MA223 | Nieuwe werkweek, nieuwe kansen 

Geplaatst op 31 jul 2023 - 22:46

Een nieuwe werkweek is aangebroken in Ndatuwa! Hoe begint die? Met de verjaardag van onze Grote Bouwleider…

Om stipt zes uur Malawiaanse tijd stromen alle dames zingend het herenlokaal binnen. De vijfentwintigste verjaardag van Jeffrey is een feit.

We starten het nieuwe levensjaar van Jeffrey vrolijk, maar toch ook wat bedrukt. De glorieuze voetbalwedstrijd van gister had namelijk een scherp randje: vier blessures. Pijnlijke benen bij Willemijn en Julian, een schram op de goede knie van Mark (scherp gespot, Heit & Mem!), maar vooral de gevolgen van een pijnlijke val van Bettina kleuren de start van deze dag. Om uit te sluiten dat haar onderarm gebroken is, laat ze foto’s maken in het ziekenhuis in Nkhamenya.

Het kinderprogramma gaat vandaag weer door met onder andere poppenkast vanachter de doucherolstoelkoffer. De kids hebben het weer enorm naar hun zin. Tegelijkertijd arriveert ‘onze’ kleermaakster. Komende week verblijft ze bij ons, want ze gaat alle stof die Sabine, Harmke en Milou zaterdag gekocht hebben, vermaken tot kledingstukken voor ons allemaal. Dat begint met een meetsessie. Iedereen komt en voor een langs om van top tot teen gemeten te worden.

Op de bouwplaats blijft het lekker doorgaan. Focus van vandaag is de ringbalk van het rechterhuis. Emmer voor emmer gaat het beton erin en even voor drie uur is de ringbalk klaar. We hebben dan ook het linkerhuis tot laag vijf opgemetseld, het hout voor de dakconstructie grotendeels gezaagd, weer meer stenen geperst en veel ijzer gevlochten. Daarnaast hebben we hard gewerkt aan een ontwerp voor het logo dat we achterlaten op het gebouw.

‘s Middags staat er ook volop cultuur en interactie op het programma. En ploegje heeft een afspraak met twee politici om meer te leren over leiderschap en politiek in Malawi en een andere groep verdiept zich in het onderwijs: ze wonen en les bij een spreken met een leerkracht. En onze eigen meesterbanketbakker Julian duikt een middagje de keuken in om te leren taart bakken op een houtvuur.

Tegelijkertijd is ook de eerste lifeskills meeting. Drie middagen bespreken we met leeftijdsgenoten onderwerpen als zelfbeeld, eigenwaarde, sexualiteit en toekomstbeeld. Deze eerste middag gaat over ‘waardevol zijn’. Een schokkende quote: ‘jullie blanken zijn waardevoller dan wij’. Dat komt binnen en blijft hangen…

Na het avondeten evalueren we de eerste helft van ons project, om de tweede helft nog mooier te maken. Als we gezang horen, weet Jeffrey wel hoe laat het is: tijd voor de verjaardagsdans! Gringer, de aannemer die elke dag samenwerkt met Jeffrey, heeft een extra speciale dans en voor de verjaardag van De Jef nemen onze vrienden niet alleen taart, maar ook een krat cola 🤩.

We doen nog lekker wat spelletjes en discussiëren over de vraag of het Maud wel zal lukken om morgen het woord frikandel niet te gebruiken. En stiekem hopen we allemaal dat haar ouders 33 frikandellen meenemen naar Utrecht. Wat zal dat heerlijk smaken naast de koelbox van de (morgen jarige, alvast gefeliciteerd!) moeder van Rick 😃.

De hartelijke groeten uit Ndatuwa!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.