onder begeleiding van William en Job is er altijd een menselijke jukebox in de buurt. De lokale bevolking van Chankhazi bouwt onwijs veel mee en is ook heel erg geïnteresseerd in hoe we in Nederland leven. Dat levert leuke gesprekken op de bouw op.

Vanaf 09.00 begint onder leiding van Samuelle kinderwerk wat tot nu toe zeer in de smaak valt bij de meer dan 100 kinderen. Om 10.00 en 15.00 hebben we een kleine pauze en om 12.00 is het tijd voor de warme lunch. We eten vaak rijst, bonen, kool, maar ook pasta met saus en niet schrikken, maar ook Gerry geit die hier een paar dagen geleden nog rondliep zit in onze maag. Althans, bij iedereen die dat aan kon :) In de middag gaan we per dag met twee groepjes deze week op huisbezoek bij een gezin uit het dorp. De rest bouwt die middag flink door! Zelfs zo ver dat we de hoogte al in kunnen met beide lerarenwoningen.

In de avond is er vrije tijd, een optionele avond over het geloof of doen we gezamenlijke spellen. Zo hebben we een ‘wie ben ik’ in combinatie met 30 seconds gedaan en is het vanavond tijd voor de grote Malawi spelshow, met Naëma en Elise als grote spelleiders. Verder sloten Gerjan en Tom de avond beide een keertje af met een avondsluiting. Dat slaapt toch een beetje lekkerder. Zeker als Rients zijn gitaar erbij pakt en alles uit ons logboek weg kan spelen.

Vandaag, na een week hard werken, starten we op en bezinken de eerste indrukken. Hierna is het tijd om wat andere spieren te trainen. We gaan namelijk op hike! Onder begeleiding van een van de leraren in Chankhazi. En in de middag is het tijd voor cultuur. Maar daar snel meer over.

P.s: de groetjes zijn gisteren aangekomen en met heeeeeeeeel veel enthousiasme ontvangen. Er wordt nog wel gewacht op het concertverslag van Taylor Swift.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.