MA323 | Scheppen doen wij zelfs tijdens de kerkdienst

Geplaatst op 6 aug 2023 - 20:54

Dag 7 in Malawi, aan het werk op zondag?

Vandaag mochten wij uitslapen! Met de nadruk op mochten, want onze biologische klok is al aangepast. Velen stonden om half 7 toch al klaar, of waren wakker en lagen als protest tot iets voor half 8 in bed. 

Fris en fruitig, nou ja, niet iedereen, zaten wij aan het ontbijt. Natuurlijk mocht de rijstepap weer smaken, na wat bewerkt te zijn met onze Hollandse zoete meuk. 

Hoewel wij aan hadden gegeven dat de kerkdienst om 08.00 zou starten, was natuurlijk nog niemand op de compound te bekennen. Dit hadden wij met opzet gedaan, zodat om 10.00 echt gestart kon worden. Natuurlijk komen mensen alsnog aan het eind van de dienst aan. 

Na een gebed en wat liederen, werden wij uitgenodigd om mee te dansen tijdens een liedje waarvan wij de danspasjes de hele week ingestudeerd hadden. Zelfs toen hebben wij putjes geschept (zie video). De preek ging over dienstbaarheid, dat we mogen concluderen dat wij anderen lief moeten hebben zoals wij onszelf lief hebben. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan werd hierbij verteld. Nadat wij dansend terug naar onze eetzaal zijn gebracht, worden nog wat groepsfoto’s gemaakt omdat wij er zo degelijk uit zien! Natuurlijk lunchen wij met rijst, bonen en een groen prutje en dan tijd voor rust! 

Rond 14.00 vertrok een groep voor een wandeling door de bergen, onder leiding van Marjon. Wat hadden wij een prachtig uitzicht! Daar moest hard voor worden gewerkt, met zo'n zware wandeling, gelukkig kon er bij worden getankt met een fles water en wat druivensuiker. Zo kon de route terug worden ingezet. Na wat schuiven over de toch ietwat steile helling, komen wij veilig terug thuis. 

Jesse en Raul misten het stenen sjouwen zo, dat ze hun eigen workout hebben bedacht met onze bouwstenen. Alsnog wel jammer dat ze de stenen niet naar de bouw hadden gebracht (aldus Esther). De rest van de groep kon heerlijk ontspannen: ze lagen op bed, schreven hun dagboek bij of speelden een spelletje. 

Met het avondeten mochten wij rijst, met een ei en ons groenteprutje krijgen. Flink verrijkt met Aromat. Johan ontving de niet net rozet omdat hij na een spelletje Black Stories iets te veel in zijn criminele rol bleef hangen. Na een andere vraag van enkele deelnemers reageerde hij met: “Waar is het gebeurd en wie moet ik vermoorden!?” Best intimiderend! Maar dat is niet de enige prijs de Johan ontving: ook de gouden helm ging naar hem. Dit omdat hij als enige man iedereen van een goed gestrikte stropdas kon voorzien voor de kerkdienst! 

Maar zoals Jan verwonderd van iets kan zijn, wordt deze update afgesloten met ‘Tires in our eyes’  

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.