NL1221 | Van tuinieren tot suikerspin

Geplaatst op 7 aug 2021 - 00:19

Een dag met een vol programma waarop we veel dingen hebben gedaan. Van klussen in de kerktuin en bij Da Moer tot spelen met de kinderen op het straatfestival in Bouwlust. 

Vanmorgen begon de dag lekker actief. Dagleiding Melanie wekte ons met Bewegen is gezond van Kinderen voor Kinderen en Amarins werd op verzoek van haarzelf met een waterpistool nat gemaakt. Al snel stond (bijna) iedereen mee te dansen in de gymzaal. Na de cursus Nederland in Beweging stond er een lekker ontbijt op ons te wachten, waarna de GMG van start ging. Voor het eerst tijdens dit project stond iedereen op tijd klaar voor vertrek naar de Marcuskerk of Da Moer, behalve de GMG van Judith. De groep werd vanochtend in drie groepen verdeeld: Vincent, Wianne en Elise hebben Bettelies geholpen met het verven van haar nieuwe huis. Vincent smeerde de verf liever niet op de deuren maar op de kleding van de dames. Daarnaast gingen er nog vier deelnemers naar Da Moer om takken te versnipperen. In de tuin van de Marcuskerk is het golfslagbankje waterpas gemaakt, zijn er nog meer grindpaadjes aangelegd, Wilma heeft het insectenhotel uitgebreid met een vogelhuisje en Gerrit heeft de stenen voor nog een nieuw pad op maat gemaakt met de slijptol, wat voor een heuze stofbende zorgde waardoor het net Afrika leek in de tuinen van Den Haag. Willemijn probeerde nog een actiefoto van Matthias te maken wat lastig was omdat hij alleen water dronk en koekjes at, een traditie om stipt 10 uur.

Na een snelle lunch en een korte werkdag zijn we vertrokken naar de wijk Bouwlust om samen met Leven in Zuid-West het straatfestival voor de kinderen te organiseren. Toen Henry op de fiets wilde stappen, bleek dat hij zijn fietssleutel niet meer kon vinden. Hij heeft alles doorzocht, zelfs alle hoeken van de tuin, maar dit mocht niet baten en hij had het slot bijna doorgeslepen. Dit zag hij zelf niet zitten en de ervaren mannen waren al vertrokken dus besloot hij om met de tram te gaan en het laatste stukje te lopen. Gelukkig is de dienstregeling in Den Haag beter dan in Friesland en komen er om de vijf minuten trams langs. Toen er een tram aankwam stond Henry klaar met zijn OV chipkaart maar toen ook de buurman opstond met zijn OV chipkaart én mondkapje bleek dat ook de tram niet meer een optie was door de coronamaatregelen. Toen is hij toch maar drie kwartier gaan lopen om bij het festival te komen. Op het terrein stond een sprinkussen, een levensgroot dartbord waar met een voetbal op geschoten kon worden en een opblaasbaar gladiatoren luchtkussen. Hierbij heeft Medisch leidster Judith voor haar eigen patiënt gezorgd door Vincent een mep in het gezicht te verkopen. Ook werd er geschminkt, was er een hindernisbaan, konden de kinderen boogschieten, voetballen of knotshockeyen. Door al deze energievergende activiteiten kregen de kinderen natuurlijk zin in een lekker hapje en werden voorzien van een suikerspin of een zakje popcorn. Lucas probeerde nog wat gezonde snacks uit te delen maar de rij bij deze tafel kon niet tippen aan de rij bij de suikerspinnen van Esther en Margriet. Zelfs toen de suiker op was bleef er een lange rij staan tot er weer nieuwe suiker op voorraad was. Het festival bleek een groot succes te zijn: er kwamen naar schatting 250 tot 450 kinderen uit de buurt op af. Om vier uur was het afgelopen en konden we alles opruimen, hierbij werden zelfs de allerlaatste restjes uit de suikerspin automaat gesnoept.

Bij Leven in Zuid-West stond er een lekkere BBQ op ons te wachten. Buurtbewoner Rob heeft de hele avond vlees staan bakken. Een aantal andere buurtbewoners kwamen lekkernijen brengen zoals een Libanese salade en een zeer pittige sambal. Daarnaast hebben er nog een aantal buurtbewoners gezellig meegegeten. Het was een zeer gezellige en geslaagde avond. Na de BBQ zijn we terug gefietst naar de school. Er stonden nog een aantal auto's op het P+R geparkeerd die opgehaald moesten worden. Eline reed als taxichauffeur en Jerom zat ernaast als navigator. Jerom zijn eindbestemming bleek niet het P+R te zijn maar de wijk Ypenburg, waardoor er een touristische route werd afgelegd. Gelukkig is iedereen veilig in de auto terug gekomen bij de Tamarschool. In de avond was er nog een facultatieve avondsluiting door Henry. Hierna was het alweer tijd om te gaan slapen. Morgenochtend is de laatste bouwdag dus er is een goede nachtrust nodig om genoeg energie op te doen voor de laatste loodjes in de kerktuin. 

 

Lekker koese en oant moarn!

It Fryske Duo WIlma en Margriet 

P.S. Willemijn haar piephorloge hangt veilig aan een kapstokje in de dameskleedkamer.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.