MA124 | Juichen, preken, bouwen

Geplaatst op 31 jul 2024 - 21:48

We hebben weer van alles mogen beleven met een eigen kerkdienst en hier is dan het verslag van de interland. 

Eerder maakten we je al lekker met de voorbeschouwing van Malawi - Nederland, maar dat zometeen.

Na een lange, maar vrolijke terugreis van het national park, kropen de meeste mensen lekker vroeg in hun slaapzak. 

Op de zondagmorgen kwam iedereen paasbest uit zijn slaapzak, stropdas goed, mooiste jurk aan en de haren gekamd. Dit keer was het onze beurt om de dienst te leiden. Dat betekende: bidden, schriftlezing, preken en nog meer zingen. En nog meer zingen. In een eenmalig samengesteld kerkdienst comité, onder leiding van Tom, hebben Yari, William, Whitney, Gerjan, Nine, Rients en Caroline de dienst uitgedacht. Ongeveer 150 mensen uit het dorp waren getuige van een gebed van William, een schriftlezing van Nine, een preek van Rients en een afsluitend gebed van Gerjan. We zongen vijf nummers als Nederlands team, vooral Praise viel zeer in de smaak, maar afgelopen week oefenden ook 10 deelnemers mee met de lokale koren! Al dansend, zingend en praisend kwamen we zo de ochtend wel door.

Een bord met penne en kip was het recept om krachtig aan de middag te beginnen.

De interland maakte een boel los. Oranje sjaals, liederen en gepersonaliseerde shirts waren het decor van de voorbereiding. Daarnaast rook Chankhazi naar een dosis gezonde spanning wat zorgde voor bemoeienis met de opstelling. Gelukkig waren Marije en Nine de Ronald en Erwin Koeman van de groep en bewaarden de rust. Met geluidsinstallaties op generators en 200 fans was het net na 15:30 tijd voor de aftrap. Na een yell met halve hakka en schouderklopje van de bondscoach begon deze krachtmeting. Aanvoerder Nick schreeuwde ons naar voren met zijn altijd positieve blik. De wedstrijd was aardig in evenwicht, maar net voor rust tekende ons Brammetje als baas voor de 1-0. Scheidsrechter Mussa floot vroeg voor de rust. Na de rust werd Oranje sterker en sterker. Al snel rondde Stef koelbloedig af, 2-0 voor Nederland! Voorin zorgde Yari voor veel gevaar door goede ballen vanuit het middenveld, waar Rients, Mathilde en later Elise maar bleven lopen. Yari gaf de bal aan Tom die de 3-0 leek binnen te schieten, maar volgens de Malawianen was de bal niet achter de lijn geweest. Best knap als de keeper een meter achter de lijn staat. (Zoals je leest zit het mij nog dwars.) Uit het niets een vlotte aanval van Chankhazi en Nick moest vissen. 2-1, de spanning was terug. Bijna viel de 2-2.... Maar toen door een scrimmage voor het doel en geblunder van Malawiaanse achterhoede rondde Yari mooi af. Scheidsrechter Mussa floot daarna af, winst voor Oranje! Maar vooral een prachtig evenement voor de hele gemeenschap!

Zondagavond kon iedereen lekker uitrusten.

Maandag begon de laatste week bouwen en kinderprogramma. Met het verhaal van "You Are Special" luisterden de kinderen aandachtig. Op de bouw werden de daken erop gezet en werd er heel veel gepleisterd. Ook waren er voor een aantal mensen nog uitstapjes naar een kliniek, markt en het bezoek van een gemeenschap voor storytelling. Maar dat was nog niet alles, maandagavond was het tijd om souvenirs te kopen. De markt kwam naar ons toe en had prachtige producten, met natuurlijk stevige onderhandelingen over de prijs.

Nadat vrijwel iedereen geslaagd was, werd het bedtijd.

Gisteren gingen we nog hard aan de bak op de bouw. Vandaar hadden we het kinderfeest als grote afsluiter en de bouwceremonie ter afsluiting, maar dat lees je in de volgende update.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.