MA224 | Nieuws uit Malawi

Geplaatst op 23 jul 2024 - 15:44

Helaas was er een aantal dagen geen goede verbinding, maar bij deze dan een update uit Malawi!

Na 33 uur reizen hadden we eerst onderweg nog een overnachting, om zo enigszins uitgerust het laatste stuk (op maandagochtend) naar Kantheska af te reizen. Na deze lange maar zeer goed verlopen reis zijn we dan op maandagmiddag veilig aangekomen in Kantheska. Wat een eerste indruk van een ongelofelijk gastvrij land. Meteen ontroering in de groep bij het zien van de vooral blije kindergezichten die aan de kant van de weg stonden te zwaaien. Maar de aankomst in Kantheska was helemaal bijzonder, wat een welkom en wat kunnen wij daar nog veel van leren. We werden welkom geheten met traditionele dans en zang. Daarna de toespraken van de headchief, Mussa en nog vele anderen. Als geschenk en blijk van waardering kregen we aan het eind een geitje aangeboden. Daarna nog even wat de boel verkennen, even boven een gat hangen en allemaal moe maar voldaan vroeg naar bed.

Vanmorgen (dinsdag 23 juli) vroeg uit de klamboe, water filteren en op naar de rijstepap. Wat wordt er ongelooflijk goed op ons gepast en de hele groep zit heerlijk te eten, wat mooi om te zien. De liefhebber mocht om 8 uur mee om onze aangeboden geit te gaan slachten, waarna hij heerlijk voor ons is klaargemaakt. Daarna de goedemorgen gesprekken per groep, even de vraag hoe het met iedereen gaat. Maar ook tijdens deze gesprekken een onderwerp behandelen. Vandaag hebben we gesproken over bidden. Wat komen er warme en oprechte verhalen boven. Daarna voor de eerste keer op naar de bouw die we gezamenlijk met de lokale gemeenschap feestelijk hebben geopend. De eerste steen is gelegd door onze bouwleider, een inwoner van het dorp en onze jongste deelnemer Janne. Daarna kon er volop gebouwd worden…

Ook het kinderprogramma was vandaag voor het eerst. Wat geweldig om zoveel blije kinderen te zien en wat mooi opgezet door onze kinderleiders. Tussen de middag op het menu spaghetti, aardappels, groente en inderdaad de geit. Daarna de dagleider met zijn groep aan de afwas, opnieuw water filteren en de eetzaal opruimen. De rest weer enthousiast op naar de bouw waar de eerste vriendschappen met de mensen uit het dorp al ontstaan. Vanmiddag tot ongeveer 16.00 uur werken en dan voor het eerst de douche (bekertje water over je heen gooien) uit proberen. Tot slot willen we jullie graag laten weten dat het goed met iedereen gaat en dat we volop aan het genieten zijn van het nu al erg bijzondere project in Malawi.

Groet WS-Broeksterwâld

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.