PA122 | Twee keer het Panamakanaal op één dag.

Geplaatst op 1 aug 2022 - 10:01

Het Panamakanaal is wel een kanaal, maar 80% is geen kanaal...

Om 10 uur waren we bij het Panamakanaal. Uit de airco bus in de sauna van 30 graden. Vervolgens drie trappen op en in de rij. Daar hoorden we dat pas om 14.00 uur de eerste schepen zouden komen. Dan was het vloed. Dan toch maar eerst naar de oude stad. In de oude stad kregen we voor het eerst eten wat Nederlands leek. Een lunchpakket met drie tarwe boterhammen. Met tomaat en kaas.
In de oude stad waren een aantal mooie gebouwen  en souvenirs winkeltjes, dus shoppen!!!! Wees niet bang, voor iedereen was er genoeg. Voor veel deelnemers was een bezoek aan de kerk een hoogtepunt. De airco stond standje max, ff bijkomen.

Daarna alsnog naar het Panamakanaal en weer drie trappen op.  Vervolgens nog drie verdiepingen met de roltrap. Daar op een groot balkon, hadden we een schitterend uitzicht over de sluizen. Er lagen twee enorme schepen in. De schepen werden door een soort treintjes voortgetrokken en op hun plaats gelegd.
Vanuit de oceaan gaan ze in twee stappen (sluiskolken) naar omhoog. Na nog een stukje kanaal varen ze een van de grootste meren ter wereld op. Ze steken dat meer over en aan de andere zijde ligt nog zo'n sluizencomplex en gaan ze weer twee stappen naar beneden naar zeeniveau. Het was best indrukwekkend om te zien.

Terug bij ons opstappunt beginnen we aan de klim terug. Lachend en pratend begonnen we aan de klim. Maar na de eerste bocht ging het steil omhoog toen werd het stil. Langzaam viel de groep uit elkaar in een snelle en minder snelle groep. Uiteindelijk kwamen we allemaal boven .... wel weer nat maar niet van de regen.

Omdat in de groetjes regelmatig staat: "ik zie je nergens op de foto" ... hebben we een groepsfoto gemaakt. Dan is iedereen tevreden :-). 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.